Annus horribilis eli kuinka selvisin tilastovuodesta 2019

16.02.2020

Kuva: Pexels.com

Englannin kuningatar Elisabetin käyttämä latinankielinen fraasi annus horribilis sopii myös hyvin kuvaamaan Theseuksen vuotta 2019. Alkuvuodesta päästiin konkreettisesti tekemään pitkään suunniteltua metadatauudistusta, joka sävytti toimintaa ihan loppuvuoteen saakka. Yllätyksiltä ei vältytty eikä kaikki mennyt kuten Strömsössä, se on helppo myöntää. Theseuksen kokoinen julkaisuarkisto on toimintavuosiensa aikana ehtinyt kerätä monenlaista sisältöä, se tuli myös vuoden aikana todettua. Parhaiten vuodesta kertovat tilastoluvut, jotka ovat sattuneesta syystä hieman vajaita, mutta näyttävät kyllä mihin suuntaan ollaan menossa. Ehkä vuosi 2020 onkin annus mirabilis!
 

Theseus on Suomen suurin julkaisuarkisto.
Theseus on Suomen suurin julkaisuarkisto.
© Minna Marjamaa

Tallennusmääristä ja latauksista

Theseuksen latausmäärät siis eivät ole täysin verrannollisia edeltävään vuoteen, sillä tilastointi oli pois käytöstä massaeditoinnin aikana maalis-huhtikuussa. Kansalliskirjastossa muutettiin takautuvien tietojen esitystapaa Simplestatsin omassa käyttöliittymässä uuden kokoelmarakenteen mukaiseksi, mikä osoittautui melko suureksi projektiksi. Tilaston mukaan latauksia kertyi joka tapauksessa vuoden 2019 aikana 19 619 166, joka on lähes kuusi miljoonaa vähemmän kuin edeltävänä vuonna, mutta taas lähes kolme miljoonaa enemmän kuin vuonna 2017, jolloin tilastointi oli myös osan vuotta poissa käytöstä.

Kuva 1. Tallennusmäärät lajeittain vuonna 2019
Kuva 1. Tallennusmäärät lajeittain vuonna 2019
© Minna Marjamaa

Entäs ne ladatuimmat?

Theseuksen lataustilastoissa kaikkien aikojen ladatuimpien opinnäytetöiden osalta on useiden vuosien ajan kärjessä ollut Maarit Karppisen Vaasan ammattikorkeakoulussa vuonna 2011 valmistunut opinnäytetyö. Vuosi 2019 toi uuden tilastoykkösen, se on Aidah Nassazin opinnäytetyö  ”Effects of training on employee performance . Evidence from Uganda”. Tämäkin työ on valmistunut Vaasan ammattikorkeakoulussa, ja sitä oli ladattu edellisvuoden loppuun mennessä yhteensä 242 306 kertaa.

Vuoden ladatuin työ pysyi tällä kertaa samana, se on Seinäjoen ammattikorkeakoulussa vuonna 2018 valmistunut Patrick Owusun ja George Esselin työ ”Cause on students’ stress, its effects on their academic success and stress management by students.  On mielenkiintoista nähdä, vaihtuuko valtikka kaikkien aikojen ladatuimman työn osalta vuonna 2020, ainakin vuoden 2019 ladatuimman työn aiheen ja sen nopean tilastonousun pohjalta voisi näin olettaa. Vuonna 2018 Patrick Owusun ja George Esselin työ oli kaikkien aikojen tilastossa neljäntenä ja nyt vuonna 2019 päästiin jo hopeasijalle.

Top 10 ladatuinta opinnäytetyötä vuonna 2019

OPINNÄYTETYÖ LATAUSMÄÄRÄ v.2019
Causes of students’ stress, its effects on their academic success, and stress management by students / Patrick Owusu ja George Essel (Seinäjoen amk 2018) 68 714
The role of advertising in promoting a product /Svetlana Frolova (Centria amk 2014) 31 740
Service quality and customer satisfaction, Case study: Company X / Asya Archakova (Saimaa amk 2013) 28 181
The impact of training and development on organizational performance / Enga Engetou (Centria amk 2017) 25 989
Strategic marketing proposal plan for a cosmetics company : BB cream of Maybelline New York Vietnam / Quynh Nguyen (Lahden amk 2015) 25 835
The impact of employees motivation on organizational effectiveness / Linh My Nguyen (Vaasan amk 2017) 22 768
Impacts of social media on consumer behavior : decision making process / Ethel Lee (Turun amk 2013) 22 355
Logistics. Transportation and warehouse in supply chain / Juri Kondratjev (Centria amk 2015) 21 751
The construction stages of the six-storey residential building in Saint-Petersburg / Mariia Panfilova (Saimaa 2017) 20 719
Customer satisfaction in hotel services / Joleen Bizi Mubiri (Jyväskylän amk 2016) 20 471

Tilastot kertovat hyvin myös kielialueemme pienuudesta. Theseuksen alkuvuosina ladatuimpien joukossa oli vielä suomenkielisiäkin opinnäytetöitä, mutta jo useamman vuoden ajan kärkijoukkoon ovat päässeet vain englanninkieliset työt.

Uusiutuneesta tilastosta oli poimittavissa kätevästi myös latauslukujen määriä per ammattikorkeakoulu. Eniten opinnäytetöiden latauksia oli tehty seuraavien ammattikorkeakoulujen kokoelmista. Latausmäärissä näkyy selvästi kokoelman koko, kärjestä löytyvät ne, joilla on eniten tallennuksia.

Ammattikorkeakoulut, joilla eniten opinnäytetöiden latauksia vuonna 2019.
Ammattikorkeakoulut, joilla eniten opinnäytetöiden latauksia vuonna 2019.
© Minna Marjamaa

Högskolan på Ålandia lukuunottamatta kaikki ammattikorkeakoulut ovat tallentaneet myös julkaisuja Theseukseen. Kun selvitin, että kenen julkaisuja on ladattu eniten, tuli listasta hieman erinäköinen.

Ammattikorkeakoulut, joiden julkaisuja on ladattu eniten vuonna 2019.
Ammattikorkeakoulut, joiden julkaisuja on ladattu eniten vuonna 2019.
© Minna Marjamaa

Google Analytics

Google Analyticsin avulla voidaan Theseuksen tilastovuotta tarkistella hieman eri näkökulmasta. Analyticsin sisältämien raporttivaihtoehtojen kautta pystytään pureutumaan esimerkiksi siihen mistä käyttäjät tulevat, mihin aikaan palvelua käytetään eniten tai minkälaisilla laitteilla Theseusta käytetään. Seuraavassa kuvassa esitetään istuntoja maittain, eli mistä käyttäjät tulevat. Suomi tietysti loistaa ykkösenä, mutta muutoin käyttäjiä näyttää tulevan aivan maailman ympäri. Luku 49 444 164 on käyttäjien kokonaismäärä vuonna 2019. Käyttäjien sijainteja esittävä taulukko oli kaikkiaan 223 rivin mittainen ja viimeisellä sijalla oli Vatican City, jossa oli ollut yksi käyttäjä.

Käyttäjien kokonaismäärä ja maantieteellinen jakaantuminen v. 2019 (Lähde: Google Analytics)
Käyttäjien kokonaismäärä ja maantieteellinen jakaantuminen v. 2019 (Lähde: Google Analytics)
© Minna Marjamaa

Muita tilastollisia kohokohtia

Vuosi 2019 tullaan muistamaan myös vuotena, jolloin Theseus oli hyvin esillä sekä kotimaassa että ulkomailla. Edelleen sen ainutlaatuisuus on kiinnostavaa ja ihmetystä herättää yleensä eniten se, kuinka yhteinen toimintamalli on saatu lanseerattua näin monen organisaation käyttöön ja kuinka sujuvaa toiminta kaikkinensa on.

Maaliskuussa Theseus-posteri oli esillä Open Science -konferenssissa Berliinissä, ja siellä vastaanotto oli erittäin positiivinen. Kyseinen tapahtuma poiki Theseus-rukkasille vielä erillisen blogikirjoituspyynnön, ja se ilmestyi ZBW:n (Leibniz-Informationszentrum Wirtschaft) blogissa lokakuussa 2019.

Theseus-posteri Open Science 2019 -konferenssissa. Kuva: Tiina Tolonen
Theseus-posteri Open Science 2019 -konferenssissa. Kuva: Tiina Tolonen

Toukokuun lopussa Theseus oli esillä Espoossa CSC:n tiloissa järjestetyssä tutkimustiedon hallinnan euroCRIS -asiantuntijatapaamisessa. Tämä tapahtuma keräsi paikalle yli 100 osallistujaa 21 maasta. Tällä kertaa Theseus-rukkaset Minna ja Tiina olivat mukana vain pyydettyinä esintyjinä, eivät posterin kanssa. Tosin mukaan päästiin Berliinissä esillä olleen posterin ja hakulomakkeelle kirjoitetun abstraktin ansiosta, nämä olivat sattuneet euroCRISin board member Pablo de Castron silmään ja CSC:n Hanna-Mari Puuskan kautta saatujen lisätietojen jälkeen päätettiin osallistua.

Kesäkuussa oltiin jälleen esillä posterin kanssa. Pääsimme toisen kerran mukaan osallistumaan Open Repositories -konferenssiin, joka tällä kertaa järjestettiin Hampurissa. Edellisellä kerralla 2014 Helsingissä Theseus sijoittui posterikilpailussa jaetulle 1. sijalle kaikkien aikojen ensimmäisellä posterillaan. Mielenkiintoista oli huomata, kuinka paljon kehitystä oli kuluneiden vuosien aikana tapahtunut julkaisuarkistomaailmassa kuten omassa Theseuksessammekin, ja mitä kaikkea mielenkiintoista oli odotettavissa.

Vuosi 2020 on käynnistynyt odottavissa merkeissä. Edellisvuoden lopussa tallennuksia oli kertynyt kaikkiaan 171 608, tasaisen vauhdin taulukolla tämän vuoden lopussa niitä on todennäköisesti noin 190 000. Laitetaanko kilpailu pystyyn, kuka arvaa lähimmäksi? Milloin ylitetään 200 000 tallennusta?

Täältä löytyy Theseus-infograafi käytettäväksi tarvittaessa.

Tietoa kirjoittajasta:

Tiina Tolonen, informaatikko Oulun yliopiston kirjasto

Kommentit

Jätä kommentti