Antoisaa kokemusten vaihtoa ja verkostoitumista ulkomaalaisten kirjastovieraiden kanssa Karelian kv-viikolla

14.04.2014

Karelia-ammattikorkeakoulun kirjastossa vieraili kv-viikolla 17.-21.2.2014 kirjastoalan ammattilaisia Hollannista ja Liettuasta. Kv-vierailun järjestäminen osoittautui oivalliseksi tavaksi kehittää ammatillista osaamista.

Karelia-ammattikorkeakoulussa vietettiin 15. kansainvälisyysviikkoa 17.-21.3.2014. Vieraita oli 35 partnerikorkeakouluista eri puolelta Eurooppaa: Hollannista, Belgiasta, Saksasta, Irlannista, Puolasta, Ranskasta, Tanskasta, Norjasta, Tšekin tasavallasta, Unkarista, Venäjältä, Latviasta ja Liettuasta sekä Englannista. Valtaosa vieraista oli opettajia ja kansainvälisten asioiden hoitajia.

Kirjaston vieraat Hollannista ja Liettuasta
Karelia-ammattikorkeakoulun kirjasto isännöi ja emännöi ensimmäistä kertaa kv-viikolla omia vieraitaan. Informaatikot Ineke Bakker ja Jellie Visser tulivat vieraiksemme Hollannista (Stenden University of Applied Sciences)  ja kirjastonhoitaja Laimute Ramanauskiene Liettuasta (Kauno Kolegija University of Applied Sciences).  Kaikki vieraat olivat rautaisia kirjastoalan ammattilaisia, joten heidän kanssaan oli hedelmällistä ja opettavaista vaihtaa kokemuksia käytännön kirjastotyöstä.

Stenden University of Applied Sciences on noin 11.000 opiskelijan opinahjo ja henkilökunta siellä on 800. Koulu sijaitsee Pohjois-Hollannissa. Koulun pääkampus sijaitsee Leeuwardenissa (kaupungissa on noin 95.000 asukasta) ja muut kampukset sijaitsevat Emmenissä, Groningenissa, Meppelissa ja Assenissa.  Koululla on myös filiaaleja ulkomailla: Dohassa (Qatarissa), Bangkokissa (Thaimaassa) ja Port Alfredissa (Etelä-Afrikassa). Kirjastoyksiköitä on kaikilla Hollannissa toimivilla kampuksilla.  Kirjaston henkilökunnan määrä on 12. Vieraamme Ineke Bakker ja Jellie Visser työskentelevät Leeuwardenin kampuksen kirjastossa.

Kauno kolegija/University of Applied Sciences on yksi Liettuan suurimmista ammattikorkeakouluista. Siellä on opiskelijoita 7600 ja henkilökuntaa noin 1000.  Koululla on neljä kampusta Kaunasissa ja kolme osastoa kaupungin ulkopuolella  Kėdainiaissa, Tauragėssa and Druskininkaissa. Kirjasto toimii seitsemässä paikassa ja työntekijöitä on yhteensä 16.Vieraamme Laimute Ramanauskiene työskentelee taiteen ja muotoilun kirjastossa Kaunasissa.

Ohjelmaa aamusta iltaan kolmen päivän ajan
Kirjastovieraille järjestettiin ohjelmaa tiistaista torstaihin. Osa ohjelmasta oli kaikille vieraille yhteistä; viikko aloitettiin yhteisellä tervetuliais- ja esittelytilaisuudella ja sen jälkeen verkostoitumistilaisuus tarjoiluineen järjestettiin kirjaston tiloissa. Yhteisiä tilaisuuksia olivat myös ulkoiluiltapäivä keskiviikkona sekä päivällinen, joka oli samalla myös kv-viikon päätöstilaisuus. Muina aikoina oli yksikköjen järjestämää ohjelmaa.

Vieraamme olivat ilmoittaneet meille ennakkoon, että he ovat erityisen kiinnostuneita tiedonhaun opetuksen järjestämisestä, verkkopalveluista sekä meillä käytössä olevasta RFID-teknologiasta. Suunnittelimme oman ohjelmamme tämän ennakkotiedon pohjalta.

Tiistai-iltapäivällä esittelimme kirjaston tiloja ja palveluja ja jaoimme kokemuksia tiedonhankinnan opetuksesta sekä esittelimme verkkopalvelujamme. Sen jälkeen kävelimme Penttilänrantaan ja vein vieraat kotiini drinkille. Illan päätteeksi kirjasto tarjosi heille vielä illallisen paikallisessa ravintolassa.

Keskiviikkoaamuna järjestimme tilaisuuden, johon osallistui koko kirjaston henkilökunta. Jokainen kirjastomme työntekijä esitteli itsensä ja kertoi työtehtävistään, koulutuksestaan ja työkokemuksestaan. Myös vieraat saivat tilaisuuden esitellä itsensä samalla tavalla. He esittelivät meille myös omat kirjastonsa. Sen jälkeen kerroimme heille kokemuksiamme RFID:n käyttöönotosta sekä esittelimme lainaus- ja palautusautomaattejamme.

Keskiviikkoiltapäiväksi Karelia-ammattikorkeakoulun matkailualan opiskelijat olivat organisoineet retken Lykynlammen ulkoilualueelle, jonne on matkaa 15 kilometriä Joensuusta.  Ohjelmassa oli erilaisia aktiviteetteja mm. lumikenkäilyä, mölkyn pelaamista, pulkkamäkeä, potkukelkkailua, saunomista sekä hauska tietokilpailu. Minulle lankesi vastuullinen tehtävä saunomisen opastajana. Enkelien tekeminen lumihangessa kuului luonnollisesti ohjelmaan osana saunomista.

Torstaina vierailimme Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuskirjastossa, Joensuun seutukirjastossa ja Pohjois-Karjalan Maakuntamuseo Carelicumissa. Karelia-ammattikorkeakoulu tarjosi juhlaillalliset torstai-iltana Ravintola Kerubissa Karjalantalossa. Illan aikansa saimme nauttia myös Karelia-ammattikorkeakoulun musiikinopiskelijoiden erinomaisista musiikkiesityksistä.

Vierailun anti
Kokemukset ulkomaalaisten kollegojen vierailun suunnittelusta ja itse vierailusta olivat pelkästään positiivisia. Kokemusten vaihto ulkomaalaisten kirjastoalan ammattilaisten kanssa kirjastopalvelujen käytännöistä oli antoisaa ja virkistävää. Intensiivisten keskustelujen kautta saimme paljon sellaista tietoa, joka on hyödyllistä omien kirjastopalvelujemme reflektoinnissa.  Kv-vierailun järjestäminen ja isännöinti on myös oivallinen keino kehittää omaa ja koko kirjastoyhteisön ammatillista osaamista. Erityisen iloinen olen siitä, miten koko Karelia-ammattikorkeakoulun kirjaston henkilökunta osallistui vierailun järjestämiseen.

 

Kari Tiainen työskentelee Karelia-ammattikorkeakoulussa kirjasto- ja tietopalvelupäällikkönä.

Kommentit

Jätä kommentti