Arjen työhyvinvointia Diakin kirjastossa

03.06.2019

Kuva 5: Tarvaspäässä toukokuussa 2018. Kuva: Markku Hiltunen.

Työhyvinvointi on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia, vietämmehän me suuren osan valveillaoloajastamme työpaikalla. Työnantaja luo meille puitteet, mutta osin työhyvinvointi riippuu meistä itsestämme. Monille asioille ei voi mitään, mutta niihin pieniin asioihin, joihin pystyy itse vaikuttamaan, kannattaa tarttua!

 Kirjailija Maya Angeloun mietteitä tunnelmasta työpaikalla:

Ihmiset eivät muista, mitä olet sanonut.
Ihmiset eivät muista, mitä olet tehnyt.
Mutta ihmiset muistavat tunteen,
jonka olet heissä saanut aikaan.
 

Työpaikka ei ole pysyvä toiminnoiltaan eikä tunnelmaltaan. Tunnelma muuttuu, koska tilanteet, tapahtumat ja ihmiset muuttuvat. Toimintaympäristö muuttuu ja kehittyy. Pysyvyyden tavoittelulla karkotetaan todelliset mahdollisuudet kehittyä ja nousta uudelle tasolle. Työpaikoilla stressiä ei lisää jatkuva informaatiotulva vaan informaation sirpaleisuus. Jatkuva onnellisuuden ja hyvän tunnelman tavoittelu ei ole mahdollista, mutta se mihin keskitymme ohjaa ajatteluamme ja toimintaamme. Paineen alla on hyvä harjoitella keskittymään onnistumisen tunteeseen ja oman mielen hallintaan.

 

Tunnelma paljastaa yrityksestä paljon. Se paljastaa tavan, miten ihmisiä kohdellaan, mitä ihmisistä ajatellaan ja miten prosessit toimivat. (Rantanen 2018.)

 

Diakonia-ammattikorkeakoulu tarjoaa meille työnantajana monia hyvinvointiamme lisääviä asioita, mutta me Diakin kirjastossa uskomme, että työnantajan tarjoamien hyvien juttujen lisäksi me olemme ITSE vastuussa työhyvinvoinnistamme. Olemmekin jo vuosien ajan järjestäneet itsellemme erilaista virkistävää toimintaa. Myös hyvä esimies arvostaa omaehtoista tekemistä ja kannustaa meitä monin tavoin. 

 Kuva 1: Diakin Helsingin kirjastolaisia Oodissa joulukuussa 2018.

Työhyvinvointia eri toimipisteiden kirjastolaisten kesken

 

Diak on verkostomainen ammattikorkeakoulu eli monet kokoukset hoidetaan verkossa. Fyysisesti näemme toisiamme muutaman kerran vuodessa. Diakin kehittämispäivät maaliskuussa tuovat väen yhteen Helsinkiin. Pari kertaa vuodessa olemme lisäksi pyrkineet järjestämään kirjastolaisten kokoontumisajoja eri ilmansuunnissa. Viime vuoden joulukuussa kokoonnuimme Oulussa, jossa saimme samalla tutustua Oulun kampuksen uusiin tiloihin. Oulussa mietimme myös Diakin palvelujohtaja Elina Juntusen johdolla työn merkityksellisyyttä.

 

Myös koulutukset tuovat toisinaan väkeä maakunnasta pääkaupunkiin ja välillä toisin päin.


Toisten työympäristön näkeminen auttaa ymmärtämään toisten arkea, koska toimintaympäristömme eroavat aikalailla toisistaan, vaikka kaikki työskentelemme Diakin kirjastoissa.

 

Hauska tapa viestiä työtovereiden kesken on kirjastolaisten WhatsApp-ryhmä. Siellä sumplataan välillä vuoroja, välillä tsempataan toisiamme ja vaihdetaan kuulumisia. Aina on kiva saada myös tunnelmia eri puolelta Suomea ja esimerkiksi kuulla, että ”Ouluun satoi ensilumi”, kun me pääkaupungissa vielä nautimme ruskasta.

 

Työpaikalla liikkumaan ja eri toimintojen ihmisiä tapaamaan

 

Työtoverin patistama taukoliikunta ja kirjasto-movetus liikuttavat arjessa. Hissin käyttöä yritämme välttää ja ajelemme hissillä vain palkkapäivänä. Luksuspäivä siis, monellakin tapaa!

Eikä koskaan pidä väheksyä yhteisiä lounastuokioita tai kahvihetkiä. Helsingin talomme Cafe Vitosessa eli vitoskerroksen kahvitilassa pääsee myös verkostoitumaan talon muiden toimijoiden kanssa ja kuulemaan tuoreeltaan mitä talossa ja maailmalla tapahtuu. Joskus tuntuu, että on kävelevä kirjasto, kun joku huikkaa: ”Uusithan mun kirjat?” kun taas itse ei muista ken tuo uusimista pyytävä olikaan!

 

Taiteen pariin

 

Diakin Helsingin tiloissa toimii Diak Galleria, jossa on muutaman kerran vuodessa vaihtuvia näyttelyitä. Useimmiten taiteilijat ovat talon ulkopuolelta, mutta vuoden 2019 alkupuolella siellä järjestettiin Diakin työntekijöiden taidenäyttely. Tilan vuokraus on ilmaista taiteilijalle. Galleria toimii ruokalan takaosassa ensimmäisessä kerroksessa ja on virkistävä lisä talomme tarjontaan. Galleriaan on ilmainen sisäänpääsy talon ollessa avoinna. Meille talon käyttäjille tämä on hieno mahdollisuus nauttia erilaisesta taiteesta työpäivien aikana ja avajaiset ovat aina oiva paikka tutustua muihin.

Kuva 2: Mari Aulisen teos “Maalauksia” Galleria Diakissa marraskuussa 2018. 

Hiljentymistä avokonttoriympäristössä

 

Avokonttorien hälyinen äänimaailma rasittaa. Vaikka olemme tehneet työtilaan pelisäännöt, meidän oma puheemme ja tekniset työvälineet aiheuttavat ääntä, ja myös asiakaspalvelun puolelta kantautuu ääniä työtilaan. Asiakaspalvelussa ääniympäristö on varsinkin vilkkaina aikoina melko kuormittava.

 

Välillä on hyvä päästä keskittymään hiljaiseen ympäristöön. Helsingin talossa voimme siirtyä kuudenteen kerrokseen, joka on kokonaan hiljainen kerros. Siellä työskentelee sekä työntekijöitä että opiskelijoita. Varaamalla yksittäisiä tiloja etukäteen pääsee myös rauhoittumaan ja keskittymään. Toki tilat eivät aina riitä kaikille eivätkä työtehtävät aina salli siirtymisiä. Kuudennessa kerroksessa on myös pieni erillinen huone, jossa voi pötkähtää säkkituoliin.

 

Helsingin kampuksen alakerrassa on kappeli, jonne on mahdollista päästä myös muun talon ollessa suljettu. Kappeliin on oma sisäänkäynti. Kappeli tarjoaa hiljaista tilaa ja sitä käytetään myös opetuksessa ja erilaisissa tapahtumissa.

 

Pidetään itsestämme huolta itse

 

Hyvän suhteen voi muodostaa mihin tahansa asiaan tai ihmiseen, keskeistä on hyvä perusfiilis. Hyvä suhde tarkoittaa sitä, että omaa tekemistä ja suoritusta on mukava ajatella ja sen eteen on mielekästä nähdä vaivaa ja tehdä työtä. (Mäkirintala 2011) Keskinäinen ryhmähenki tarkoittaa, että ihmiset kokevat olevansa osa lämmintä ja toisistaan välittävää yhteisöä (Martela-Jarenko, 2015). Jos me voimme hyvin, me myös kohtelemme toisia hyvin ja se näkyy erityisesti asiakaspalvelussa, siksi on tärkeää pitää kiinni omasta hyvinvoinnistaan.

 

Diakin kirjastossa yritämme tehdä arjestamme mahdollisimman hyvää ja hauskaa sekä  myös pitää huolta ryhmähengestä. Tietovisailut virkistävät kahvitauolla. Juhlimme kaikkia mahdollisia päiviä ja skoolaamme tai kahvittelemme esimerkiksi Valion päivän kunniaksi. Aikanaan vietimme myös Nellin muistojuhlaa ja uusi varausten itsepalvelunoutohylly sai nimeämisjuhlassa nimekseen Toimi. Toimii myös omatoimiajalla.

 

Arjen työhyvinvointiin liittyy myös oman osaamisen jakaminen. Perjantain aamukokouksessa jaamme toisinaan lyhyissä esityksissä taitoja ja tekemisen malleja, joista arvelemme olevan hyötyä myös työtovereille.

 

Meillä on ollut Virkistävä banaani -kampanja, jossa jokainen sai vuoroviikoin virkistävän banaanin ja kunniakirjan. Jaoimme päivityksiä kampanjasta Diakin kirjaston Facebook-sivuilla ja samalla saimme kirjastokasvoja tutuiksi asiakkaillemme. Ja tietysti virkistävä banaani teki tehtävänsä ja virkisti - ainakin sitä banaanin syöjää

Kuva 3: Virkistävän banaanin saaja Markku lokakuussa 2016.  

Syksyllä meillä oli Perjantai-VIP eli joka perjantai joku kirjastolaisista sai kaulaansa VIP-perjantai -kyltin. Päivän vippi voi käskyttää muita mielin määrin, sai määrätä omat lounas-, kahvi- ja asiakaspalveluaikansa ja kotiinlähtöaikansa. Vippi sai myös diplomin, jossa hänen erinomaisuuttaan kehuttiin. Hetki kirjaston kuninkaallisena! Viikon vippiä mainostimme Diakin kirjaston FB-sivuilla ja näin saamme kirjastolaisia ja heidän työtänsä näkyviin.

 

Ulos kirjastosta ja verkostoitumaan

 

Me pidämme huolta työkunnostamme ja esimerkiksi käymme välillä talon ulkopuolella aamukahvilla tai aamiaisella. Kukaan ei pakota meitä aina kokoustamaan samoissa kokoushuoneissa. Kalasataman ympäristössä käymme toisinaan kokoustamassa myös kävellen. Kävelykokous onnistuu parhaiten muutaman hengen ryhmälle. Jos väkeä on paljon, on vaikea pysyä samassa tahdissa eivätkä kaikki kuule toisen puhetta.

Kuva 4: Lux Helsinki 2018.

Myös retket eri kirjastoihin tuovat vaihtelua ja ovat mielenkiintoisia. Samalla tutustuu toisiin kirjastolaisiin, mikä on antoisaa. Usein tuliaisena on joku uusi oivallus, jonka voi toteuttaa omassa kirjastossa. On myös antoisaa saada vieraita omaan kirjastoon ja taloon. Myös AMK-kirjastolaisten tapaamiset ja koulutukset antavat usein uusia ajatuksia.

 

Vapaa-ajan toimintaa

 

Diakin kirjastolaisten hyvinvointitoimikunta järjestää kerran kuukaudessa hyvinvoinnin nimissä erilaisia retkiä. Hyvinvointitoimikunta on toiminut jo vuosia ja retkiä on tehty pääkaupunkiseudulla eri kaupunkeihin. Retkeilemme yhdessä työajan ulkopuolella usein näyttelyyn, teatteriin tai konserttiin. Retken lopuksi juomme kahvit tai käymme syömässä ja käymme läpi näkemäämme. Joskus saamme mukaamme myös muita diakilaisia tai ihmisiä muista organisaatioista. Vaihtelu kokoonpanossa virkistää ja antaa erilaisia jutun aiheita. Työpaikan ulkopuolella jutustellessa voi tulla hyvinkin erilaisia näkökulmia omiin töihin tai saattaa saada vallan uuden käsityksen toisen työstä. Olennaista on myös, että ihmiset tutustuvat oman organisaation jäseniin myös oman tiiminsä ulkopuolelta. (Martela 2015: 124)

 Kuva 5: Tarvaspäässä toukokuussa 2018. Kuva: Markku Hiltunen.

 

 

 

 

Lähteet:

Martela Frank & Jarenko Karoliina 2015. Draivi: voiko sisäistä motivaatiota johtaa? Helsinki: Talentum.

Mäkirintala, Eija 2011. Luova ote huippusuoritukseen: resonanssi ratkaisee. Helsinki: Talentum.

 Rantanen, Marjo 2018. Tunnelmajohtaja. Helsinki: Alma Talent.

 


Kommentit

Jätä kommentti