Asiantuntemusta ja tiedon jakamista Suomenlahden molemmin puolin – puhujavierailu musiikkikirjastoseminaarissa

22.06.2016

Helsingissä järjestettiin 26. – 27.5.2016 sarjassaan ensimmäinen Estonian-Finnish Music Library Seminar eli suomalais-virolainen musiikkikirjastoseminaari. Seminaarissa kohtasivat sekä musiikkikirjastot musiikkia opettavista oppilaitoksista, musiikkiarkistot että musiikkimuseot ja tietoa välitettiin ajankohtaisista projekteista ja tapahtumista Suomenlahden molemmin puolin. Tapahtuman järjestämisestä vastasi Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Seminaarissa vieraili  IAML:in eli kansainvälisen musiikkikirjastojen ja –arkistojen liiton pääsihteeri Pia Shekter, joka oli hyvin vaikuttunut kuulemistaan esityksistä ja toivoi lämpimästi, että kuulisi niistä lisää IAML:in vuoden 2017 konferenssissa, joka tullaan järjestämään Latviassa.

Ohjelmaa laidasta laitaan

Seminaarin ohjelma oli vaihteleva ja mielenkiintoinen. Ensimmäisenä seminaaripäivänä saimme Helsingin yliopiston kirjaston johtaja Kimmo Tuomisen avauksen jälkeen kuulla molempien maiden musiikkiperinteisiin liittyvistä arkistoista ja museoista sekä erilaisista harvinaisista kokoelmista. Päivän päätteeksi oli seminaarilaisille  järjestetty vierailu Helsingin kaupunginmuseon suosittuun Musiikkia! Kaupungin soivat muistot –näyttelyyn, joka tarjosi mahdollisuuden halutessaan vaikka laulamiseen tai tanssimiseen!

Toisena seminaaripäivänä saimme katsauksen tiedonhaun ja informaatiolukutaidon opetuksesta Taideyliopistossa sekä Jyväskylän yliopiston musiikkitieteen laitoksella. Tästä kuulijat saivat varmasti hyviä vinkkejä omaankin opetustyöhönsä. Yksi toisen päivän teemoista oli myös musiikkikirjastojen tulevaisuus ja kuinka e-aineistot liittyvät siihen. Viron kansalliskirjastossa oli aloitettu digitoimaan vanhoja virolaisia painettuja nuotteja, tärkeimpinä niistä vanhat koululaulut joilla on vahva perinne heidän kulttuurissaan. Tähän teemaan liittyi myös oma esitykseni, jossa kerroin Oulun ammattikorkeakoulun Kulttuurin osaston nyt jo eläköityneen lehtori Kari Kuosmasen sekä Oamkin kirjaston yhteistyössä e-Concerthousen kanssa luomasta digitaalisesta nuottikirjastosta.

Nuottimateriaalia OA-hengessä
Nuottikirjastomme merkitys kasvaa jatkuvasti suuremmaksi ammattikorkeakoulukirjastojenkin keskuudessa, kun sekä etä- että monimuoto-opetus lisääntyy ja määrärahat painetun nuottimateriaalin hankkimiseksi ovat laskusuunnassa. Suuri etu on myös siitä, että palvelu on ilmainen ja aikaan tai paikkaan sitomaton. Se tuo apua myös silloin kun lähin musiikkikirjasto on pitkän matkan päässä tai siellä ei muuten ole mahdollisuutta päästä käymään. Vaikka tämä nuottikirjastomme on toistaiseksi sisällöltään varsin pieni (noin 2500 nuottijulkaisua) verrattuna IMSPL:n eli International Music Score Library Projectin kokoelmaan, joka lienee suurin vapaasti verkosta löytyvä yli 350 000 nuottijulkaisullaan, sen käytettävyys on ylivoimainen. Käyttäjä voi halutessaan myös kuunnella, tulostaa sekä muuttaa nuotin haluttuun sävelkorkeuteen omaa tarvettaan varten. Tämä ominaisuus on tehnyt nuottikirjastostamme hyvin suositun erityisesti laulajien ja heidän säestäjiensä joukossa. Nuottikirjasto on vapaasti verkossa käytettävissä eikä vaadi kirjautumista tai rekisteröintiä.

Digitaalisen nuottikirjaston sisältämien nuotinnosten kirjoitustyöstä vastaa Kari Kuosmanen ja minun osuuteni on nuotinnosten toiminnan tarkastaminen, sisällönkuvailutyö sekä julkaiseminen verkossa. Olemme tehneet tätä työtä kahdestaan vuodesta 2008 saakka ja jatkaneet hyvän palautteen innoittamina, vaikka erityisesti omalta kohdaltani aikaresurssi on melko vähäinen. Etsimme koko ajan lisätyövoimaa nuottien kirjoittamiseen, jotta saisimme kokoelmaa kasvatettua ja nuottivalikoimaa laajennettua. Olisi myös mukava saada kokoelmaan enemmän uutta musiikkia. Muutamat säveltäjät ovatkin luovuttaneet teoksiaan verkossa julkaistavaksi, nuottikirjastosta löytyy mm. Erkki Palolan ja Oliver Kohlenbergin sävellyksiä. Myös Kari Kuosmasen sekä e-Concerthousen perustajan, Ilmari Mäenpään teoksia on nuottikirjastoon tallennettu.

Mukavia soitto- ja lauluhetkiä amk-kirjastolaisille toivotellen,

Tiina Tolonen / Oamk Kotkantien kirjasto

 

 

Kommentit

Jätä kommentti