BOBCATSSS 2017: Improving Quality of Life through Information

02.04.2017

Bobcatsss 2017 avajaiset. Kuva: Ria Gynther

25. BOBCATSSS 2017 toi yhteen satoja kirjasto- ja informaatioalan opiskelijoilla ja ammattilaisilla ympäri maailmaa. Kolmipäiväisen konferenssin aikana Tampereen yliopiston luentosaleissa ja kokoustiloissa pohdittiin kuinka elämänlaatua parannetaan informaation kautta.

Tammikuun lopussa järjestettiin jälleen vuosittainen BOBCATSSS-konferenssi Tampereella. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun pohjoismainen yliopisto saa kunnian isännöidä 25 vuotiasta konferenssia. Tampereen yliopisto on toki ollut mukana jo BOBCATSSSin syntyajoista alkaen ja monesti jo mukana avustavassa roolissa järjestelytöissä. Järjestelyapuna toimivat myös opiskelijaryhmät yhteistyöyliopistoista Norjasta (Oslo and Akershus University College) ja Alankomaista (Hanze University of Applied Sciences).

BOBCATSSS keräsi jälleen hienon otoksen kansainvälisestä LIS-kentästä, mukana oli toista sataa opiskelijaa sekä yli kuusikymmentä alan ammattilaista ympäri maailmaa. Esityksiä tiiviin kolmipäiväisen konferenssin aikana oli kaiken kaikkiaan seitsemänkymmentäneljä esitystä sekä joka konferenssipäivälle, ja pääteemalleen, oma pääpuhuja alan huippuasiantuntijoiden joukosta.

 

Konferenssin aihe jakautui kolmeen teema-alueeseen: kirjastot, informaatio sekä interaktiivinen media. Konferenssin kullekin päivälle oli valittu näitä teemoja sekä konferenssin pääaihetta edustavat pääpuhujat; Carol Tenopir toimi konferenssin ensimmäisen päivän pääpuhujana informaatio-teeman alla, Guus van den Brekel aloitti Bobcatsssin toisen päivän vauhdikkaalla esityksellä interatiivisen median teeman alla ja Bobcatsss symposiumin päätöspäivän pääpuhujana toimi Josie Billington kirjastot-teeman alla. Myös konferenssin ohjelma ja esitykset jakautuivat teemoittain, konferenssin esityksin voit tutustua Slidesharessa.


Bobcatsss 2017 pääpuheiden anti tiivistetysti

Konferenssin aiheet olivat odotustenmukaisesti ajankohtaisia. Useissa esityksissä kerrottiin mm. pelien hyödyntämisestä kirjastoalalla sekä uppouduttiin päivittämään perinteisiä kirjastopalveluita nykypäivään, kuten esimerkiksi Josie Billington tiimeineen oli tehnyt perinteiselle lukupiirille. Ääneen yhdessä lukemisella voi olla hyvinkin terapeuttisia vaikutuksia, ja suurempi tunnelataus hetkessä kuin perinteisillä lukupiireillä. Interaktiivisen median pääpuhujana toiminut Guus van den Brekel taas ravisteli yleisönsä hereillä vauhdikkaalla puheenvuorollaan jossa käsiteltiin mm. nykyteknologian mahdollisuuksia kirjastojen ja hyvinvoinnin näkökulmasta kuin kirjastojen tulevaisuudenhaasteisiin NMC:n Horizon Report 2015, Library Edition–raportin kautta. Esimerkiksi perinteiset kirjastonimekkeet nähtiin vanhastavaan vivahtavina ja Guus totesi niiden heijastavat niitä negatiivisia asenteita, joita alaa kohtaa on, niin sisältä kuin ulkoakin katsoen. Carol Tenopir taas kertoi pääpuheenvuorossaan tuloksia tutkimuksestaan liittyen suomalaisten tieteellisen aineiston käytöön. Tenopir kertoi, että ihmiset ovat valmiita maksamaan fiktiivisestä kirjallisuudesta, mutteivat akateemisesta vastaavasta. Mielenkiintoista oli myös, että kirjastojen kautta saatavilla olevat tieteelliset artikkelit esim. tulevat todennäköisemmin myös muiden tutkijoiden siteeraamiksi. Mielenkiinnolla jään odottamaan ATT:n vaikutuksia tähän asiaan.    

BOBCATSSS 2017 tunnelmiin pääset oheisen videoterveisen kautta:

 

Lisätietoa:

Konferenssin esitykset: https://www.slideshare.net/bobcatsss2017
Bobcatsss 2017: http://bobcatsss2017.com/

Infografiikat ja konferenssin visuaalinen ilme Sofia Kari, konferenssin videot Video Pictoria

 

Kommentit

Jätä kommentti