Buustia, bittejä ja bisnestä Lahdessa

11.12.2017

Kuudennet valtakunnalliset #Enterprise2017 – Teknologiayrittäjyyspäivät järjestettiin Lahden Sibeliustalossa syyskuun lopussa. Päivillä käsiteltiin monia myös ammattikorkeakoulukentällä puhuttavia aiheita kuten kasvuyrittäjyys ja innovaatiot, liiketoiminta ja digiaika sekä kansainvälisyys ja uudet markkinat. Tässä on muutamia poimintoja päivän ohjelmasta.

Innovaatioiden johtaminen

Mielikuvien maailmassa vain tunne on totta. Tämä on ajatus, joka halusi tulla muistiinmerkityksi Fazer Myllyn johtajan Pekka Mäki-Reinikan puheenvuoron kuluessa. Fazerilla on paljon innovaatiotoimintaa sekä konsernitasolla että liiketoiminnoissa. Mäki-Reinikka kertoi erityisesti Fazer Myllyn innovaatiotoiminnasta, jossa verkostoituminen on keskeinen tapa toimia. Hänen mukaansa on katsottava tulevaisuuteen, kuunneltava hiljaisia signaaleja ja ennakoitava muutoksia. Tämä kaikki auttaa yritystä uudistumaan. Fazer haluaa olla mukana globaaleissa hyvinvoinnin megatrendeissä ja on siksi lanseerannut Fazer Brainhow idean. Fazerilla uskotaan, että aivot tarvitsevat yhtä paljon ravintoa kuin ruumis, ja tämän idean pohjalta he kehittelevät kuluttajille uusia tuotteita. Minut yllätti se sata prosenttinen kauraöljy, jota saimme sivellä käsiimme, ja josta Mäki-Reinikka käytti sanontaa ”riistäytynyt käsistä”.  Fazerilla kehitetty kauran fraktiointi mahdollistaa tämän ja monta muutakin kivaa asiaa kuten erilaiset funktionaaliset elintarvikkeet. On toki huomioitava, kun kauraa käytetään kosmetiikkapuolella, se merkitsee hintaan kolmea lisänollaa sinne luvun perään.

Tietoturvailmiöiden ajankohtaiskatsaus

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen johtava tietoturva-asiantuntija Kauto Huopio kertoi muutamista nykyään yritysten arkipäivää olevista ajankohtaisista tietoturvaan ja kyberturvallisuuteen liittyvistä asioista. Jotain kyberturvallisuuden merkittävyydestä kertoo se, että viestintävirastossa on töissä noin 250 henkilöä, joista noin 60 sijoittuu kyberturvallisuuspuolelle. Viestintävirasto tarjoaa erilaisia tietoturvapalveluja huoltovarmuuskriittisille yrityksille:

  • Neuvontaa ja opastusta saa tietoturvaloukkausten ilmoituspisteestä (cert@viestintävirasto.fi)

  • Tietoturvapoikkeusten havainnointi (HAVARO) seuraa haitallista ja normaalista poikkeavaa liikennettä

  • Käytössä on luottamukselliset yhteistyöverkostot

  • Haavoittuvuuskoordinointi ja järjestelmäturvallisuus palvelut

Kyberturvallisuuskeskus seuraa myös kybersäätä, joka kertoo millaisia merkittäviä tietoturvapoikkeamia ja –ilmiöitä on kuukauden aikana esiintynyt. Kybersää ilmoitetaan tilannekuvilla: rauhallinen, huolestuttava, vakava. Esimerkiksi elokuu 2017 oli pilvinen, kun otetaan huomioon sen aikana tapahtuneet palvelunestohyökkäykset, haittaohjelmat ja haavoittuvuudet, huijaukset ja kalastelut sekä vakoilu. Kybersäätä seuraamalla saa nopeasti kokonaiskuvan kuukauden tietoturvatilanteesta.

Ajankohtaisiksi kyberilmiöiksi Huopio nosti verkkojen toimivuuden ja aurinkoisena asiana IoT – Internet of Things – esineiden internetin. Internet of Things –esineet ovat kaikki erilaisia ihan arkipäiväänkin kuuluvia esineitä, jotka sisältävät tietokoneen. Ongelma on, että niitä ei yleensä osata päivittää ja se on riski. IoT:n käytön tietoturvaongelmia ovat sekä käyttäjät että valmistajat.  Käyttäjät eivät tunne laitteiden tietoturvariskejä tai eivät koe riskejä itselleen riittävän keskeiseksi, jotta reagoisivat. Käyttäjät eivät myöskään tiedä, miten riskejä voi hallita, he eivät osaa käyttää laitteitaan, eivätkä huomaa milloin laiteohjelmisto olisi päivitettävä. Valmistajat taas asettavat kaikkiin laitteisiin saman salasanan, eivät korvaa haavoittuvuuksia. Sydäntahdistin on yhteydessä internettiin. Mitä jos internet on yhteydessä sydäntahdistimeen?

Sosiaalinen media liiketoiminnassa

Sosiaalisessa mediassa takana on aina ihminen. Sanoisitko asian ääneen näiden ihmisten läsnäollessa? - tämä ratkaisee, aloitti teknologiayhtiö ThingLink Europan myyntijohtaja Sani Leino oman puheenvuoronsa. Asiantuntija voi ajatella: ”Mutta mä en jaksa näitä chattipättipimputtimia”. Leinon mukaan ei kannata sijoittaa samaan koriin some-viihdettä ja ammattikeskustelua somessa. Hän jatkaa, että modernin maailman suurin haaskaus on hiljainen asiantuntija. Profiilin takana on aito ihminen. Miksi loikkia, etene mieluummin pikkuhiljaa systemaattisesti eteenpäin.

Miksi sosiaalinen media pitää ottaa tosissaan?

  • Yhä useampi asiakas etsii ja odottaa palvelua.

  • Ylivoimainen tavoitettavuus ja tarkkuus.

  • Uudenlaisen yleisön tavoittaminen (vaikuttajat).

  • Mahdollisuus ottaa ”ilmatila” haltuun.

  • Ylivoimainen panos/tuotto-suhde (aika ja raha).

Sosiaalinen myynti lähtee sosiaalisesta kuuntelusta. Kuuntele, rakenna luottamusta, ihmiset ostavat ihmisiltä joihin luottavat ja jotka tuntevat. Neljä askelta vaikuttajaksi: tule löydetyksi, osallistu keskusteluun, osoita oma asiantuntijuutesi, johda aiheesta käytävää keskustelua. Ymmärrä asiakkaan näkökulma, auta asiakasta onnistumaan, paras myynti on palvelus.

Lupa mokata – riskien ottamisen jalo taito osana yrittäjyyttä

Me rakastamme tarinoita. Intiaanit parantavat tarinoilla. Yläkouluikäinen lapsi kysyi, miksi pitää mennä sinne labyrinttiin, sen voi kiertää, johdatteli kouluttaja Pia Koponen. Mikä näyttäytyy sinulle riskinä, ei sitä välttämättä ole toiselle. Tunnista onko riski todellinen vai onko taustalla epäonnistumisen pelko. Aivot on ohjelmoitu niin että rakastat rutiineja ja et halua muutoksia. Tällöin jäät paitsi oppimisesta. Muutosvalmius, kyky ottaa riskejä kuuluu tähän päivään. Suomalaiset pelkäävät toisen ihmisen kohtaamista. Tarvitaan tavoitetietoisuutta, muutosvalmiutta, halua kehittyä, rohkeutta, halua kehittää, taitoa oppia virheistä, tahdonvoimaa, uudelleenmäärittelyä, sisua, näkökulman vaihtamista, luovuutta, keskeneräisyyden sietoa, joustavuutta, heittäytymistä, sitä ettei pelkää epäonnistua. Huomioi hyväksy heittäydy, tiedosta tunnista toimi. Mitä tekisit, jos et olisi peloissasi?

Teknologiayrittäjyyspäiviä Enterprise2017olivat järjestämässä Tekniikan Akateemiset (TEK), Ekonomit, Lakimiesliitto. Muistiinmerkinnät TEK:n jäsenen.

Kommentit

Jätä kommentti