Cycling for libraries 2013: kirjastolaisten matka Amsterdamista Brysseliin

11.11.2013

Olin mukana Cycling for libraries -epäkonferenssissa kesäkuussa 2013. 
Pyöräilimme reilun 400 kilometrin matkan Amsterdamista Brysseliin ja matkan varrella tutustuimme pariinkymmeneen kirjastoon ja toisiimme: osallistujajoukkoon kuului yli sata kirjastolaista ja kirjaston ystävää eri puolilta maailmaa.

Kun kuulin ensimmäistä kertaa Cycling for libraries –tapahtumasta, pyöräilyn ja kirjastojen yhdistäminen tuntui toisaalta irralliselta, mutta samalla kuitenkin harvinaisen tuoreelta idealta. Halusin mukaan heti ensimmäisenä vuonna ja lopulta kun kolmannella järjestämiskerralla kirjastopyöräilyn ajankohta oli itselleni sopiva, oli selvää että lähden mukaan.

Uudenlaista verkostoitumista pyörän selästä käsin
Etukäteen odotin Cyc4lib-tapahtumalta ennen kaikkea tutustumista kollegoihin eri puolilta maailmaa. Pyörän selästä käsin oli luontevaa viritellä keskustelua vieressä pyöräilevän kanssa ja käteen jäikin monia tarinoita ja näkemyksiä kirjastoista ja kirjastotyöstä ja kymmeniä uusia Facebook-kavereita, jotka yhdessä muodostavat moniin maailman kolkkiin ulottuvan verkoston. Olin kuvitellut osallistujajoukon tulevan pääasiassa yleisistä kirjastoista, joten yllätyin porukan taustojen monipuolisuudesta. Mukana oli muilla aloilla työskenteleviä kirjaston ystäviä, alan opiskelijoita ja opettajia, ja kirjastossa työskentelevät osallistujat edustivat hyvin erilaisia toimenkuvia ja kirjastoja.Päivärutiineihin kuului edellisen päivän tapahtumien katselu videolta.

Virallista kirjastoalan ohjelmaa edustivat kirjastovierailut. Pyöräillessä ja vapaa-ajalla sai vapaasti puhua tai olla puhumatta kirjastoista. Kaikilla osallistujilla oli oma etukäteen valittu aihe, jota sai vapaamuotoisesti työstää matkan aikana. Itselläni jäi oman aiheen käsittely aika vähiin, mutta yleisemmin kirjastot olivat esillä keskusteluissa jatkuvasti, joten tapahtumasta sai paljon irti myös ammatillisesti.

Kirjastovierailut: kirjastotiloja, innovaatioita ja politiikkaa
Matkan aikana nähdyt parikymmentä kirjastoa menevät nyt muutama kuukausi tapahtuman jälkeen iloisesti sekaisin. Päällimmäisenä on jäänyt mieleen erilaisten kirjastotilojen jättämät vaikutelmat, Hollannin kirjastojen taidokas brändäys, Belgian flaamialueen kirjastojen innovatiiviset kokeilut ja pyöräilijäporukkamme sydämellinen vastaanotto vierailukohteissa matkan varrella.

Olen lomamatkoillakin eksynyt vierailemaan vastaan tulleissa kirjastoissa, mutta noin sadan kollegan kanssa tehdyissä vierailuissa oli hienoa päästä heti jakamaan tilojen herättämät tunnelmat ja ideat välittömästi muiden kanssa. Vierailukohteet olivat keskenään erilaisia niin kokonsa kuin toiminta-ajatuksensa osalta, joten matkan aikana pääsi niin ihailemaan upeita kirjastotiloja kuin painamaan mieleen pieniä konkreettisia ideoita omaa työtä varten. Belgian Flanderin alueella moni yleinen kirjasto on korvannut numeroluokituksen symboleilla.

Kirjastotilojen osalta itseeni suurimman vaikutuksen tekivät Hollannin ja Belgian Flanderin modernit kirjastot. Hollannissa yleiset oli brändätty hyvin, opasteet olivat poikkeuksetta ammattimaisen näköisiä ja sama kirjastojen logo tuli vastaan paikkakunnalta toiselle. Belgiassa monessa kirjastossa tuli vastaan kirjastokokoelmien fyysiseen järjestämiseen liittyviä kokeiluja, joissa luokitus tai kirjojen järjestys on ajateltu uudella tavalla. Moni Flanderin alueella sijaitseva kirjasto on esimerkiksi luopunut numeroluokituksessa ja ryhtynyt käyttämään symboleita numerosarjojen sijaan. Samat symbolit näkyvät niin hyllyn reunoissa kuin aineistotietokannassakin. Affligemin uudistettu kirjasto on puolestaan järjestänyt kokoelmansa huoneteeman mukaisesti. Avarassa yhtenäisessä tilassa eri huoneet, kuten esimerkiksi autotalli tai makuuhuone on merkitty erilaisilla väreillä ja opasteilla. Keittiön kohdalla on muun muassa keittokirjoja niin kuin arvata saattaa, mutta huoneteeman avulla oli myös rohkeasti aseteltu asiakirjallisuutta ja fiktiota vierekkäin yllättävällä tavalla. Esimerkiksi ullakon kohdalta löytyi niin historia, fantasia kuin science fiction -kirjallisuus.

Kirjastojen yhteiskunnallinen asema oli myös keskeinen teema. Kirjastovierailujen aikana saimme kuulla esimerkkejä poliittisten päätösten vaikutuksista kirjastojen toimintaan: osa vierailukohteista oli säästöjen tai lakkautuspaineen kohteena. Hallinnon painopisteet näkyivät välillä myös positiivisessa mielessä, esimerkiksi Belgian flaaminkielisen alueen kirjastojen innovatiiviset keksinnöt ja kokeilut ovat osittain tulosta siitä, että paikallishallinto kannustaa ja tukee rahallisesti uudenlaisia ratkaisuja.

Pyöräilijäporukalla pääsimme myös osallistumaan kirjastoista käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun ensin Haagissa, jossa tapasimme poliitikkoja ja IFLAn työntekijöitä ja lopuksi Brysselissä, jossa tapasimme EU-vaikuttajia ja olimme mukana edistämässä tällä hetkellä euroedustajien allekirjoituskierroksella olevaa julkilausumaa yleisiin kirjastoihin liittyen. Julkilausumaan voi paremmin tutustua sen Facebook-sivuilla ja sivulle toivotaan myös lisää tykkääjiä.

Yhteistä matkantekoa pyörällä 
En ollut aikaisemmin osallistunut näin pitkälle pyöräilymatkalle, mutta en etukäteen kuitenkaan ollut kovin huolissani matkan raskaudesta. Ennakko-oletukseni oli, että Belgiassa ja Hollannissa on helppoa ja tasaista pyöräillä. Tasaisuus piti paikkansa ja pyörätietkin olivat hyvät, mutta helppous oli kuitenkin reissusta hetkittäin kaukana. Meneillään oli harvinaisen viileä ja sateinen kesäkuu, isossa porukassa eteneminen oli hidasta ja Hollannin rannikon tuuli sai matkanteon tuntumaan hetkittäin lähestulkoon taaksepäin liikkumiselta. Henkilökohtaista lisähaastetta matkalle toi lentomatkalla Amsterdamiin alkanut kesäflunssa.

Kuitenkin juuri yhteinen matkanteko on mielestäni keskeinen tekijä Cycling for librariesin erityisyydessä ammatillisena tapahtumana. Pyörän satulasta oli myös hyvä katsella maisemia ja hahmottaa kaupunkien ja niissä sijaitsevien kirjastojen toimintaympäristöä. Lisäksi ison letkan osana pyöräily tuntui hetkittäin jopa voimaannuttavalta kokemukselta. Vuoden 2014 Cycling for librariesin reittinä on Barcelona-Lyon, joka on maastoltaan ja olosuhteiltaan lähes kaikin tavoin erilainen reitti kuin tämänvuotinen, mutta kirjastoporukassa pyöräilyn taika pysynee entisellään.
Cycling for libraries –pyöräilijäletka Hollannin rannikolla. Kuva: Cycling for Libraries

 

 

Kommentit

Jätä kommentti