Diak Bibliothek Delegation in Bayern

01.10.2019

Diakin kirjastolaiset Helena, Susanna ja Markku Main-joen rannoilla Kuva: ohikulkijan ottama valokuva

Kolme kirjastolaista lähti Erasmus-retkelle Saksaan kesäkuisena sunnuntaiaamuna. Määränpäänä olivat Diakin mahdolliset saksalaiset kumppanuuskohteet eli FHWS:n ammattikorkeakoulu ja sen kampuskirjastot Wurzburgissa ja Schweinfurtissa. Lensimme Helsingistä Müncheniin ja sieltä matkasimme näppärästi junalla Würzburgiin Bayern-lipulla. 

 

Tavoitteenamme Erasmus-vaihdossa oli erityisesti tutustua organisaation kirjastopalveluihin yhteisten mahdollisten virtuaaliopintojen näkökulmasta (e-aineisto, tietokannat ja kirjaston yleinen toimintafilosofia). Halusimme myös tutustua tulevan yhteistyökumppanimme kirjastoihin ja sen henkilökuntaan yhteisen tulevaisuuden rakentamisen helpottamiseksi. 

 

Saksalaiset kollegamme olivat suunnitelleet meille asiapitoisen ohjelman ja oivia vierailukohteita Erasmus-vaihtomme ajaksi. Pääpaino ohjelmasta oli tutustuminen sikäläiseen kirjastotyöhön (job shadowing) ja miettiä yhteistyökuvioita, koska Diakilla on suunnitelmia tehdä yhteistyötä eri eurooppalaisten korkeakoulujen kanssa ja FHWS on yksi näistä korkeakouluista. 

 

Ensimmäisen päivän aamuna saimme tutustua kv-koordinaattoriin Thomas Schmittiin, sekä kirjastonjohtaja Roland Greubeliin. 

Tomas, Helena ja Susanna

  
Tapaamisen jälkeen tutustuimme Würzburgin kampuksen kirjastopalveluihin ja sen henkilökunnan työtehtäviin. Työpäivän aikana mm. osallistuimme Citavi-viitteidenhallintajärjestelmä-luennolle. Citavi on samantyylinen kuin meidän käytössä oleva Refworks-viitteidenhallintajärjestelmä. Saimme myös kattavan luennon FHWS:n kirjaston elektronisista aineistoista ja tietoa kirjastojen tilastoista. Monet käytänteet tuntuivat hieman jäykemmiltä, organisaatiokulttuurikin oli hyvin erilainen ja itsepalvelukulttuuri oli vielä lapsenkengissä. Yhteistyökirjastoilla oli käytössä korkeatasoisia tietokantoja ja suuremmat aineistomäärärahat. Tosin opiskelijoitakin oli huomattavasti enemmän kuin meillä. 

 

Iltapäivän kruunasi vierailu ammattikorkeakoulun Media-keskukseen, jossa näimme erinomaisesti järjestettyjä työ- ja varastointitiloja studioiden ja editointitilojen lisäksi. 

 

Seuraavan päivän aamuna lähdimme huristelemaan Thomasin kyydissä kohti Schweinfurtia. Tutustuimme Schweinfurtin kampuskirjastoon ja vaihdoimme kokemuksia kirjastopalveluista ja –toiminnoista.  Osallistuimme muun muassa kirjastokäytön opetukseen uuden opiskelijan näkökulmasta. He olivat suunnitelleet i-padeilla käytettävän toiminnallisen kirjastorallin. Tutustuimme myös korkeakoulun logistiikkaosastoon, joka tekee yhteistyötä kirjaston kanssa. Saimme myös nauttia saksalaisesta vieraanvaraisuudesta runsaan baijerilaisen brunssipöydän ääressä. 

 Schweinfurtin ja Diakin kirjastolaisia

Keskiviikkona vierailimme Wurzburgin yliopiston kirjastossa. Vierailu oli jaettu kolmeen osaan. Aluksi saimme perusesittelyn yliopistokirjaston palveluista. Sen jälkeen yliopiston digitointikeskus esitteli digitoituja aineistoja ja vierailun huipensi 400-vuotisnäyttely, jonka aarteina olivat vanhat inkunaabelit eli ennen vuotta 1501 ilmestyneet arvokkaat kirjat.  

 

Iltapäivällä tutustuimme uuteen kaupunginkirjastoon Hublandissa. Toukokuun lopulla oli avattu Würzburgin kaupunginkirjaston toimipiste vanhaan amerikkalaiseen lentotukikohtaan. Aluetta rakennetaan voimakkaasti ja kirjastolaiset ovat olleet edelläkävijöitä ja vahvoja yhteistyökumppaneita aluetta kehitettäessä. Kirjaston suunnittelijana oli Aat Voss, joka on erityisen tunnettu yhteisöllisten kirjastotilojen suunnittelusta.  

Paras anti Erasmus-päivillä oli ehdottomasti verkostoituminen ja keskustelut kollegoiden kanssa. Vaikka emme puhuneet samaa kieltä, niin huomasimme, että puhuimme kuitenkin samaa kirjastolaisten kieltä. Samalla lailla niin Suomessa kuin Saksassa pähkäilemme tiedonhaun opetuksen sisältöjä, saavutettavuutta, asiakaspolkuja ja aineistojen käyttöä.  

 

FHWS:n kirjastolla on myös muita yhteistyökumppaneita Suomessa, mutta me olimme ensimmäiset suomalaiset kirjaston Erasmus-lähettiläät, jotka ovat heillä vierailleet. Muutenkin koimme, että olimme Diakin ja Suomen lähettiläitä ja varmaan teimme ihan hyvää työtä, sillä koko Schweinfurtin kirjasto halusi lähteä Erasmus-matkalle Helsinkiin. 

  

Molemmat kaupungit olivat hyvin kauniita ja saimme hyvän historiakertauksen keskieurooppalaisista kaupungeista. 

Würzburg Residenz

 

Kaiken kaikkiaan vierailumme oli erittäin hyvä päänavaus. Olemme jatkossa tiiviisti yhteydessä saksalaisiin kollegoihimme. Toivomme, että saamme vuoden sisällä saksalaiset kollegamme vaihtoon meille Diakiin ja voimme ottaa heidät vastaan yhtä vieraanvaraisesti. 

 

Kirjoittajat:  

Kirjasto- ja tietopalvelupäällikkö Susanna Kinnari 

Tietopalvelusihteeri Helena Kankuri 

Informaatikko Markku Hiltunen 

 

 

Kommentit

Jätä kommentti