Digitaalista kauneuskirurgiaa - AMKIT-konsortion verkkosivut ja ulkoasu uudistuivat

16.12.2014

Muutama viikko sitten, 17.11.2014,  AMKIT-konsortion uudet verkkosivut näkivät virallisesti marraskuisen päivänvalon. Uusia verkkosivuja oli odotettu lähes kuin kuuta nousevaa ja niitä oli suunniteltu vähintään samalla hartaudella. Projekti oli pitkä, mutta antoisa, ja palkitsevinta on nyt katsella lopputulosta.

Konsortion verkkosivu- ja ulkoasu-uudistuksen toteutti AMKIT-konsortion viestintäryhmästä Päivi Kumar (Metropolia) ja Anna Laakkonen (Laurea) yhteistyössä Metropolian VALOn kanssa opiskelijaprojektina.

Aiemmin kesällä 2014 AMK-kirjastopäiviin osallistuneet pääsivät ensimmäisten joukossa ihastelemaan konsortion uutta raikasilmeistä värimaailmaa ja logoa saadessaan AMKIT-take away mukin mukaansa pikku lahjana.

Ripaus vanhaa, paljon uutta

Konsortion uudistuvalle ulkoasulle asetettiin paljon vaatimuksia: ulkoasun tuli olla raikas, ajaton ja ilmentää AMK-kirjastojen ajassa kiinni olemista. Samassa yhteydessä viestintäryhmä halusi selkiyttää AMK-kirjastojen viestintää, tiedottaa paremmin AMKIT-konsortion toiminnasta ja edesauttaa yhteisten asioiden tekemistä. ”Tehdään yhdessä” niin kuin uusien verkkosivujen etusivulla todetaan. 

Uudessa logossa ja värimaailmassa on kappaleen otsikon mukaisesti ripaus vanhaa ja roppakaupalla uusia elementtejä. Päädyimme pysymään logon suunnittelijan Milla Auvisen (Metropolia AMK, opiskelija) esityksestä vanhasta logosta tutussa AMKIT-fontissa ja tuomaan sen ympärille uusia elementtejä. Logon suunnittelija esitti logon ilmentävän tiedon etenemistä ja sitä, kuinka AMKIT yhdistää ammattikorkeakoulujen kirjastoja. Viestintäryhmän toiveesta logon ulkoasua vietiin lähemmäksi Kreodi-verkkolehden ilmettä, jotta konsortion ”tuotteiden” ulkoasu yhtenäistyy.

Ote Milla Auvisen uuden logon mallinnuksista.

Yleisilmeeltään uusi logo on positiivinen, lennokas ja sen voi tulkita edustavan perinteisen kirjan lisäksi, läppäriä, iPadia, lehtiötä, e-aineistoja. Aivan kuin nykyiset AMK-kirjastot: perinteinen kirja kulkee yhä mukana opinnoissa, mutta sen rinnalle on noussut e-aineistot ja muuttuvat lukemisen ja työskentelyn työvälineet.

No sitten ne värit: raikas vihreä, pinkki ja turkoosi. Arvata saattaakin, että verkkosivuilla esiintyvä pinkki väri tulee Kreodista - meidän lehdestä. Kreodin ulkoasu päivittyi jo muutama vuosi sitten ja nyt halusimme yhdistää väreillä AMKIT-konsortion eri toiminnot. Raikas vihreä on muistijälki Theseuksen vanhan ulkoasun vihreästä väristä, mutta sävy on freesattu silmää hellivämmäksi. Turkoosi nostettiin uudeksi väriksi tasapainottamaan vihreää ja pinkkiä.

Verkkosivut on suunniteltu responsiivisiksi eli myös mobiililaitteilla käytettäviksi. Tarpeen tullen kaikki konsortiota koskevat tärkeät tiedot kulkevat mukanasi sekä älypuhelimella että tabletilla.

Pidimme verkkosivujen ulkoasun suunnittelussa tärkeänä visuaalisuutta ja yhteisen kokemuksen jakamista. Sivuilla on nähtävillä valokuvia AMK-kirjastoista, kiinnostavista yksityiskohdista, kirjastojen tapahtumista, meistä kirjastojen työntekijöistä ja vanhoista AMK-kirjastopäivistä. Mahdatko tunnistaa kuvista itsesi ja työtoverisi?

Miten viestitään jatkossa – ota konsortion viestintäkanavat haltuun

Ison uudistuksen yhteydessä on hyvä päivittää ja palauttaa mieleen AMK-kirjastojen yhteiset viestintävälineet. Kannustamme kaikkia kirjastoja viestimään omista tapahtumista ja kuulumisistaan:

AMK-kirjastot Facebook-sivu - vapaan keskustelun, nopean tiedottamisen sivu. Kaikki AMK-kirjastolaiset ovat tervetulleita ylläpitämään sivuja ja tuottamaan sisältöä.

AMK-kirjastot sähköpostilista. Jokainen AMK-kirjastolainen kuuluu automaattisesti oman kirjastonsa kautta tälle sähköpostilistalle. Tämän sähköpostilistan kautta tavoitat varmasti meidät kaikki: postaa kirjastosi tapahtumailmoitukset, tiedotteet, koulutukset ja muut tärkeät asiat tämän listan kautta.

AMKIT-wiki. AMKIT-wiki on konsortion työryhmien työskentelyalusta, jossa voit tutustua työryhmien toimintaan.

#amkit. AMK-kirjastoja koskevissa twiiteissä suosittelemme käyttämään tunnistetta #amkit.

Verkkolehti Kreodi – meidän lehti. Sana on vapaa – jaa arkipäivän kuulumisesi, kirjastoasi koskeva uutinen tai yllätä muuten vaan meidät lukijat.

Verkkosivut amkit.fi - AMKIT-konsortion ja AMK-kirjastojen toiminnan esittely.

Verkkosivut toimivat sekä meille että AMK-kirjastojen ja AMKIT-konsortion yhteistyökumppaneille ns. käyntikorttina eli ikkunana toimintamme esittelyyn.

Verkkosivuja katsottaessa AMKIT-konsortio valikosta löytyy ’Julkaisuja’ sivu, jolle on koottu AMKIT-konsortion toimintaa esitteleviä postereita, koulutusmateriaalia ja artikkeleita. Vastaava sivu on luotu myös AMK-kirjastot valikkoon ja sinne tullaan lisäämään yksittäisten AMK-kirjastojen julkaisuja. Olkaa kuulolla, tiedotamme tästä vielä erikseen lähiaikoina!

Ei jätetä tätä tähän – verkkosivut kehittyvät jatkossakin

Uudet verkkosivut eivät suinkaan ole nyt lopullisesti valmiit vaan ne kehittyvät ja elävät koko ajan – viestintäryhmälle voit lähettää yhä esimerkiksi kuvia omasta kirjastostasi.

Palautetta sivuista, kehittämisajatuksia ja valokuvia saa lähettää joko Facebookissa AMK-kirjastot-sivulla tai viestintäryhmän vetäjälle anna.laakkonen [at] laurea.fi

Pidetään yhdessä sivut ajantasalla!Kommentit

Jätä kommentti