ELE2014 FInlandiatalossa 10.10.2014

06.11.2014

ELE2014 Finlandiatalossa lokakuun 11.päivä

Suomen nuorkauppakamarit ry:n kansallinen vuosikokous ELE2014 järjestettiin tänä vuonna Finlandiatalossa 10.–12.10.2014. Kirsti Karttunen osallistui lauantain ohjelmaan ja raportoi meille päivän parhaasta annista.

Biohakkerin vinkit, Teemu Arina
Jedi-taitoja tarvitaan, jotta pääsee tietoiseksi omasta itsestä. Trio Arina –Sovijärvi – Halmetoja on työstänyt  kirjaa, joka käsittelee terveyden ja hyvinvoinnin optimointia teknologisin ja biologisin keinoin. Tarkastelussa ovat liikunta, työ, ravinto, mieli, uni.[1] Tavoitteena on kohonnut suorituskyky, parempi terveys, lisääntynyt tuottavuus, pidempi elämä, vähemmän stressiä. Arina paljasti nauhoittavansa mitä hänen hermostossaan tapahtuu esityksen aikana. Hän kertoi, että sänky rekisteröi, miten hän nukkuu. Terveydenhoito personoituu. Autat muita ihmisiä sillä, että sinun vaivaasi koskeva tieto kumuloituu. Ollaan jo osittain kuin kyborgeja. Esimerkiksi unen puute voi olla osasyyllinen diabeteksen puhkeamiseen. On saatava 4-5 h keskeytymätöntä syvää unta. Se, että nukkuu 7,5 tuntia ei riitä, unen laatu merkitsee paljon. Päiväunet voisivat olla joko 20 minuuttia tai 90 minuuttia kestoltaan, jotta vaikutus olisi optimaalinen. Jos saat pidettyä tulehdusarvot matalalla, lyhyempikin yöuni riittää palautumiseen. Tähän voi vaikuttaa ruoalla. Kahvi poistaa adenosiinit kehosta, joten aamulla kahvi käynnistää koneen. Aamun ensimmäinen valostimulaatio tärkeämpi kuin se, moneltako menee nukkumaan. On edullisempaa pitää itsensä terveenä kuin parantaa sairaus. Joulukuun 10. päivä 2014 Wanhassa Satamassa on aiheeseen liittyvä tilaisuus.

Erilaisuuden kohtaaminen, Jani Toivola
Jani Toivolan mukaan ”Ihmisenä olemiseen” päädytään. Oma vahvuus löytyy juuri siellä, minkä aluksi itse aikoo piilottaa. Erilaisuus on vahvuus ja voimavara, sitä nopeammin pystymme reagoimaan muutoksiin. Alkaako pelottaa ja katsomme ohi? Uskallanko päästää omasta ideasta irti, kun havaitsen, että toisella on parempi idea? Niin monta kuin on tilassa ihmisiä, on tapoja olla ihmisiä. Toivola oli kutsuttu Pelkosenniemen koululle esiintymään. Koulun keittäjän aviomies nouti Rovaniemen kentältä ja edessä oli kolmen tunnin ajomatka. 9-vuotiaalla Nikolla ruokalan oviaukossa oli paniikki-ilme kasvoilla. Hän rohkaisi mielensä ja tuli supattamaan: meillä kotona on videopeli, jossa on samannäköinen tyyppi kuin sinä. Millaisen vaikutuksen teen, kun tapaan ihmisen, katsonko silmiin, katsonko ohi. Jos pelkäät, niin päätöksen tekee pelko, etkä sinä itse. Pelkäävä 9-vuotias ei kääntynyt pois ovelta, ei vastustanut outoa asiaa, katsoi silmiin. Reagoi haluun olla läsnä, auttaa ankkuroimaan tilanteeseen. Voin onnistua antamaan teille jotakin, kun teen sen omana itseni, osaamiseni, kokemukseni kautta.  Pyrin olemaan läsnä, vain se mikä on ääneen sanottu tai tehty on todellista. Ei tapahdu kerralla, mutta alkaa tapahtua kun olen tietoinen ja treenaan. Kaksi tapaa: joko toimin aidosti siten että se vapauttaa minut tai asian viemänä. Ei se kivutonta ole, kun asettaa itsensä alttiiksi. Olenko itse elämäni ohjaimissa? Ei tarvitse illalla surra kotona kun en tänäänkään sanonut sitä mitä olisi pitänyt. Elämä on syklistä; voin olla kaksi päivää ovet kiinni ja viisi päivää avoinna. Kerään energiaa. Virheen tekemisen pelosta voimme päätyä juuri päinvastaiseen lopputulemaan kuin oli tarkoitus. Maahanmuuttotaustainen sairaanhoitaja tulee suomalaiseen työyhteisöön. Kaikki vetäytyvät koska jäävät odottamaan että toiset aloittavat tutustumisen. Aktiivisen ei pidä peittää aktiivisuuttaan, se on se hyvä puoli. Kuuntelemisen taitoa voisi kehittää lisää. 10 kuukauden ikäinen lapsi kotona, olin 9 kuukautta kotona ja toimin kuin äiti, kertoi Toivola. Olin ennakkoluuloinen etukäteen, osaanko toimia kuin äiti. En ole tuolla tavalla vahva, en siis ole vahva ollenkaan – vaarallinen ajatus. Luota siihen että pidät itseäsi arvokkaana. Ennakkoluulo sanoo että on vain yksi tapa tehdä. Senaattori Männistön kommentti: Hirveästi tehdään duunia että ollaan samanlaisia. Yritän olla itseni. On ollut haastavia vaiheita. En ollut aiemmin nähnyt suomea puhuvia tummaihoisia näyttelijöitä, se pakotti tutustumaan itseen. Kävin Afrikassa.  Where have you been 30 years. Wellcome to home! sanoi 70 -vuotias täti (isän vanhin sisko) Keniassa. Sen sekunnin tunsin olevani kotona.

Yrityskulttuuri huomenna, Panu Luukka
”Elämä on vain sellaista” kaikkeen emme voi vaikuttaa. Elämä ei ole lineaarista vaan orgaanista, et pysty ennustamaan. Yrityksetkään eivät ole lineaarisia, nekin ovat orgaanisia. Voimme muuttaa todennäköisyyksiä. Mitä enempi harjoittelee, sitä parempi tuuri on mm. golfissa ja kaikessa muussakin.   Johtajan pitää olla oma itsensä – naqu- aito, alaston (Luukan oma firma). Ei saa esittää tavoitejohtajaa, pitää olla oma itse, pitää löytää oman yrityksen sielu ja kulttuuri. Missä mennään suomalainen työelämä: suomalaisen kilpailukyvyn haasteet Weberin Protestanttinen etiikka ja Linnan Tuntematon sotilas. Suomalainen kansa on helposti johdettava – näkyy kaikissa tuloksissa. Insinöörien johtama: kaikki tehdään prosessien kautta, tavoitteena virheiden poistaminen. Minimoidaan ihmisten vaikutus kun päinvastoin pitäisi maksimoida. Onnistumisen /epäonnistumisen kulttuuri: johtajienkin pitäisi myöntää mitä ovat mokanneet. Työvoiman sitoutuminen: 11% sitoutuneet, 75% hengaajat, 14% sabotöörit. Miksi kilpailukyky kusee? Sauvakävelyä ratkaisuksi; pomo on sama mulkku, mikään ei muutu. Säkkituoleja, värillisiä seiniä ratkaisuksi; ei lähde niillä nousuun. Tuottavuus nousee oikeasti kun ihminen on keskiössä. Se jolla on parhaat talentit voittaa. (Marissa Mayer, Yahoo) Talentti valitsee aina työnantajansa. Kyky houkutella parhaat, kyky sitouttaa parhaat, kyky saada ihmiset antamaan parhaansa, kyky saada ihmiset toimimaan joukkueena. Joukkue haluaa aina voittaa valmentajalleen.

Kuvitellaan seuraavaksi pyramidi jossa seuraavat tasot ylhäältä alaspäin:

Kilpailuetua syntyy vasta aloitteellisuuden jälkeen. Ihminen antaa kolmen ylimmän tason asiat sille organisaatiolle joka ansaitsee ne. Jos ihminen johtaa ihmisiä, niin jotakin tapahtuu. Kulttuurin taustalta löytyy sana cultura, mikä tarkoittaa maaperän hoitamista (ei maanviljelystä). Yrityskulttuuri tarkoittaa sitä, mitä tapahtuu, kun kukaan ei ole katsomassa. (William Wolfram, DealDash). Jokaisella organisaatiolla on kulttuuri, joko tietoinen tai tiedostamaton.

 Voisivatko ympyrät mennä enemmän päällekkäin?

 

Kulttuurin toimivuus ja oikeellisuus perustuu siihen mitä halutaan. Kulttuurin tulee olla läsnä kaikessa. Kulttuuri kytkeytyy aina isoon kuvaan. Kuka teillä määrittää kulttuurin? Vahva kulttuuri on aina binäärinen 0 TAI 1. Organisaation ihmiskäsitys: Usko toiseen ihmiseen herättää tuon potentiaalin eloon. Jos oltaisiin kiinnostuneita ihmisestä, se riittäisi.  Arvot ovat kulttuurin kivijalka. Be like MacGyver & Bruce Lee. Asiakaslähtöisyys ei ole arvo, se on päämäärä. Smilehouse: olemme hieman nörttejä, etsi ratkaisuja, jotka kestävät yli huomisen, pyri avoimuuteen kaikessa toiminnassa, edistä tiimihenkeä. Arvot eivät kerro, mihin ollaan menossa vaan miten sinne päästään.

 

Kyseessä oli Suomen nuorkauppakamarien kansallisen vaalikokouksen yhteyteen järjestetyistä luennoista, joita oli valittavaksi asti, kun se sivupersoona edelleen puuttuu.

 

 

Kommentit

Jätä kommentti