Erasmus-vaihdossa Walesissa

17.09.2018

Cardiffin yliopiston päärakennus. Photo by Stan Zurek Public Domain

Osallistuin huhtitoukokuun vaihteessa Cardiffissa Walesissa järjestettyyn Erasmus+ Staff Development -ohjelmaan. Järjestäjänä toimi Cardiff University Library. Viikon aikana tutustuin Cardiffin yliopiston kirjaston tarjoamiin palveluihin ja toimipisteisiin sekä osallistuin työpajoihin. Jokainen osallistuja myös piti lyhyen esityksen valitsemastaan viikon teemaan liittyvästä aiheesta.

Cardiff University Libraryllä on kokemusta Erasmus -ohjelman järjestämisestä vuodesta 2009 lähtien, kirjastoalan koulutusviikko järjestetään Walesissa kahden vuoden välein. Omia kollegoitani on osallistunut vaihtoon aiempina vuosina, ja kyselinkin heiltä kokemuksia ennen omaa matkaani.

Tänä vuonna vaihdon ajankohta oli 30.4.–4.5.2018. Osallistujina oli 20 kirjastoammattilaista ympäri Eurooppaa. Eniten osallistujia oli Saksasta (7) ja Suomesta (5). Viikon teemoina olivat informaatiolukutaito ja tiedonhankinnan opetus, kirjaston rooli tutkimuksen tukena, kirjaston markkinointi sekä erikoiskokoelmat ja kokoelmien kehittäminen.

Cardiffin yliopisto ja sen kirjastot toimivat usealla kampuksella. Viikon aikana päämajamme oli Arts and Social Studies Library (ASSL), jonka kokoushuoneessa mm. työpajat pidettiin. Kävimme myös vierailulla terveysalan kirjastossa Heath Parkin kampuksella sekä tutustumassa Walesin kansallismuseon upeaan vanhaan kirjastoon. Kevyempääkin ohjelmaa meille oli järjestetty, illastimme yhdessä ja osallistuimme paikallisessa European Documentation Centressä (EDC) järjestettyyn hauskaan (mutta vaikeaan!) Eurooppa-päivän tietokilpailuun.

Tässä muutamia nostoja mielenkiintoisen viikon ohjelmasta.

 

Heath Parkin terveysalan kirjasto ja Cardiff University Press

Keskiviikkona 2.5. vierailimme Heath Parkin kampuksella, jossa teimme tutustumiskierroksen terveysalan kirjastoon. Kirjasto toimii kolmessa kerroksessa Cochrane-rakennuksessa. Kirjaston käyttö on mahdollista ympäri vuorokauden, jos hankkii käyttöönsä elektronisen kulkukortin. Terveysalan kirjastossa henkilökuntaa työskenteli keskikerroksessa avokonttorissa kokoelmien keskellä, mikä jakoi mielipiteitä. Osan mielestä avokonttori oli liian levoton keskittymistä vaativaan työhön. 

Health Libraryn avokonttori. Kuva: Noora Yli-Pyky.

Heath Parkin kampuksella ohjelmassa oli myös tutustuminen Cardiff University Pressin toimintaan. Julkaisutoiminta on aloitettu vuonna 2015, ja liikkeelle on lähdetty pikkuhiljaa tieteellisistä aikakauslehdistä ja sarjoista. Tällä hetkellä CardiffUP julkaisee kymmenkuntaa tieteellistä lehteä tai sarjaa. Julkaisumallina on Diamond Open Access, eli artikkelit ovat heti vapaasti käytettävissä ja maksuttomia sekä lukijalle että kirjoittajalle. CardiffUP:n toiminta vaikutti hyvin suunnitellulta; ensin on aloitettu pienesti ja toimintaa laajennetaan ja julkaisumääriä lisätään vähitellen kokemuksen karttuessa.

 

Markkinointia ja kokoelmien arviointia

Torstaina 3.5. Cardiffin yliopiston kirjaston markkinointitiimi kertoi meille toiminnastaan. Tiimi suunnittelee ja markkinoi kirjaston tapahtumia sekä tekee painetut markkinointimateriaalit ja opasteet kirjastoihin. Kirjaston visuaalinen ilme oli uudistettu vastikään, ja kaikki opasteet kirjastoissa oli uusittu. Painetuista opasteista jäivät mieleen värikoodit; eri aiheeseen liittyvillä opasteilla oli omat teemavärinsä. IT-asioihin liittyvien opasteiden väri on sininen ja ympäristöasioista viestitään vihreällä teemavärillä. Opasteet oli yhtenäistetty eri kirjastoissa, esimerkiksi hyllynpäätyopasteet olivat samanlaiset jokaisessa kampuskirjastossa. Tämä siksi, että asiakkaiden olisi mahdollisimman helppoa ja selkeää asioida eri toimipisteissä.

Opasteiden kaksikielisyys nähtiin hitusen ongelmalliseksi – kymri on Walesin toinen virallinen kieli ja kaikkien tiedotteiden ja opasteiden tulee olla englannin lisäksi kymriksi. Tämä aiheuttaa välillä hieman päänvaivaa, kun joudutaan miettimään, miten saadaan mahtumaan paljon tekstiä pieneen tilaan – tuttua myös meille täällä Suomessa.

Torstaina saimme myös kuulla Cardiffin yliopiston kirjastossa parhaillaan käynnissä olevasta kokoelmien arviointityöstä. Kirjastolle suunnitellaan uusia tiloja ja kirjastoja yhdistetään saman katon alle. Kaikki tällä hetkellä kokoelmissa oleva aineisto ei tule mahtumaan uusiin tiloihin, vaan karsintaa täytyy tehdä. Kokoelmien arvioinnissa tärkeässä roolissa ovat eri aihealueista vastaavat informaatikot (subject librarians) jotka tekevät yhteistyötä koulutusosastojen kanssa. Työkaluna arvioinnissa käytetään GreenGlass ohjelmaa, jonka avulla kokoelmia analysoidaan.

 Cardiffin yliopiston päärakennus. Kuva: Noora Yli-Pyky.

Mitä jäi mieleen

Päällimmäisenä viikosta mieleen jäivät erittäin mukavat kollegat ympäri Eurooppaa. Oli ilo tutustua kirjastoammattilaisiin eri maista ja keskustella työ- ja muistakin asioista. Samojen asioiden parissa pähkäillään muuallakin kuin omalla työpaikallani. Kirjastojärjestelmän vaihdokset herättivät keskustelua – niitä oli juuri tehty tai kohta tulossa monessa paikassa. E-aineistojen markkinointi aiheutti päänvaivaa, viisasten kiveä siihen ei vielä ollut kukaan keksinyt.  Myös monimuoto-opetuksen lisääntyminen keskustelutti – kuinka monimuoto-opiskelijat huomioidaan esimerkiksi tiedonhankinnan opetuksessa.

Cardiffin yliopiston kirjastosta jäi mielikuvaksi mutkattomuus ja epämuodollisuus. Kokoelmat halutaan saada esiin ja saavutettavaksi, myös ei-akateemisen asiakaskunnan ulottuville. Keinoina tähän ovat erilaiset kirjastossa järjestettävät tapahtumat ja niistä tiedottaminen sosiaalisen median kautta. Erityisesti Twitter on laajasti käytössä tiedottamisessa ja markkinoinnissa. Vaikutti siltä, että Cardiffissa kirjaston toimintaa halutaan kehittää ja uusia juttuja kokeillaan mielellään pelkäämättä sitä, että entä jos tämä ei onnistukaan? Epäonnistuneetkin harhailut opettavat ja niiden kautta löydetään toimivia tapoja toteuttaa asioita.

Viikon ohjelma oli hyvin suunniteltu ja matka oli antoisa. Suosittelen vaihtoon osallistumista lämpimästi muillekin, jos siihen tarjoutuu tilaisuus.

 

Lisätietoa viikon ohjelmasta: https://www.cardiff.ac.uk/libraries/engagement/erasmus-staff-development

Cardiff University Press: https://www.cardiffuniversitypress.org/

Kommentit

Jätä kommentti