Esittelyssä uusi toimituskunta

08.03.2024

Kuva PxHere, CC0

Vuoden 2024 alusta Kreodia tehdään uudistuneen toimituskunnan voimin. Ketä me sitten olemme?

Riikka Sinisalo

Riikka työskentelee tietoasiantuntijana LUT-tiedekirjastossa, joka tuottaa kirjastopalvelut sekä LUT-yliopistolle että LAB-ammattikorkeakoululle. Tie LUT-yliopiston palkkalistoille kulki Lahden ammattikorkeakoulun kautta, kun yhdistyvät Lahden ja Saimaan ammattikorkeakoulu keskittivät tukipalvelunsa LUT-korkeakoulujen sateenvarjon alle. Riikan työtehtäviin kuuluu tiedonhankintataitojen opetus ja -ohjaus sekä avoimen tieteen tehtäviä, erityisesti LABin julkaisemisen, aineistonhallinnan ja avoimen oppimisen näkökulmasta. Kreodin toimituskunnassa Riikka on ollut vuodesta 2017, nyt alkaa ensimmäinen vuosi päätoimittajan pestissä. 

Riikan vapaa-aikaan kuuluu perhe-elämän ohessa monipuolinen harrastaminen koirien kanssa, kaksi labradorinnoutajaa pitää arjen sopivan kiireisenä vesipelastuksen, rally-tokon ja noutajien rodunomaisten lajien parissa, metsäkävelyjä ja luontopolkuja unohtamatta. Välillä on myös mukava rentoutua hyvän kirjan tai videopelin parissa. 

Soila Eräniemi

Soila työskentelee tietoasiantuntijana ja palveluvastaavana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Kotkan kampuksella. Työura tieteellisessä kirjastossa on vielä melko tuore. Soila on aiemmin työskennellyt Xamkin julkaisujen parissa. Nyttemmin työtehtävistä ison osan on haukannut opiskelijoiden tiedonhaun ohjaus ja opetus. Lisäksi työnkuvaan kuuluu monipuolisesti kirjaston eri tehtävät.

Kotkan kampus muuttaa syyslukukauden 2024 alusta uusiin tiloihin Kotkansaarelle. Uusi uljas rakennus nousee keskeiselle paikalle Kantasatamaan aivan meren äärelle.

- Kirjaston muutto ja asettuminen uuteen taloon on nyt tietysti koko kevään agendalla. On innostavaa päästä suunnittelemaan uuden kirjaston tiloja ja toimintoja.

Kreodin toimitukseen Soila hakeutui oppiakseen uutta ja luodakseen kontakteja.

- Kreodi on näköalapaikka amk-kirjastomaailmaan. Ajattelin, että toimituskunnassa minulla on mahdollisuus paitsi syventää tietämystäni kiehtovasta alasta myös verkostoitua muiden kanssa. Olen aiemmin työskennellyt media-alalla, ja toimitustyön koko kaari lehden suunnittelusta sen viimeistelyyn on minulle tuttua. Onkin jännittävää jälleen tehdä lehteä.

Vapaa-ajallaan Soila pyrkii liikkumaan ja ulkoilemaan monipuolisesti. Lenkkipolut, luontoretkeily, jooga ja erilaiset jumpat vetävät puoleensa. Myös Lapin mökki on mieluisa paikka. Ainakin muutaman kerran vuodessa on tärkeää päästä rauhoittumaan Lapin tunturimaisemiin.

- Entisenä pääkaupunkiseutulaisena Kotka ja Kaakkois-Suomi on yllättänyt monessa asiassa positiivisesti. Ihmiset ovat ystävällisiä ja reiluja. Erityisesti minua ilahduttaa Kotkan luonto ja meri. Santalahden luontopoluista ja Valkmusan kansallispuistosta on muodostunut lempipaikkojani.

Minna Marjamaa

Minna Marjamaa on Laurean asiantuntija ja AMKIT-konsortion Theseus-koordinaattori. Mieluisia tehtäviä ovat erityisesti avoimeen julkaisemiseen ja aineistonhallintaan liittyvät tehtävät. Viime vuosina aineistonhallinnan työtä on tullut yhä enemmän. "Avoimuuden ja aineistonhallinnan evankelista", hän luonnehtii itseään.

Minna on tehnyt pitkään töitä Kreodin kanssa; nyt hän jää pois päätoimittajan tehtävästä. Jatkossa Minna hoitaa pääkaupunkiseudun aluetoimittajan roolia ja alkuun perehdytystä.

- Rakkaudesta kirjoittamiseen ja oman alan kehittämiseen tätä tekee, Minna kertoo motiiveistaan.

Monella tulee varmaan mieleen, ettei naisella ole elämää työn ulkopuolella. Työ ja vapaa-aika sekoittuvatkin pahasti: Vapaa-ajallaan Minna tekee Kreodia ja STKS:n Signumia, joogaa, juoksee, on merellä ja kalastaa.

Susanna Niemilahti-Könkkölä

Susanna ”Susu” Niemilahti-Könkkölä työskentelee informaatikkona Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.  Susanna oli mukana reilu kymmenen vuotta sitten silloisessa, monikirjaimisessa (!) ammattikorkeakoulujen kirjastoyhteistyökonsortion viestintäryhmässä ja lähtee nyt uteliaana tutustumaan nykyisen Kreodin toimituskunnan työhön Jyväskylän ja Savonian aluetoimittajana. Jyväskylässä kirjastojen yhteistyö on aktiivista, mitä sivuavia juttujakin on hautumassa.

Vuodet ovat muuttaneet Susun etäkarjalaiseksi: lapsuuden- ja nuoruudenkavereiden kanssa haikaillaan karjalaisen elämänmenon perään, mutta ei saada aikaiseksi matkustaa Ohtaansalmen sillan tuolle puolen.  Susu etsii lomamatkoillaan pieniä kirja-, paperi- ja korttikauppoja, jotka usein osoittautuvat lompakolle vaarallisiksi. Muutaman kerran on pitänyt maksaa lisäkiloista. Yksi elämäniloista on Kuisma-kissa, josta on kuva vanhassa Kreodin numerossakin.

Janne Nyström

Janne on muutaman vuoden ajan työskennellyt Yrkeshögskolan Arcadan kirjastossa ja sitä ennen pari vuotta yleisissä kirjastoissa ympäri Helsinkiä. Ura kirjastolaisena alkoi siis melko myöhäisessä vaiheessa, jota ennen töitä on ollut kirjavasti eri aloilla. Lehtityöstäkin löytyy hieman kokemusta, tosin enemmänkin harrastelijapohjalta. Äidinkielenään hän puhuu ruotsia ja hän toimiikin Kreodin yhteyshenkilönä ruotsinkielisille AMKeille. Kreodin toimituskuntaan hän liittyi loppuvuodesta 2022. Oikeastaan hän tutustui kunnolla Kreodiin vasta siinä vaiheessa, kun kysyttiin haluaisiko hän liittyä toimituskuntaan.

Parasta AMK-kirjastotyössä Jannen mielestä on työskentely yhdessä opiskelijoiden kanssa, esimerkiksi tiedonhaun ohjaamisen yhteydessä. On kivaa tutustua heidän opinnäytetöidensä aiheisiin ja keskustella yhdessä sisällöstä.

Kirjastot ovat aina olleet lähellä Jannen sydäntä ja hän on edelleen ahkera kirjaston käyttäjä. Kirjojen lisäksi mukaan tarttuu elokuvia ja sarjakuva-albumeita. Jannen harrastuksiin kuuluvat myös piirtäminen ja luonnossa liikkuminen. Luontoharrastus pitää sisällään sekä lyhyempiä retkiä lähiluonnossa että viikon pituisia vaelluksia Lapin korvessa.

Janne har arbetat några år på Yrkeshögskolan Arcadas bibliotek och innan dess ett par år på allmänna bibliotek runt om i Helsingfors. Hans biblioteksbana började ganska sent, innan dess har han jobbat inom en mängd olika områden. Han har viss erfarenhet av tidningsarbete, men mer på amatörbasis. Hans modersmål är svenska och han är kontaktperson på Kreodi för de svenskspråkiga yrkeshögskolorna. Han blev medlem i Kreodis redaktionsråd i slutet av 2022, men lärde känna Kreodi bättre först när han fick frågan om han ville bli medlem i redaktionsrådet.

Det bästa med att arbeta på ett bibliotek är att arbeta med studenter, till exempel att vägleda dem i deras informationssökning. Det är roligt att lära känna deras avhandlingsämnen och diskutera innehållet tillsammans.

Biblioteken har alltid legat Janne varmt om hjärtat och han är fortfarande en flitig biblioteksanvändare. Förutom böcker tar han också med sig filmer och seriealbum. Janne sysslar också med att teckna och röra sig i naturen. Hans naturhobby inkluderar både kortare utflykter i den lokala naturen och veckolånga vandringar i Lapplands vildmark.

Taina Pirhonen

Taina Pirhonen on niin tuore (H)AMK-kirjastolainen, että päässäkin vihertää! Kirjastoalalta kokemusta löytyy kuitenkin paljon yleisten kirjastojen puolelta – Joensuun seutukirjastosta matka jatkui Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivistystoimentarkastajan tehtäviin ja sen jälkeen Helsinkiin Kallion kirjaston palvelupäälliköksi. Seuraava askel oli koodauskoulu ja sieltä tie toi viime syksynä HAMKiin tietoasiantuntijaksi. Tainan päävastuuna HAMKissa on kaikkien alojen tiedonhaun opetus ja ohjaus sekä niiden kehittäminen. Toki myös esimerkiksi Pikachuksi pukeutuminen on kuulunut syksyn työrupeamaan.

- Tieteellisen kirjaston puolella nautin eniten opiskelijoiden kohtaamisesta ja yhteisestä innostumisesta. Opetus- ja ohjauspalautteita lukiessa huomaa tekevänsä tärkeää työtä ja toisaalta saa opiskelijoilta erinomaisia ideoita opetuksen ja ohjauksen kehittämistyöhön.

Kreodiin Taina tutustui vasta HAMKissa ja esihenkilönsä innoittamana haki toimituskuntaan saman tien. Toiveena on tutustua ammattikorkeakoulukirjastokenttään entistä laajemmin ja samalla verkostoitua alalla työskentelevien kirjastolaisten kanssa.

- Opiskeluaikanani työskentelin kesätoimittajana Ilomantsin ja Tuupovaaran paikallislehdessä Pogostan Sanomissa. Vaikka kirjoittamisesta on jo aikaa, on kiva päästä palauttamaan mieleeni toimitustyön arkea ja toisaalta kuulostella kiinnostavia juttuaiheita minulle uusista aiheista ja myös uusilta seuduilta.

Vapaa-ajallaan Taina tykkää lukea paljon kirjoja, ryhmäliikuskella, möllöttää Mäntyharjun mökillä, neuloa ja seurata jääkiekkoa. Tainan suurimmat kiinnostuksen kohteet ovat kuitenkin Korea ja Japani.

- Olen asunut Japanissa ja käynyt Koreassakin lähes 10 kertaa. Molempien maiden ihmiset, ruoat ja kirjallisuus ovat tulleet vuosien kuluessa hyvinkin tutuiksi. Matkavinkkejä jaan mielelläni!

Tiina Tolonen

Informaatikkona Oulun yliopiston kirjaston julkaisupalveluyksikössä työskentelevä Tiina Tolonen on yksi toimituskunnan konkareista. Tiina on kirjoittanut ja kalastellut juttuja Kreodiin vuodesta 2017 lähtien. Pääasiallisesti hän kirjoittaa Theseus-asioista joko yksin tai muiden Theseus-koordinaattoreiden kanssa, mutta saattaa joskus kirjoittaa myös muista intohimoistaan eli musiikkikirjastotyöstä tai taideasioista. Tiina on työssään sotkeutunut vahvasti Oulun ammattikorkeakoulun taidekokoelmaan, ja käy säännöllisesti pitämässä taidekierroksia Oamkin Linnanmaan kampuksella. 

Tiinan harrastuksiin kuuluvat kaksipyöräiset ja nelijalkaiset. Perheen tallissa seisoo kaksi moottoripyörää, joista toinen on Tiinan silmäterä Honda VT 600C Shadow eli Kauko. Lasten jo aikuistuttua perheen elämään vauhtia tuovat kaksi lyhytkarvaista mäyräkoiraa Kaapo ja Erkki. Siinä sivussa Tiina yrittää myös valokuvata, tehdä käsitöitä ja lukea.Tiinan elämään kuuluu vahvasti myös Suomen musiikkikirjastoyhdistys, jonka Intervalli-lehden päätoimittajana hän on toiminut vuodesta 2021 lähtien.

Kirjoittajat

Soila Eräniemi

tietoasiantuntija

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Kirjoittajan muut artikkelit

Minna Marjamaa

asiantuntija

Laurea-ammattikorkeakoulu

Kirjoittajan muut artikkelit

Susanna Niemilahti-Könkkölä

Informaatikko

Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjasto

Kirjoittajan muut artikkelit

Janne Nyström

Informationsspecialist

Arcada

Kirjoittajan muut artikkelit

Taina Pirhonen

tietoasiantuntija

Hämeen ammattikorkeakoulu

Kirjoittajan muut artikkelit

Riikka Sinisalo

Tietoasiantuntija

Riikka Sinisalo toimii tietoasiantuntijana LUT-yliopistoa ja LAB-ammattikorkeakoulua palvelevassa LUT-tiedekirjastossa.

Kirjoittajan muut artikkelit

Tiina Tolonen

Informaatikko

Oulun yliopiston kirjasto

Kirjoittajan muut artikkelit

Kommentit

Jätä kommentti