Fem frågor till Julia på Åland

19.11.2019

Julia Ahlqvist på sin arbetsplats med en fantastisk utsikt mot Slemmern. Bild: Yvonne Åkerfelt

Vilka är de som jobbar på Åland? Vad sysslar de med där borta i öriket? I denna intervju berättar Julia Ahlqvist om vad som är på gång i Högskolan på Ålands bibliotek.

Berätta något om dig själv 

Jag är en pratglad, rödhårig optimist som inte tackar nej till en lång helgfrukost eller promenader i skogen. Född och uppvuxen på Åland där jag och min sambo nu håller på renoverar vårt hus. Med oss på gården har vi hund, katt och 17 höns.

Mina studier har jag gjort vid Högskolan på Åland (HÅ) samt Bibliotekshögskolan-Högskolan i Borås. I vanliga fall jobbar jag som informatiker här på HÅ, men vikarierar för tillfället som bibliotekschef, vilket är en kul utmaning. Att jag själv har varit studerande vid HÅ ser jag som en stor fördel i mitt arbete och det roligaste med mitt jobb är just mötet med de studerande.  

På vilket sätt skiljer sig jobbet som högskolebibliotekarie/bibliotekschef på Åland från motsvarande arbete på fastlandet? 

Vårt högskolebibliotek är en väldigt liten enhet om man jämför med många andra, med bara två anställda - informatiker och bibliotekschef. Det som är unikt med oss är att vi är integrerade i Mariehamns stadsbibliotek, som medför flera fördelar, bl.a. generösa öppettider och kunskapsutbyte mellan oss och stadsbibliotekets personal. En del bibliotekstjänster köper vi av stadsbiblioteket som t.ex. iordningställande av nyinköpta böcker.

Högskolebibliotekets personal tjänstgör även i informationen några gånger i veckan, där vi får träffa både studerande och vanliga låntagare. Högskolebiblioteket är en bit bort från högskolans andra byggnader där övrig personal sitter och de studerande har sina lektioner, men vi bedriver undervisning i de olika byggnaderna och rör oss i de lokalerna ändå vid olika tillfällen.  

På fastlandet jobbar vi med Theseus, Finna, Libguides, KOHA, Alma... Vilka system använder ni och vilka samarbetar ni med?

Vi använder oss av ett svenskt bibliotekssystem, Book-It, liksom övriga bibliotek på Åland. Andra system är bl.a. Theseus och Libguides. Så småningom får vi tillgång till HAKA. 

Vad kan man studera vid Högskolan på Åland? 

Hos oss kan man studera informationsteknik, maskinteknik, elektroteknik, Hospitality Management, företagsekonomi samt till sjökapten och sjukskötare. Utöver utbildningsprogrammen så har vi även Öppna Högskolan som bl.a. erbjuder universitets- och högskolekurser, fortbildningar samt seminarier och öppna föreläsningar för allmänheten och särskilda målgrupper.   

Vad är aktuellt just nu hos er? 

Vi arbetar med att kunna lansera våra ämnesguider i Libguides och så planerar vi även våra Pop-up tillfällen som AMKit är initiativtagare till, där vi kommer "ploppa upp" i högskolans olika byggnader.

Övrigt som är aktuellt för HÅ är att vi är inne i en bolagiseringsprocess samt ny rektor som tillträdde i mitten på oktober. 

En otippad förmåga du har 

Jag kan namnen på alla våra 17 höns. 

Tack Julia, det var kul att få bekanta sig med dig! 

Text: Ann-Kristin Åvall, informatiker, Arcada 

Bild: Yvonne Åkerfelt 

Kommentit

Jätä kommentti