Henkilökuntaviikolla Pariisissa

17.12.2015

Osallistuin Université Sorbonne Nouvellen (tunnetaan myös nimellä Paris III) järjestämälle Erasmus-henkilökuntaviikolle Ranskassa kesäkuussa. Viikolle osallistui kirjastohenkilökunnan lisäksi opintosihteereitä, opinto-ohjaajia, tutkimuskeskusten sekä kansainvälisten palveluiden henkilökuntaa kymmenestä eri Euroopan maasta.

Université Sorbonne Nouvelle on taiteisiin ja humanistisiin aineisiin erikoistunut, noin 18 000 opiskelijan ja noin 2200 työntekijän yliopisto. Kirjasto palvelee kaikilla kymmenellä kampuksella ympäri Pariisia.

Päivät aloitimme tapahtuman teemaan (Opening up our universities to society) liittyvillä luennoilla. Luennoitsijat kertoivat mm. paikallisista opiskelijapalveluista sekä e-oppimisesta, jossa Université Sorbonne Nouvellella on pitkät perinteet.

e-learning-huone Censier-kampuksella

Luentojen jälkeen jatkoimme oman alamme työryhmätyöskentelyllä. Kirjaston teemana oli Innovative library services. Meille esiteltiin kirjaston verkkopalveluita, tiedonhankinnan opetuksen käytäntöjä ja uuden tulevan kampuskirjaston tiloja.

Päivien päätteeksi teimme vierailuja eri kohteisiin. Tutustuimme Université Sorbonne Nouvellen kolmeen kampukseen sekä kahteen muuhun yliopistoon: Université Panthéon Sorbonne – Paris I, ja Cité Internationale Universitaire de Paris. Kirjastopalveluihin tutustuimme Université Sorbonne Nouvellen Censier-kampuksella ja Université Panthéon Sorbonnen Bibliothèque Sainte-Genevièvessä.

 

Censier-kampuksen kirjaston pääsisäänkäynti

Lehtienlukupaikat Censier-kampuksen kirjastossa

Sorbonne-kampus

Bibliothèque Sainte-Genevièven lukusali

Tiedonhankinnan opetusta uudella tavalla
Université Sorbonne Nouvellessa järjestetään tiedonhankinnan opetusta vähän eri tavalla kuin meillä. Madaltaakseen kynnystä lukion ja yliopiston välillä kirjastosta käydään opettamassa lukiolaisille tiedonhankintaa heidän viimeisenä opiskeluvuotenaan.

Ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelijoille tiedonhankintaa opettavat kirjaston kouluttamat maisteri- ja tohtoritason tuutoriopiskelijat (noin 20 vuosittain). Opetus tapahtuu pareittain ja sitä kehitetään saadun palautteen perusteella. Tuutoriopiskelijoille maksetaan palkkaa, joten motivaatio on hyvä. Uudet opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä saamaansa vertaisopetukseen.

Uusi kampus ja kampuskirjasto
Omassa organisaatiossani Turun ammattikorkeakoulussa odotellaan uuden kampusrakennuksen valmistuvan muutaman vuoden kuluttua. Siksi olin luonnollisesti hyvin kiinnostunut siitä, millainen Université Sorbonne Nouvellen uusi, samoihin aikoihin valmistuva kampus tulee näyttämään.  Kampusrakennukset tulevat olemaan pinta-alaltaan yhteensä 25 000 m², josta kirjastolle on varattu 5200 m². Muutamia havainnekuvia rakennuksista ja piha-alueista löytyy yliopiston sivuilta.

Kirjasto on sijoitettu "kolmion" malliseen rakennukseen alueen keskelle, viiteen eri kerrokseen. Alimpana, kaksi kerrosta maan alla on noin 13 000 m² varastotilaa, jonne asiakkaat eivät pääse. Maan tasalla on kaksi sisäänkäyntiä, joiden yhteydessä ovat kirjaston neuvontapiste, learning cafe ja WC:t. Toisesta kerroksesta löytyvät ryhmätyöhuoneet ja kolmannesta hiljaiset tilat ja tutkijanhuoneet. Ylin kerros on varattu henkilökunnalle. Henkilökunnan huoneet on sijoitettu pääasiassa tilan reunoille. Tiloissa on myös kokoushuone ja muutama ryhmätyötila. Työtiloissa, kuten myös rakennuksen katolla, on pieni keidas luomassa viihtyisyyttä.

Antoisa kokemus
Vaihtoviikko järjestettiin Université Sorbonne Nouvellessa ensimmäistä kertaa ja osallistujamäärä (25) oli siksi maltillinen. Tämä mahdollisti sen, että ehdimme tutustua myös muihin kuin oman alamme kollegoihin niin kaikille yhteisissä iltatilaisuuksissa teatterissa ja illallisella kuin pienemmissä ryhmissä omalla ajalla.

Kirjastokollegoita osallistujissa oli minun lisäkseni vain kolme, kaksi Espanjasta ja yksi Kreikasta. Toimimme kaikki hyvin erilaisissa tehtävissä ja erikokoisissa kirjastoissa, mutta juteltavaa olisi riittänyt enemmän kuin mihin oli aikaa.

Viikon ohjelma oli tiivis mutta antoisa. Vaihtoviikko antoi paljon ideoita ja intoa omaan työhön, joten voin lämpimästi suositella henkilökuntavaihtoa kaikille kollegoille.
Censier-kampuksen sisäpiha

Merja Janhunen
Tietopalvelusihteeri
Turun ammattikorkeakoulu

Kommentit

Jätä kommentti