Hyvä, lämmin, hellä on mieli jokaisen – niin käsityön saajan kuin kutojankin

16.12.2014

TAMKin Villahaaste onnistui yli odotusten.

TAMKilaiset antoivat tänä syksynä monta pehmeää pakettia lahjoituksena kv-opiskelijoille. Kaikki oli käsityötä ja saatu aikaan henkilökunnan vapaaehtoisvoimin. Mistä oikein oli kyse? TAMKin suunnittelija Marjatta Ojala kertoo.

Tampereen ammattikorkeakoulussa pidetään huolta henkilökunnan työhyvinvoinnista monilla erilaisilla Wire-toiminnan kursseilla. Tarjolla on kaikenlaista liikunnallisista toimintaa aina golfista hevosratsastukseen ja toisinaan tapahtumatarjonnasta löytyy hieman kulttuurillisempiakin haasteita. Meitä oli pieni porukka innokkaita käsityöntekijöitä kokeilemassa taitojamme viime keväänä tarjolla olleella pitsinneulekurssilla. Tarkoituksena oli saada aikaiseksi kesäksi jokin upea pitsineule omaan käyttöön, mutta koska kurssi alkoi maanantaisin aina alkuillasta pitkän työpäivän jälkeen, oli kurssin tunnelma aina jo alkuunsakin hieman hysteerisen kierroksilla käyvä.
Hyvin pian tuli todettua että ”ei tästä nyt justiinsa tähän hätään tule mitään”. Liian hankalaa ja hermot menee sen sijaan että tulisi rentouduttua ja kudottua leppoisasti mukavassa seurassa. Kaavioiden vilistäessä silmissä, silmukoide kääntyillessä miten päin kulloinkin ja hommaa ohjanneen alan ammattilaisen höpistessä taustalla jotain käsittämättömiä juttuja juoksumetreistä ja kaavioista ja toispuoleisuudesta sai alkunsa hieno ajatus keskittyä juuri siihen olennaiseen ja kutoa sukkia. Miksi sukkiin? - koska villasukat pelastavat maailman!
Ajatuksen jalostuessa idea muotoutui niin että saimme innovaation aloittaa ihan koko talon laajuisen kampanjan ja haastaa kaikki TAMKilaiset mukaan villahaasteeseen. Haasteessa oli tarkoituksena kutoa porukalla kevään ja syksyn 2014 aikana TAMKin kv-opiskelijoille lämmikettä syksyn viimoihin ja talven pakkasiin. Kaikki villaiset pikkulämmikkeet, sukat, lapaset, pipot ja kaulaliinat olivat tervetulleita. Haasteessa ei annettu suorituspisteitä tai jaettu arvosanoja, vaan tekijät saivat hyvää mieltä ja käsityöt löysivät uuden tarvitsevan käyttäjän. Osallistuneiden kesken arvottiin muutama kirjapalkinto, joilla jaettiin hyvää mieltä vielä myös takaisinpäin kutojillekin.

Villahaasteemme onnistui hienosti yli odotusten. TAMKin kirjaston organisoimaan kutomishaasteeseen otti osaa useita kymmeniä innokkaita käsitöiden harrastajia niin TAMKin opiskelijoista kuin henkilökunnankin edustajista. Ikäväksemme miespuolisia osallistujia ei tänä vuonna ollut, mutta ensi vuonna tilanne on helposti korjattavissa!
Haasteen tuloksena saatiin aikaiseksi iso kasa hienoja kätten tuotoksia, kaikkiaan 22 paria sukkia, 12 paria lapasia, 13 erilaista pipoa ja myssyä sekä vielä 7 kaulaliinaa. Käsityöt luovutettiin lokakuun lopussa TAMKin sosiaaliohjaaja Mirja Ondusolle joka huolehtii hyvän mielen lämmikkeiden jakamisesta eteenpäin tarvitseville varpaille ja sormille. Hyväntekeväisyyskampanjan tuotokset annettiin eteenpäin ilmaiseksi – ainoa vaatimus on että vastaanottaja suostuu kuvaan valitsemiensa käsitöiden kanssa.
Luovutuspäivänä kuvaan pääsivät heti tuoreeltaan Vladislav Ormanov, Kornelia Ziolkowska ja Ibrahim Hamid Ali. Lisää kuvia käsitöistä löytyy TAMKin kirjaston Facebook-sivuilta.

Kampanjan ollessa näin mainio menestys aiomme järjestää vastaavan villahaastekeräyksen myös vuonna 2015 – tahdomme levittää lämmintä mieltä kaikille ensi vuonnakin!

Idea on vapaasti kopioitavissa myös kaikkiin muihin AMK-kirjastoihin – Levitetään yhdessä lampöä villan muodossa ensi syksynä?

Kommentit

Jätä kommentti