JAMKin kirjasto poppailee – kirjastolaiset lobbailee

01.11.2018

Pirjo Pohjolainen keskustelee lehtori Merja Kurunsaaren kanssa Lutakon kampuksella.

Elektronisten aineistojen markkinoinnissa mukavinta on nykyisten ja potentiaalisten asiakkaiden tapaaminen. JAMKin kirjasto esitteli alkusyksyn aikana aineistojaan sekä Jyväskylän kirjastojen yhteisellä Road Trip -kiertueella että Unelmien työpäivän pop-upeissa JAMKin kampuksilla.


JAMKin kirjasto, Jyväskylän Avoimen tiedon keskus ja Keski-kirjastot lähtivät Road Tripille, eli kyläilemään toistensa luokse ja tapaamaan potentiaalisia asiakkaita. Kirjaston palvelu- ja viestintätiimin jäsen Katja Pihkasalo kehuu, että Jyväskylä on kirjastonkäyttäjän unelmapaikka:

 

– Keskustan alueelta löytyy useita eri kirjastotoimijoita, ja kirjastot ohjaavat asiakkaitaan noutamaan aineistoa myös omien seiniensä ulkopuolelta. Aina tästä mahdollisuudesta ei kuitenkaan tiedetä, hän kertoo ja jatkaa:

– Ajateltiin Jyväskylän kirjastojen yhteistyöryhmässä, miksi hyppyyttää asiakasta paikasta toiseen tekemään kirjastokorttia, kun sen voi tehdä pop-uppina ns. kotikirjastossakin.

 

Asiakas voi käyttää Keski-kirjastojen korttia sekä JAMKin kirjastossa että Jyväskylän Avoimen tiedon keskuksessa eli entisessä Jyväskylän yliopiston kirjastossa.

– Yhdellä ja samalla kortilla pärjää. Kätevää, eikö? Pihkasalo huomauttaa.

 

JAMKin Katja Pihkasalo opastaa asiakasta Jyväskylän avoimen tiedon keskuksessa

 

Tapahtumia on vielä tulossa:
– Ensin pop-up päräytettiin pystyyn Avoimen tiedon keskuksessa ja sitten JAMKin pääkampuksella. Vielä myöhemmin syksyllä on vuorossa Jyväskylän kaupunginkirjaston pääkirjasto. Asiakkaat selvästi tykkäsivät. Levitimme positiivista sanomaa ja saimme uusia mainioita kirjastonkäyttäjiä. Ja meillä oli kivaa yhdessä, niin kuin meillä aina on! Yhteistyö kannattaa! hän rohkaisee.

 

Unelmien tietokantoja Pääkampuksella

Unelmien työpäivänä 5.10. kirjasto jalkautui kampuksilla kirjastotilojen ulkopuolelle opastamaan tutkitun tiedon käyttöä. Ohjelma vaihteli kampuksittain; esittelyssä olivat esimerkiksi Emerald, Knovel, IEEE ja Bisneskirjasto -tietokannat.

Kirjaston kokoelmatiimin vetäjän Nanna Ikävalkon mukaan pääkampuksen kävijämäärää saattoi verottaa edellisenä päivänä Jyväskylässä vietetty Kauppakadun appro, sillä opiskelijoita kampuksella oli selvästi vähemmän kuin normiperjantaina. Enemmän keskusteluja käytiinkin JAMKin henkilökuntaan kuuluvien kanssa.

Kirjastonhoitajat Heli Fält ja Jenni Piik pääkampuksen Pop-upissa

 

– Tavoitteena oli, että uusi Elli-e-kirjasto jää mieleen. Lisäksi kirjastolle saatiin näkyvyyttä, kun pompahdimme pois piilosta työpisteiltä ja hyllyjen välistä! Suklaa maistui osallistujille ja kyselyyn vastattiin, jos ehdittiin :). Lisäksi teimme virtuaalinäyttelyn automaatio ja robotiikka -aiheella, Ikävalko kuvailee.

 

 Suomalaisella musiikkikampuksella perjantait eivät ole hulinapäiviä. Esillä oli kuitenkin pieni infosoppi:

–  Esittelin yleisesti musiikin e-tarjontaa, esimerkiksi jonkin verran nuotteja on vapaasti verkossa, amanuenssi Hannele Saari sanoo.

 

Joko tunnet Ellin? ­– Joo, Elli on hyvä!

Lutakon kampuksella tapahtuma houkutteli paikalle lähes 50 ihmistä, lisäksi paikalla piipahti karkinhakijoita.

 

Kirjaston e-aineistojen asiantuntija Pirjo Pohjolaisen mukaan tapahtumalla saatiin aikaan positiivista hulinaa:

– Kirjat ja kirjahyllyt vähenevät, ja aineisto ja opinnot siirtyvät verkkoon. E-aineistot tukevat hyvin monimuoto- ja verkko-opiskelua. Tiettyjen aineistojen käyttöastetta on kuitenkin nostettava, esimerkiksi tutkittua tietoa sisältävästä Emeraldista löytyy laadukkaita e-lehtiä opiskeluun ja tutkimukseen JAMKin eri aloilta.


Lutakon kampuksella tapahtumapiste sijaitsi ravintolan ihmisvirtojen varrella. Saatu palaute oli positiivista.

– Esittelimme myös IEEE-tietokantaa ja jaoimme uutta esitettä ”Oppiportin verkkokurssit ja -kirjat vuonna 2019”, jota voi hyödyntää terveysalan opintojaksojen suunnittelussa, Pohjolainen mainitsee ja jatkaa:

– Emeraldilta saatu esittelymateriaali oli hyödyllistä. Varsinkin esite, jossa lehdet oli listattu aihealueittain ja viittauskertoimineen (Impact Factors). Yksi lehtori sanoikin meille, että tämäpä hyvä, koska opiskelijat kysyvät, mistä niitä tieteellisiä artikkeleita saa. Nyt hän voi linkittää tietyt lehdet opintojaksollensa!

– Opimme, että on oltava selkeä tuote, joka kiinnostaa sekä lehtoreita, tutkijoita että opiskelijoita. Tuotteen tukena on hyvä olla jotain konkreettista, ei pelkkää e-aineistoesittelyä ruudulta. Myös opiskelijoille pitää olla jotain extraa ja hauskaa. Eli jokaiselle jotakin! Ja pitää olla hyvä esittelypaikka – nyt oli! Pohjolainen vinkkaa.

Pirjo Pohjolainen keskustelee lehtori Merja Kurunsaaren kanssa Lutakon kampuksella.

 

Hauskuutta saatiin aikaan tietovisan kysymyksillä, joissa arvuuteltiin, onko Emerald mahdollisesti Emmerdalen jatko-osa tai Naxos naksutteleva osastonhoitaja. IEEE-tietokannan yhtenä vastausvaihtoehtona oli ’Insinööri Ei Elä Eineksillä’, mutta siitä tuli kommenttia, että ”Tämä on väärin, insinööri nimenomaan elää eineksillä!” Lisäksi kysyttiin, mitä viestintäkanavaa vastaaja seuraa ja mistä kanavasta hän haluaisi seurata kirjaston tiedotteita.

 

E-aineistotoimittajat (Emerald, Knovel, SFS online, Sanoma, Alma Talent Pro ja Duodecim) sponsoroivat palkinnot PR-tuotteistansa:

–  Luulen, että JAMKin pitkä asiakassuhde toi meille hyvät palkinnot. Viittasin palkintoja pyytäessäni aineistojen käyttölukujen pienentymiseen ja kerroin, että nyt meillä on e-aineistopäivä, jossa saatte näkyvyyttä, Pohjolainen selittää.

 

Summa summarum: JAMKin kirjaston viestinnässä painotetaan luotettavien digitaalisten lähteiden tärkeyttä korkeakoulun kaikessa toiminnassa. Markkinointitapahtumat jatkuvatkin sekä reaali- että virtuaalimaailmassa. Hienoa, että kirjaston väki on innostunut asiasta!


Kirjoittaja:

Suvi Perttula, informaatikko, Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjasto

 

Alpo Ruuttusen kuvan alkuperäinen lähde: https://www.instagram.com/p/Bniew0Lne7Q/?taken-by=jklkirjasto, kuvan alkuperäisempi versio: https://photos.app.goo.gl/Wt365wccEow4bZaF7.

Kommentit

Jätä kommentti