Jamkin kirjaston uusi johtaja Teemu Makkonen: Olen perinteitä kunnioittava verkkomies

17.12.2012

Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjaston uutena johtajana aloitti syksyn alussa FM Teemu Makkonen Hankasalmelta.

Teemu kuvailee itseään leikillisesti verkkomieheksi, jonka vahvinta kirjastoalan osaamista on työ verkkoaineistojen ja opetuksen parissa. Painettujen kirjojen ja lehtien rinnalla sähköiset e-kirjat ja -lehdet ovat JAMKin opiskelijan arkipäivää. Toisin kuin painetut kirjat, e-kirjat ovat aina saatavilla ja käytössä myös opiskelijan kotona.

Teemun kuvailemassa verkossa on mörkönsä ja kirjastossa seurataan kustannusmaailman myllerrystä tarkasti:

Kustantaja voi yhtäkkiä kaapaista opiskelijan sähköisistä kurssikirjoista osan pois. Kovasti toivotun kotimaisen e-kirjallisuuden saatavuusongelmat on ratkaistava ja e-kirjan ja painetun kirjan on löydettävä tasapaino. Ulkomaisissa lehdissä nojaamme jo voimakkaasti verkkotarjontaan, mutta kurssikirjoissa painopiste on vielä painetussa, Teemu toteaa.

Joka ammatissa tarvitaan taitoa hakea ajantasaista ja luotettavaa tietoa. Teemulla on kokemusta insinööriopiskelijoiden opettamisesta:

Tiedonhaun tunneilla opiskelija oppii, mistä lähteitä etsitään ja miten niitä tehokkaasti käytetään, hän valaisee. Kirjaston tehtävä on auttaa opiskelijaa valmistumaan sutjakasti ja hyvällä osaamisella.


Hankasalmella koulunsa käynyt ja kirjastouransa aloittanut Teemu on ollut töissä useissa erityyppisissä kirjastoissa. Erityisen lämpimästi hän muistelee työskentelyä pienten koululaisten kanssa kunnankirjastossa uran alkuvaiheilla. Vuosien varrella tutuksi on tullut niin yleisen kirjaston, yliopistokirjaston kuin ammattikorkeakoulun kirjaston toiminta. Kirjastoala on monipuolista tiimityötä, Teemu painottaa. On kiehtovaa ja kehittävää työskennellä itseään viisaampien kanssa, sivistyksen ja oppimisen parissa.

Teksti: Susanna Niemilahti-Könkkölä
Kuva: Pekka Salminen

Kirjoittajat

Susanna Niemilahti-Könkkölä

informaatikko

Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjasto

Kirjoittajan muut artikkelit

Kommentit

Jätä kommentti