Jumppaava kirjastopäivä Satakunnassa

18.06.2013

Satakunnan kolmannet kirjastopäivät

Aluekehitysvaikutusta vai mitä lienee, mutta ihan kiva oli taas saada kokoon Satakunnan kirjastoväki. Kolmas Satakunnan kirjastopäivä pidettiin 15.3.2013 SAMKin Tiedepuiston kampuksella, päivän teemana oli ”Digitaaliseen metsään mennään”. Maakuntamme kirjastoalan ammattilaisista liikkeellä oli tällä kerralla noin 70. Suurin osa osallistujista oli Porista, mutta erittäin hienoa oli huomata että muutamista maakunnan pienemmistä kirjastoista oli lähestulkoon koko väki paikalla. Jo pelkästään osallistuneiden lukumäärä kertoi, että tarve tämänkaltaisille tapahtumille on olemassa, jatkossakin siis järjestettäneen päiviä. Yhteistyökumppaneita saatiin liikkeelle varsin kivasti, heille kiitos siitä että saimme tälläkin kerralla tapahtuman järjestetyksi ilman osallistumismaksua.

Mitä osallistujat sitten kokivat tapahtumasta saavansa? Palautteen perusteella ohjelma oli varsin onnistunut, jopa niin että rinnakkaistapahtumissa jäi mielenkiintoisia osuuksia väliin ja valinnan vaikeutta pohdittin. Ajankohtaisia asioita olikin laajasti esillä laajasti näissä rinnakkaistapahtumissa. Luetteloinnin osalta pohdittiin sekä Melindaan että Alephiin liittyviä asioita niin kirjastojen kuin Kansalliskirjastonkin näkökulmista, luetteloinnin nykytilaa ja tulevaisuutta käytiin läpi innokkaan mielipiteenvaihdonkin merkeissä, standardeihin ja ohjeistuksiin takertumistakaan ei unohdettu.

Ihan somelainen digimetsä

Sosiaalinen media oli yksi päivän aikana eniten esillä olleista asioista ja sitähän paikalliset asiantuntijat esittelivät otsikolla ”Ihan somelainen digimetsä”. Sovelluksia, viritelmiä, härpäkkeitä ja vimpaimia käytiin läpi sopivan kriittisellä otteella. Ajankohtainen puheenaihe kaikin puolin tämäkin ja kirjastoilla on paljon oppimista niin toisiltamme kuin asiakkailtammekin, jos kohta myös annettavaakin yleisempään tietoisuuteen.

Asiakasliittymät ovat akuutti asia kaikilla sektoreilla, johan näihin nykyisiin vanhentuneisiin ratkaisuun alkavat kaikki olla kyllästyneitä. Satakirjastoissa on työn alla Arenalla toteutettava verkkokirjasto ja SAMKilla puolestaan Finnalla tehtävä asiakasliittymä, näitä kumpaakin käytiin läpi omissa esityksissään. Teknisten yksityiskohtien esittelyiltäkään ei täysin vältytty, mutta muuten asiakasliittymien osaltakin pitäydyttiin ihan asialinjalla. Pohdittavaa jäi siitä, etenemmekö edelleen järjestelmien ehdoilla vai joko viimein päästäisiin tekemään asioita asiakkaiden ehdoilla – oletushan toki on, että me kirjastoihmiset tunnemme täysin asiakkaittemme tarpeet ja toiveet.

Älyhyllyt ja porakoneen lainaaminen 

Päällekkäisyyksien vuoksi muutama sessio jäi väliin, mutta kuulopuheiden mukaan Älyhyllyt kirjastoissa –esityksen aikana innostus salissa oli huikea. Luvian kirjastossa muutaman vuoden pyörineestä pilotista riittääkin aina puhuttavaa lähialueen kirjastolaisten kanssa. Hiukan isomman mittakaavan asioista ja palvelukonsepteista taas puhuttiin Helsingin keskustakirjastoa esiteltäessä.

Iltapäivällä istuttiin auditoriossa kaikki yhdessä ja kuulosteltiin Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalvelujen perusteellisesti kertomana ajankohtaisista uutisista kirjastomaailmasta, järjestelmien kehittämisistä ja tulevista muutoksista. Tällainen näkökulma on aina tervetullutta myös ruohonjuuritason kirjastolaisen kuultavaksi.

Päivän päättäneessä paneelikeskustelussa onnistuttiin erinomaisesti, panelisteilla oli sopivasti erilaisia näkemysiä kirjastoista tilana, kirjastojen palvelukonsepteista jne. Mielipitoista oli kuunnella perusteltua keskustelua siitä, kuuluuko porakoneen lainaaminen kirjastojen tehtäviin. Epäselväksi jäi, vedetäänkö raja iskuporakoneeseen vai onko jo ruuvinväännin liikaa.

Kirjajumppa

Ja entäs se jumppa sitten? Vaikka kilpailu kirjastojen kesken KirjastoMOVE-pisteistä on tietenkin äärimmäisen veristä, niin SAMKissa yritämme pitää asian kuitenkin hauskana ja huumoripainotteisena. Joka tapauksesa pisteiden toiveissa ja muiden amk-kirjastojen lamauttamiseksi päädyimme ottamaan yhteyttä fysioterapian opiskelijoihimme ja opettajiin, tarkoituksena toteuttaa ikivanha ideamme Kirjajumpasta.. Ja just, SAMK on mukana Satakunnan Kansan Hyvä arki –hankkeessa, johon tämä sopi ajallisesti ja sisällösesti kuin kirja jumppaajan käteen.  Tuumasta toimeen ja opiskelijat suunnittelemaan jumppaohjeita, lehdistö paikalle ja menoksi. Kirjastopäivän aluksi paikallaolijat pääsivätkin omaksi yllätyksekseen osallistumaan tämän hienon urheilulajin julkistamiseen ja liikeratojen hiomiseen. Näistä todisteena muutama kuva ohessa, erityisesti liikkeiden yhtäaikaisuus ja jumppaajien vartaloiden notkeus pistää silmään. Kirjajumppa toimii erinomaisesti myös verkko-ympäristössä, niin että järjestelmien ylläpitäjät ja verkko-informaatikotkaan eivät jää ilosta osattomiksi – ei muuta kuin iPad käsiin ja nivelet pyörimään!

 

Kirjajumpat ohjeet tässä liitteenä, niistä iso kiitos SAMKin fysioterapian opiskelijoille ja heidän ohjaajalleen. Valokuvat SAMKin kirjastoväen ottamia, kiitos näistä.

 

Kommentit

Jätä kommentti