Kake-tapaaminen 18.8.2011‎

13.11.2012

Image 72

Kaakkois-Suomen korkeakoulukirjastoilla, tuttavallisemmin kake-kirjastoilla, on ollut vuosikausien ajan mittavaa yhteistyötä ja yhteydenpitoa. Vuosien mittaan on sovittu mm. ilmaisista kaukolainoista kumppanikirjastojen kesken ja hankittu osaamiskartoitukseen liittyvää koulutusta. Yhteistyön huippuhetkiä ovatkin olleet yhteiset tapaamiset ja koulutuspäivät. Tämän vuoden kesällä toteutimme 18.8. tapaamisen Lappeenrannassa. E-kirjoihin, niiden hankintaan ja lukulaitteisiin keskittyvä koulutustilaisuus toimi myös hyvänä kenraaliharjoituksena seuraavana maanantaina avattavalle Lappeenrannan tiedekirjastolle.

Päivään osallistuivat Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kirjaston, Mikkelin ammattikorkeakoulun kirjaston ja Lappeenrannan tiedekirjaston väki (= entiset Saimaan ammattikorkeakoulun ja LUT:n kirjastojen henkilökunta). Tiedekirjasto tarjosi tilat ja puitteet sekä esitteli uutta Saimaan ammattikorkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteistä kirjastoa. Kymenlaakson ja Mikkelin ammattikorkeakoulujen kirjastoista tuotiin e-kirjojen lukulaitteita nähtäväksi ja kokeiltaviksi. Kake-kirjastojen ulkopuolisena esiintyjänä oli Heli Isoaho, joka kertoi LM Tietopalveluiden e-kirjoista. Myös kirjastojen oma henkilökunta kertoi kokemuksistaan e-kirjojen hankinnasta.

Lappeenrannan tiedekirjasto pyrki näyttämään parhaimman puolensa vierailleen, joita kierrätettiin kirjaston kolmen kerroksen välillä eri tiloissa ja joille kerrottiin Saimaan ammattikorkeakoulun ja LUT:n kirjastojen yhdistymisestä Lappeenrannan teknillisen yliopiston erillislaitokseksi, Saima- ja Wilma-kokoelmatietokantojen yhdistämisestä Linnea2-konsortioon kuuluvaksi Wilma-tietokannaksi, muuton tuomista konkreettisista haasteista (joka ikinen kirjaston kirja vaihtoi paikkaa!) ja yleisistä tunnelmista. Vuosikausien yhteistyö ja moninaiset työryhmät, joissa on mm. pohdittu työnkuvia, arvioitu informaatikkojen päivystysringin mahdollisuutta ja toteutettu yhteinen osaamiskartoitus, auttoivat kirjastojen yhdistymisessä: oltiin jo ennestään tuttuja, oltiin jo opittu toimimaan yhdessä.


Samaan yhdessä tekemiseen on pyritty koko Kake-porukan kesken. Lehti- ja kirjahankintoja on kilpailutettu yhteistyössä, käytäntöjen vertailu ja toisilta oppiminen on jatkuvaa. Kake-tapaamiset eivät ole kuitenkaan pelkkää työntekoa ja opiskelua, verkostoituminen ja kollegoihin tutustuminen koetaan myös tärkeäksi ja yhteistyötä edistäväksi. On helpompi ottaa yhteyttä ja kysyä apua vaikkapa kirjastojärjestelmäongelmaan, kun tietää minkälainen ihminen nimen, sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron takana on vastassa.

Niinpä elokuinen kake-päivämmekin päättyi Lappeenrannan linnoitukseen, jossa kävimme yhdessä syömässä Linnoituksen krouvi -ravintolassa. Lounaan jälkeen, sateesta huolimatta, jakauduimme kahteen ryhmään ja kiersimme Linnoituksen aluetta oppaiden johdolla. Kuulimme linnoituksen historiasta ja nykypäivästä mielenkiintoisia faktoja, mutta myös jopa kummitustarinoita.Kommentit

Jätä kommentti