Kehu kirjasto kotimaassa, kiertue kaksyks: Länsi-Suomen helmiä

20.03.2022

Kuva: Kaj Höglund CC BY-SA 4.0

Kutsuimme viime kesän Kreodissa kirjastolaiset seikkailemaan Suomenmaan kirjastoissa ja ottamaan kuvia. Suomessa on satoja kirjastoja ja monet niistä ovat myös merkittäviä arkkitehtuuriltaan. Vuorossa on Länsi-Suomen kirjastokierros.
 

Länsi-Suomen rannikolta löytyy helminauha kauniita pieniä puukaupunkeja, joista jokaisesta löytyy ainakin yksi kirjasto. Länsirannikon kirjastojen erityispiirre on aito kaksikielisyys: kesälomalainen kuulee asiakaspalvelua toisella kotimaisella – ja usein vahvalla murteella, jota ei aina kouluruotsilla ymmärrä.

Vaikka monelle nämä rannikon pikkukaupungit ovat jääneet vähän tuntemattomammaksi osaksi Suomea, amk-kirjastolaisten lähettämissä kampanjakuvissa oli useampia kohteita rannikolta. Vierailemme Kristiinankaupungin, Reposaaren ja Hiittisen kirjastossa.

 

Kristiinankaupungin kirjasto

Kuva 2. Kristiinankaupungin kirjaston ovi. Markku Hiltunen

Porin ja Vaasan välissä sijaitsevassa Kristiinankaupungissa (ruotsiksi Kristinestad) asuu vajaa 6500 asukasta, joista ruotsinkielisiä on 54  %. Vanha puukeskusta on ruutukaavaan rakennettu ja se on säilynyt palamatta 1700-luvulta.

Kristiinankaupunki on ensimmäinen kunta Suomessa, joka on saanut Cittaslow-kunnan statuksen. Cittaslow-verkostoon kuuluu alle 50 000 asukkaan kaupunkeja, jotka panostavat tietoisesti hyvän elämän edistämiseen ja kestävään kehitykseen.

Vanhan kaupungin erityisiä nähtävyyksiä ovat Ulrika Eleororan kirkon vino torni ja Kissanpiiskaajan kuja – Suomen kapein kaksisuuntainen katu. Kadun nimi on peräisin purjelaivojen ajalta, jolloin miehistöä saatettiin rangaista yhdeksänhäntäisellä kissalla eli yhdeksästä ohuesta hamppunarusta tehdyllä piiskalla.

Torin laidalta seisovasta vanhasta puutalosta löytyy kapungin kirjasto.

–Tässä kuvia lempikirjastostani Suomessa. Kyseessä on Kristiinankaupungin kirjasto länsirannikolla. Pieni kaksikielinen kirjasto, jossa on hienoja yksityiskohtia. Kattokruunuja ja kaakeliuuneja, kertoo Markku Hiltunen Diakista.

Kuva 3. Kristiinankaupungin kirjaston katossa on upea kattokruunu. Kuva: Markku Hiltunen.

– Mukavan leppoisa ja sofistikoitunut tunnelma,  Markku summaa kirjaston sisätilaa.

Reposaaren kirjasto

Reposaari (Räfsö, Räpsöö, Reffzöö) on kylä ja Porin kaupunginosa Meri-Poriksi kutsutulla alueella. Se sijaitsee Kokemäenjoen suiston uloimmalla saarella. Reposaari on ollut ikivanhan merenkulkureitin varrella Itämereltä Pohjanmaan rannkikkokaupunkeihin ja sinne on varhain syntynyt satama ja kauppapaikka. Nykyisin saarella asuu vajaa tuhat ihmistä vanhassa puukaupungissa lähellä merenrantaa.

Kuva 4. Porin kaupunginkirjaston Reposaaren sivukirjasto. Kuva: Sari Pesonen.

Diakin Sari Pesonen kertoo Reposaaren kirjastosta näin:

– Reposaaren kirjastossa tuli piipahdettua kesälomareissulla heinäkuussa. Mukava pieni vanha kirjasto. Ystävällinen kirjastonhoitaja ehti vaihtamaan kuulumisia lomalaisten kanssa, kun oli rauhallista ja todella lämmintä.

Kuva 5. Reposaaren kirjaston kokoelmasali. Kuva: Sari Pesonen.

Hiittisten kirjasto

Hiittinen (ruotsiksi Hitis) on Varsinais-Suomessa sijainnut entinen Suomen kunta, joka kuuluu nykyisin Kemiöön. Hiittinen koostuu yli 2 000 saaresta ja luodosta. Monelle Hiittinen on tuttu paikka kesän purjehdusreissulta tai pyöräretkeltä Rannikkoreittiä pitkin – tai viikingeistä. Hiittisissä oli viikinkien idäntien pysähdyspaikka, saarilta on tehty esinelöytöjä 800-luvulta. Hiittisistä on löytynyt Suomen ainoa tunnettu riimukiven kappale.

Kuva 6. Hiittisten kirjasto. Kuva: Janne Nyström.

– Hiittisten kirjasto oli kaunis, kotoisa ja kaikin puolin kiva. Työntekijä oli avulias ja puhui sujuvasti sekä suomea että ruotsia. Esillä oli myös mielenkiintoisia, vanhoja kuvia Hiittisten kylältä. Valikoimakin vaikutti oikein kattavalta ottaen huomioon, että paikkakunta on kuitenkin melko pieni, kertoo Janne Nyström Arcadasta.

 

 

Kommentit

Jätä kommentti