Kiertokirje: AMKIT-konsortion sihteeri Humakin Virpi Kultanen saa kicksit työstään

05.11.2014

Minkälaisia tyyppejä amkeissa on töissä? Oletko aina halunnut tutustua ihmiseen tittelin takana, mutta et ole kehdannut mennä juttelemaan? Nyt siihen on mahdollisuus: Kreodissa alkaa haastattelusarja Kiertokirje, jossa jututetaan amk-kirjastolaisia parilla kysymyksellä. Jokainen haastattelun antanut saa ehdottaa seuraavaa kohdetta.
Pannaan vahinko kiertämään!
1. Kuka olet?
Olen Virpi Kultanen, reilu kolmekymppinen oululainen kirjasto- ja tietopalvelualan ammattilainen. Muutin uusien työhaasteiden perässä etelään keväällä 2014. Aiemmin työskentelin lähes kahdeksan vuotta informaatikkona sanomalehti Kalevan toimituksen tietopalvelussa. Sitä aiemmin olen työskennellyt yliopiston kirjastolla, yrityskirjastossa ja kaupunginkirjastolla.

2. Mitä teet?
Työskentelen Humanistisessa ammattikorkeakoulussa pedagogisena informaatikkona, ja seilaan Nurmijärven Kiljavan kampuksen ja Helsingin Haagan TKI-keskuksen väliä, sillä työskentelen viikoittain molemmissa toimipisteissä. Kiljavalla pyöritän yksin pientä kampuskirjastoa, ja Helsingissä teen yhteistyötä Kuurojen liiton informaatikon kanssa yhteiskirjastossamme. Lisäksi kehitän Humakin tiedonhaun opetusta, ja opetan tiedonhakuasioita kaikille Humakin pk-seudun aloittaville opiskelijoille eli tuleville kulttuurituottajille, viittomakielen tulkeille ja yhteisöpedagogeille.

Humakilla on parhaillaan menossa kaksivuotinen AMKIT-konsortion puheenjohtajuuskausi, jossa puheenjohtajana meiltä toimii kirjastokoordinaattori Kauko Maskulainen. Itse perin samaan pakettiin kuuluvan sihteerin pestin kesällä Turun informaatikkomme Pirjo Kankaan jäätyä äitiyslomalle.

3. Mitä tykkäät työstäsi?
Olen viihtynyt uusissa työtehtävissäni erinomaisesti. Tekemistä on paljon, ja työnkuva on laaja, mutta pidän siitä että voin aika paljon vaikuttaa itse siihen mitä teen milloinkin. Toisena päivänä voin keskittyä enemmän suorittavaan kirjastotyöhön, ja sellaisena päivänä kun ajatus lentää, voin tehdä enemmän ajattelua ja ideointia vaativia työtehtäviä. Uutta työtä etsiessäni halusin päästä kehittämään itseäni ja saada haasteita. Niitä olen Humakissa saanut! Koen juuri nyt olevani työelämässä oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

AMKIT-konsortiossa toimiminen on tuonut työhöni vielä uuden ulottuvuuden. Olen päässyt verkostoitumaan tehokkaasti ammattikorkeakoulukirjastoympyröihin. Vaikka sihteerin tehtävien hoitaminen vie tietysti aikaa muilta töiltä, koen sen mielekkäänä lisänä työpakettiini. Yhteisten asioiden hoitaminen ja aktiivinen toiminta on tuttua jo opiskeluajoilta, jolloin tuli oltua mukana opiskelijajärjestötoiminnassa. Ehkä aktiivinen tyyppi ei osaa pysyä poissa luottamustehtäväkentältä myöskään työelämässä.
4. Mitkä ovat tavoitteesi ja/tai ammatilliset visiosi eli miksi teet tätä työtä?
Koska olen vielä verrattain uusi työtehtävissäni, lyhyen tähtäimen tavoitteeni on saada työnkuvani mahdollisimman hyvin haltuun kaikkine koukeroineen. Keskipitkän tähtäimen tavoite on muokata työstä mahdollisimman toimiva kokonaisuus, ja hiljalleen korjata esimerkiksi kirjastokokoelmaan liittyviä ongelmakohtia. Lähitulevaisuuden tavoitteena on myös kehittää Humakin tiedonhaun opetusta paremmin nykyaikaan sopivaksi ja tehdä kurssista sujuvampi kokonaisuus, joka palvelisi yhä paremmin opiskelijoiden tarpeita. Informaatiokäyttäytyminen ja informaatiolukutaito ovat kiinnostaneet minua jo aiemmin, joten niihin varmasti tulen paneutumaan työssänikin jatkossa.

Teen työtäni, koska koen olevani parhaimmillani päästessäni tekemään kirjasto- ja tietopalvelutyötä monipuolisesti. Olen aina ollut utelias luonne ja kiinnostunut asioista laajasti, joten kovin suppea-alainen erikoistuminen tietynlaisiin työtehtäviin ei ehkä ole minun juttuni. Saan kicksit siitä, kun pystyn auttamaan asiakasta, olipa se avuntarve sitten vain kirjan löytäminen tai laajempi tiedontarve vaikka opinnäytetyön suhteen.

Kiitos haastattelusta! Virpi ehdottaa seuraavaksi haastateltavaksi Sanna Savolaista OAMKista.

Kommentit

Jätä kommentti