Kirjasto kampuksella, kampus kauppakeskuksessa

13.03.2023

Kuva: Mirva Moilanen.

Laurea-ammattikorkeakoulun Lohjan kampus muutti elokuussa 2019 uusiin tiloihin vastavalmistuneeseen kauppakeskus Loheen. Kirjasto muutti mukana. Samoihin aikoihin osui uuteen Koha-kirjastojärjestelmään siirtyminen ja Laurean, Haaga-Helian ja Metropolian kirjastojen tietokantojen yhdistyminen. Fyysisen muuton lisäksi vaihtuivat siis kirjastojärjestelmä, käyttösäännöt ja käytänteet sekä kirjastokimpan myötä työyhteisö triplaantui. Lähityökaverit pysyivät onneksi samoina.

Suunnittelu ja muuttuva tila

Uuden kampuksen tilat poikkeavat entisistä valtavasti. Aiemmin kampus ja kirjasto olivat perinteisessä koulurakennuksessa. Kirjasto toimi aluksi (1999) luokkatilassa rakennuksen toisessa kerroksessa, josta se siirrettiin näkyvämmälle paikalle sisääntulokerroksen aulaan vuonna 2001. Kalustusta oli kerätty muilta kampuksilta pikkuhiljaa vuosien varrella.

Nykyinen, uusi kampus on kompakti, varta vasten ammattikorkeakouluopetusta varten suunniteltu oppimisympäristö. Kirjaston henkilökunta osallistui kaikkiin mahdollisiin suunnittelutilaisuuksiin ja kommentoi sekä pyydettäessä että pyytämättä tilojen suunnistelusta vastaavalle johtajalle kaikkea kirjastoa koskevaa. Kaikkea ei ollut mahdollista toteuttaa ja aina ajatukset eivät olleet yhdensuuntaiset. Meille jäi kuitenkin olo, että meitä kuunneltiin.

Kirjasto on kampuksen avoimien opiskelutilojen yhteydessä ilman seiniä ja ovia. Kirjaston ympärillä on muunneltavia luokkatiloja, hiljaisen työn tiloja ja kotoisia opiskelulooseja.  Kampukselta löytyy myös hoitotyön simulaatiotila, opiskelijoiden keittiö ja parvi säkkituoleineen rennompaa työskentelyä ja lepoa varten.

Kampuksen suunnitteluvaiheessa vierailimme Satakunnan ammattikorkeakoulun Porin kirjastossa sekä Turun ammattikorkeakoulun Salon kampuskirjastossa. Kiitokset vierailukohteille. Nyt koronatilanteen helpotuttua saatamme kutsua teidät vastavierailulle.

Uusiin tiloihin pestyjen kirjojen kanssa

Muuttovalmistelut aloitettiin hyvissä ajoin kokoelmaa karsimalla. Kirjat pakattiin kesäkuun 2019 alussa ja vietiin puhdistettaviksi ulkopuoliseen siivousfirmaan. Sillä varmistettiin, että vanhat pölyt eivät siirry uuteen kirjastoon. Haluttiin myös tehdä kaikki mahdollinen sisäilman puhtauden ja terveysturvallisuuden eteen. Kirjat käsiteltiin Työterveyslaitoksen ohjeen mukaan. Me, henkilökunta, jäimme kesälomalle ja kirjasto kesätauolle.

Rakennustyömaa kampuksen keskellä. Kuva: Mirva Moilanen.

Viikossa valmiiksi

Muuttamaan piti päästä heti kesälomien jälkeen, mutta ketään ei yllättäne, että tilojen valmistuminen myöhästyi. Lopulta muuttoaikaa jäi vain viikko. Muu kauppakeskus ei ollut vielä valmis, kun laurealaiset pääsivät uusiin tiloihinsa.

Kirjaston muuttolaatikot oli pinottu pieneen neuvotteluhuoneeseen vieriviereen, päällekkäin ja sekaisin. Kirjoja alettiin hyllyttää sen mukaan, mitä lähimmästä laatikosta löytyi. Puhdistuksen jäljiltä osassa laatikoista myös aakkoset olivat sekaisin. Oman hikisen lisänsä urakointiin toi se, ettei ilmastointi ollut vielä päällä.

Kampuksen muutossa suurena apuna olivat työharjoittelua suorittavat kaksi opiskelijaa, jotka tekivät muuttoprojektista myös opinnäytetyönsä. Heistä oli myös kirjastolle paljon käytännön apua.

Perjantai-ilta ennen aukeamista

Mitä todellisuus oli, kun kampus ja kirjasto olivat aukeamassa seuraavana maanantaina? Tunnelma on dokumentoituna sähköpostiin, joka lähetettiin kollegoille 16.8.2019 Laurea-kirjaston sähköpostilistalla:

 "Olemme saaneet tänään klo 17 pintaan viimeiset kirjat hyllyyn poislukien noin kolme tai neljä hyllyluokkaa, joiden hyllyyn ei ole vielä tullut hyllylevyjä. Nämä kirjat ovat muuttolaatikoissa hyllyn vieressä. Muutenkin kirjastossa on vielä hyvin keskeneräistä.

Meillä ei ole hyllynpääty tai -reunaopasteita. Kirjat vaativat vielä vyöryttämistä. Vain toinen automaatti toimii, sen ympärillä ei ole toista kalustetta. Tiedonhakukoneita ei ole. Kuittitulostin ei toimi, tiskin sähköpöytää ei ole vielä asennettu ja se on lukkiutunut hyvin matalaan asentoon eikä sillä ole tuolia (no tuoli kyllä saadaan jostain näpistettyä). Tiskin ainoan lukittavan kaapin lukko jäi avaimeen kiinni. Kirjakärryt tulevat maanantaina. Työhuoneessamme on vain työpöydät ja sivupöydät (ei tuoleja, kaappeja yms. mukavuuksia). Emme ole ehtineet testata mitään, lukea sähköpostia tai tulostaa esim. käyttösääntöjä.

Maanantaina ja tiistaina tänne tulee vielä asentajia ja tavarantoimittajia ja täällä on myös opetustunteja. Keskiviikkona tulevat uudet opiskelijat. Oletan, että olemme aika kiinni tässä aloitushulinassa ja kirjaston viimeistely jää toiseksi.”

Aloitushulina oli melkoinen ja ne hyllynpäätylaputkin saatiin paikoilleen vasta usean viikon aukiolon jälkeen. Onneksi suunta oli koko ajan kohti järjestyneempää kirjastoa. Kirjastoahan ei voinut pitää kiinni, koska kirjastossamme ei ole seiniä. Kun kampuksen ulko-ovet aukesivat, niin aukesi myös kirjasto. Viis siitä olivatko hyllyttömät kirjat läjässä laatikossa tai lattialla.

Seinätön, oveton kirjasto

Montako kertaa kampuskirjastoille on sanottu poikkeusaukiolosta, että laittakaa ”lappu oveen”. Opimme äkkiä muistuttamaan, että ovella ei ilmoitella, koska ovea ei ole. On kyllä jonkinlainen yleisin tulosuunta, mutta sen varrella ei ole järkeviä ilmoittelupaikkoja. Asia on pyritty ratkaisemaan palvelutiskillä olevien kylttien avulla.

Toinen kirjoittajista toivoi jo kauan sitten, että, että kirjastolla olisi suora yhteys opetukseen ja laurealaisilla pääsy kirjastoon koko kampuksen aukioloajan. Ihan sitä hän ei tarkoittanut, ettei seiniä eikä ovia ole lainkaan. Mutta onhan tämä sujunut.

Seinättömyys vaikuttaa eniten aukioloon ja sulkemiseen. Kirjasto ei pysty vaikuttamaan omiin aukioloaikoihinsa. Sulkeminen olisi ollut paikallaan esimerkiksi kirjastojärjestelmän päivityksen yhteydessä, jolloin lainaaminen oli mahdotonta. Huputimme automaatit jätesäkeillä, jotta asiakkaat huomaisivat poikkeusjärjestelyt heti kirjastoon saavuttuaan.

Emme ole vielä hankkineet sulkunauhaa, vaikka sitäkin väläyteltiin suunnitteluvaiheessa. Kuva: Mirva Moilanen.

Äänen kulkeutuminen on otettava huomioon, ääni ei kuulu vain kirjastotiloihin vaan myös muihin tiloihin. Kaiku ja melu on vaimennettu materiaalien avulla, mutta puhe kuuluu silti hyvin avoimissa tiloissa. Vaimennusratkaisuja ovat esimerkiksi seinien akustiikkalevyt, kokolattiamatto ja ääniympäristöä vaimentavat valaisimet.

Kierrätystä ja uuden tilan onnea

Kirjastossa on hyödynnetty monia vanhan kampuksen kalusteita. Kalusteet kunnostettiin ja maalattiin uuden kampuksen värimaailmaan sopiviksi. Esimerkiksi porrasjakkarat, lehtihylly, palautuslaatikot ja kirjakärryt saivat kaikki uuden värin ja sopivat nyt yhteen uusien kalusteiden kanssa. Yleisvaikutelma on yhtenäinen ja lämmin.

Kampuksen ja kirjaston tiloista ja värimaailmasta saa hyvän käsityksen Marissa Sirkiän amk-opinnäytetyössä olevista havainnollisista kuvista.

Vaikka uusi kampus on hyvä, toivomisen varaakin jäi. Esimerkiksi pistorasioiden määrä kirjastolaisten työhuoneessa ja palautusautomaatin ympäriltä kalusteilta puuttuva tila. Pieni, mutta tärkeä asia korjattiin pian avaamisen jälkeen: roskiksia lisättiin ja sijoiteltiin lähemmäksi käyttäjiä. Nyt on mihin panna kirjojen välistä löytyvät muistilaput ja muut.

Kampus on myös niin kompakti, että esimerkiksi kirjaston tiloissa ns. vapaa tila on yleistä kulkuväylää. Poistokirjakärryille, näyttelyhyllyille tai muille vastaaville ei ole hyviä paikkoja.

Työnteon tavat eivät muuttuneet oleellisesti seinättömyyden myötä. Aukioloajoista ja muista käytännön asioista on nykyään viestittävä tiiviimmin kampuksen aulapalveluiden kanssa. Olemme myös enemmän näkösällä keskellä kampusta. Paitsi näymme, näemme myös itse, mitä kampuksella tapahtuu ja ketkä ovat paikalla.

Muuttunut (työ)ympäristö on kiva asia. Saman katon alla vain muutaman askeleen päässä kampuksesta on eri maailma vaate-, ruoka- ja kirjakauppoineen, ravintolaa, apteekkia ja Alkoa unohtamatta. Emme ole vain kirjaston tai Laurean työntekijöitä vaan myös osa kauppakeskuksen väkeä.

Lohjan Laurean kampuksen muuttoon liittyvää kirjallisuutta

Kaukinen, M. & Siro, T. (2019). Uusiokäyttö, kierrätys ja sisäinen viestintä Laurean Lohjan kampuksen muutossa. Opinnäytetyö. Laurea-ammattikorkeakoulu. Lohja.

Nieminen, M. & Penttinen, T. (2017). Opiskelijoiden näkemykset oppimista tukevasta, innovatiivisesta ja nykyaikaisesta oppimisympäristöstä : Case: Lohjan kampussuunnitelma. Opinnäytetyö. Laurea-ammattikorkeakoulu. Lohja. https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201703093119

Sirkiä, M. (2020). Käyttäjien kokemus uudesta kauppakeskuskampuksesta: Case: Laurea Lohja. Opinnäytetyö. Laurea-ammattikorkeakoulu. Leppävaara.
http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202004094831

Työterveyslaitoksen sisäilmasivut. https://www.ttl.fi/teemat/tyohyvinvointi-ja-tyokyky/sisailma

 

Kirjoittajat

Mirva Moilanen

tietoasiantuntija

Laurea-ammattikorkeakoulu

Kirjoittajan muut artikkelit

Erja Huovila

tietoasiantuntija (eläkkeellä)

Laurea-ammattikorkeakoulu

Kirjoittajan muut artikkelit

Kommentit

Jätä kommentti