KirjastoMOVE 2013 starttasi helmikuussa: ennätysmäärä amk-kirjastolaisia mukana

06.02.2018

Centria järjesti viime keväänä erinomaisesti onnistuneen liikuntakampanja KirjastoMOVEn (http://www.kreodi.fi/en/3/Artikkelit/135/KirjastoMOVE-ensi-vuonna-uudestaan.htm) Tänä vuonna Oamk haastoi amk-kirjastolaiset liikkumaan ja saatiin käyntiin KirjastoMOVE 2013.


Osallistujamäärä kasvanut 

Kampanja alkoi hienosti. Joukkueita ilmoittautui 10 ja osallistujia on nyt mukana 106! Pienimmissä joukkueissa on viisi ja suurimmassa joukkueessa 15 jäsentä. Toinen pienimmistä joukkueista sisältää koko kirjaston henkilöstön, mikä minun mielestäni on jo saavutus itsessään! Sanoisin, että haaste otettiin kirjastoissa vastaan todella mukavasti.

Innostusta ja uusia lajeja

Liikuntamääriään joukkueet ovat vielä pääasiassa pitäneet salassa, mutta yleistunnelmia Facebookiin on raportoitu(https://www.facebook.com/pages/KirjastoMOVE ). SeAMKissa on innostuttu kokeilemaan uusia lajeja: Kirjastolaiset ovat porukalla käyneet testaamassa Kalajärven kuntoradalle tehtyä retkiluistelurataa. Samoin kahvakuulaan on Seinäjoella otettu tuntumaa yhdessä. Yksi kampanjan tavoite on siis jo toteutunut, kun osallistujat ovat innostuneet uusista lajeista!

Jyväskylässä ja Turussa perinteisistä talvilajeista, hiihdosta ja luistelusta, on otettu ilo irti. Turussa on löydetty myös mäenlaskun riemu! Oulussa puolestaan eniten liikuntakertoja on kertynyt kävelystä ja enemmän kesälajiksi mielletystä pyöräilystä. Eri lajeja oululaiset ovat saaneet kuitenkin kokoon jo parikymmentä, kun osallistujat listasivat kolme eniten harrastamaansa lajia. Laureasta todettiin, että innostus on vain kasvanut, kun liikunnan tuloksia on alkanut näkyä.

Yhteistä monille MOVElaisille on ollut hyötyliikunta työpaikalla, kun kirjastoissa on urakalla siirrelty kirjoja varastosta tai hyllystä toiseen. Samoin hyötyliikuntaa on varsinkin etelässä saatu lumitöistä. Koiratkin ovat saaneet kiitettävästi liikuntaa emäntiensä ja isäntiensä kanssa. Myös työmatkaliikunta on pitänyt pintansa, vaikka pakkasmittarit ovat välillä näyttäneet isoja lukemia.

Centrian kahdeksanhenkinen joukkue ilmoitti liikuntakertojensa määrän. Helmikuun lopussa se oli yhteensä 187 kertaa! Lajikirjosta löytyy niin hiihtoa, geokätköilyä, koiran ulkoiluttamista kuin suurelle yleisölle varmasti vielä tuntematon lacrosse eli haavipallo. Tuota taidan ehdottaa oman amkini liikuntapäivään yhdeksi lajivaihtoehdoksi, jotta pääsen itsekin kokeilemaan sitä!

Suora lainaus Centrian kommenteista osoittaa, miten liikuntakampanjaan osallistuminen voi ihmiseen vaikuttaa:

Ja näistä ehdottomasti mukavimpana on mieleen jäänyt mäenlasku. Olen aina pelännyt lujaa alaspäin menemistä laitteella, jota en osaa täydellisesti hallita (lue: pulkalla), mutta nyt pojan yllyttämänä ylitin itseni ja nautin vauhdista. Ja ylös kiipeäminen on kyllä mitä parhainta liikuntaa. Myös hiihtäminen on koukuttanut tänä vuonna uudestaan – en muistanutkaan että se on niin kivaa! Ja kuntosalista olen tietysti vähän ylpeä, kun sain ilmoittauduttua kerran viikossa kokoontuvaan ryhmään, vaikka aiemmat kuntosalikäynnit voi laskea yhden käden sormilla. 

Kommentit

Jätä kommentti