KirjastoMOVE ensi vuonna uudestaan?

17.12.2012

OAMKin voittoisa joukkue. Tekemisen meininkiä!

Tammikuussa 2012 Centria ammattikorkeakoulun kirjasto haastoi muut amk-kirjastot liikkumaan kanssaan. Edellisenä vuonna kirjastossa polkaistiin pystyyn hyvinvointikampanja oman henkilökunnan keskuudessa ja hyvää oloa päätettiin seuraavana vuonna jakaa myös muiden kirjastojen keskuuteen. Mukaan haastekampanjaan tarttui lopulta kahdeksan kirjastoa ja kahdeksankymmentä kuntoilijaa.  Tammikuulta toukokuulle kerättiin huikeat 8260 kappaletta liikuntasuoritusta. Niitä tahkottiin laajalla lajikirjolla zumbasta sienestykseen ja ratsastuksesta hiihtoon. Suoritus oli meiltä kaikilta aivan huikea, vielä iso kiitos ja onnittelut kaikille osallistujille tästä!


OAMK voittajaksi!

Liikuntarupeaman jälkeen ryhmien kokemukset, suoritukset ja fiilikset koottiin yhteen raportiksi ja arvovaltainen raati Kokkolassa valitsi liikkuvimman amk-kirjaston. Pelkillä liikuntasuoritusten määrillä tässä kisassa ei voittoa napattu, vaan tuomaristo arvioi kokonaisuutta etsien parhaan hyvinvointikampanjan omassa työyhteisössään rakentanutta kirjastoa. Voittajaksi tiukassa kisassa selvisi Oulun seudun ammattikorkeakoulun joukkue: Teija Harju, Katja Kivimäki, Anu Liikanen, Leena Ojala, Minna Rautioaho, Sanna Savolainen sekä Tiina Tolonen. Toisen sijan nappasi Metropolia amk ja kolmanneksi kiri Seinäjoen amk. Lisäksi raati antoi erityismaininnan Laurea ammattikorkeakoululle. Keräsimme yhteen kirjastojen fiiliksiä.

Moni kirjasto tarttui MOVE haasteeseen heti Hanna-Riinan huhuiltua osallistujia kirjastojen sähköpostilistalla. Vaikka kyseessä oli pohjimmiltaan kisa, osallistumishalukkuutta ja intoa sopivan leikkimielisellä asenteella tuntui kirjastoista löytyvän.  Osa kirjastoista asetti omalle ryhmälleen yhteistavoitteen, osassa osallistujat kilvoittelivat kohti yksilötavoitteita. Esimerkiksi Laureassa erän ryhmäläinen halusi kampanjan lopussa taipua spagaatiin, Centriassa taas kuntoilun lopussa odotti Kokkola City Run. Oululaiset starttasivat kisaan motivoituneena, mutta pilke silmäkulmassa:

”Kun kerta haaste heitettiin, niin pitihän Oamkilaisten siihen tarttua. Siis tavoitteena oli olla mukana ;) Kirjaston tarkempi sisäinen tavoite jäi itse asiassa loppujen lopuksi asettamatta. Mutta isossa mittakaavassa kun ajatellaan, niin kisa on aina kisa ja mukaan lähdetään!”.  

HeiaHeia.comista tsemppiä
Enemmistö MOVElaisista käytti kannustimena ja liikuntapäiväkirjana HeiaHeia.com-verkkopalvelua, minne suoritukset saatiin talteen kätevästi ja samalla kaveria saattoi kommentein ja kannusteikonein tsempata. Oulussa HeiaHeia oli myös käytössä ja ryhmäläiset kommentoivat toisten liikkumisen seuraamisen ja ”kannustusmerkkien” jakamisen inspiroineen itseäkin erityisesti silloin, kun oikein laiskotti ja taivaalta tuli räntää.  Samantapaisia kommentteja tuli muistakin kirjastoista. Esim. Laurealaiset kommentoivat HeiaHeian tuoneen ryhtiä liikkumisen säännöllisyyteen. Liikuntapalluroiden keräämisestä tuli säännöllinen tapa ja kavereita tsempattiin peukuttamalla urheilusuorituksia, samalla liikuntapäiväkirja paljasti kollegoista uusia puoliakin, tutut ihmiset näyttäytyivät ihan uudella tavalla. Myös Metropolian joukkue kiitteli ryhmän yhteisöllisyyttä ja tukea:

Toista kannustettiin tosi kiitettävästi, vaikka emme niin yhdessä liikkuneetkaan.  Talven potkukelkkailu toi ihanan paljon kannustuksia, joten kyllä työkaverit seurasivat toisen liikkumisia.”

Useimmissa kirjastoissa muiden ryhmäläisten harrastuksista oli saatu uutta innoitoitusta ja moni oli lähtenyt rohkeasti kokeilemaan jotakin itselleen aivan uutta.  Eräs SEAMK: n ryhmäläinen summasi, että jos kaveri oli kokeillut jotain lajia, saattoi itsekin innostua kokeilemaan samaa:

”Tai jos kaveri on pessyt ikkunat, saattaa itsekin innostua pesemään omansa.

Havaittavissa oli siis positiivista painetta uusiin urheilusuorituksiin. Oulun ryhmässä uusia lajeja oli testailtu myös, ja olipa joku löytänyt näin aivan uuden pysyvän harrastuksenkin. Kokeiluintoa kerrottiin lisänneen HeiaHeian eriväristen "suorituspallukoiden", joita oli kiva keräillä ja saada mahdollisimman monta erilaista :-) Kampanja oli toiminut hyvin motivoijana ja tsemppaajana.

Monipuolista liikuntaa

MOVE raporttien myötä oli mukavaa nähdä, kuinka monipuolisia liikkujia kirjastolaiset ovat. Osa rientää ryhmäliikuntatunnilta toiselle, toiset ovat hurahtaneet ulkoliikuntaan, osa kerää merkintöjä hyötyliikunnasta ja joidenkin liikuntakalenteri täyttyy joukkueliikunnasta.  Lajikirjo oli laaja ja liikuntasuoritusten määrän perusteella näyttää, että kirjastoissamme on melko sporttista henkilökuntaa. Voitokkaassa Oulun tiimissä liikuntasuorituksia kertyi yhteensä 895 kappaletta ja lajikirjoon kuului kolmisenkymmentä erilaista lajia. Lajeista heidän top 5-listalleen pääsivät pyöräily, kävely, ratsastus, koiran ulkoiluttaminen sekä venyttely.

Monille kirjastolaisille oman arkiliikunnan määrä tuli yllätyksenä: Liikun kohtuullisen aktiivisesti joka tapauksessa, mutta Heiaheian merkinnät konkretisoivat sen, miten paljon tulee ns. pakkokävelyä”.  Metropolian ryhmästä todettiin myös, että leikkimielinen kilpailu tsemppasi siinä, että sai itsensä liikkeelle sen sijaan että olisi jäänyt kotiin jonkin tekosyyn varjolla. Ryhmäpaine ja kannustus oli koettu liikkeellepanevana voimana ja monissa tiimeissä omissa liikuntatottumuksissa oli havaittu muutoksia. Liikuntapäiväkirjan suorituspalluroiden metsästyksen vuoksi pinnistettiin liikuntaan säännöllisemmin, kuitenkin ilman suorituspaineita: Liikunta säännöllistyi ja ehkä myös lisääntyi, kun jokaiselle viikolle piti saada pallukoita”. Oulussa todettiin myös auton jääneen entistäkin useammin kotiin samaan aikaan, kun pyöräily ja kävely lisääntyivät. Liikunnasta oli löydetty sen positiiviset puolet ja voima, joka saa liikkeelle jatkossakin kuten SeAMKista kommentoitiin: Liikunta ei tunnu pakolliselta pakertamiselta, vaan siihen on iloa ja paloa ihan luonnostaan. Liikunnan jälkeinen hyvänolon tunne saa lähtemään liikkeelle yhä uudestaan”.  MOVE oli kevään ajan ollut työporukan yhteinen hauska juttu ja liikuntasuoritusten merkitseminen HeiaHeiassa on jatkunut edelleen varsinaisen kampanjan päätyttyä.

Ilahduttavaa oli, että liikkujat eivät unohtaneet levon, lihashuollon sekä henkisen hyvinvoinnin merkitystä osana kampanjaa. Vaikka kuntokin tuntui kohenevan, sitä tärkeämpänä pidettiin jaksamisen lisääntymistä! SeAMK: n ryhmä raportoi hyvinvoinnin ja jaksamisen lisääntyneen työyhteisössä, sama oli havaittu lähes kaikissa kampanjaan osallistuneissa kirjastoissa.  Liikunnasta oli saatu eväitä jaksamisen ylläpitämiseen. Jos kampanjan lähtöajatuksena oli saada työporukat tekemään yhdessä jotakin kivaa ja samalla kohentaa työhyvinvointia, tuo tavoite lienee saavutetun moninkertaisesti. Ainakin jos ryhmäläisten raportteja on uskominen. Esimerkiksi voitokkaassa Oulun tiimissä liikunnasta oli tullut monelle uudenlainen tapa ylläpitää omaa hyvinvointia:

”Liikkuminen tuntui uskomattoman mukavalta! Ihminen, joka vielä taannoin sohvaperuna, on nyt suhteellisen sutjakka aktiiviliikkuja!”.

Toinen ryhmäläinen kommentoi loppufiiliksiään toteamalla, että sen verran hyvä olo ja mieli fyysisen rasituksen jälkeen oli aina, että liikkumisesta tuli elämäntapa. Centrian MOVE porukka kiittää, mitä muuta voisimmekaan toivoa.

Kiitämme vielä kaikkia liikkujia ja erityisesti anteliaita MOVE sponsoreitamme, jotka mahdollistivat ahkerien liikkujien palkitsemisen kampanjan aikana.  Tukemassa kampanjaa olivat Akateeminen Kirjakauppa, Dermoshop, Docendo,  Hyvä terveys- lehti sekä  Centria ammattikorkeakoulu. 

Kommentit

Jätä kommentti