KirjastoMOVE tulee sittenkin

08.04.2021

Tehdään yhdessä hyvää. (CC0 Public Domain)

Viime vuoden lopulla alettiin pohtia, voidaanko amk-kirjastojen hyvinvointitapahtumaa KirjastoMOVEa järjestää, onko se edes turvallista. Tänä vuonna keskittytään parantamaan henkilöiden, yhteisöjen, yritysten tai luonnon hyvinvointia pandemia-aikana.

Xamkin kirjastolla bingoiltiin KirjastoMoven voittoon syksyllä 2019. Kiiltävä pokaali sai sijoituspaikan asiakaspalvelutiskin kaapin päältä, jossa se on jo toista vuotta muistuttanut meitä hienosta suorituksesta sekä tulevasta järjestysvastuusta. Movea suunnittelemaan perustettiin oma tiimi ja suunnittelussa päästiin jo hyvälle mallille, mutta sitten iski Korona. Korona laittoi monta asiaa tauolle vuonna 2020 ja niin kävi myös KirjastoMoven. Kirjastot menivät kiinni, kirjastolaiset siirtyivät etätöihin eikä kollegoja enää nähnyt. Ajatukset ja keskittyminen siirtyivät muihin asioihin ja Moven järjestäminen painui taka-alalle.

Tässäkö tämä oli? Näinkö se loppuu?

Eihän KirjastoMOVE nyt tähän voi jäädä?!

Eikä muuten jää!

Viime vuoden lopulla alettiin pohtia, voidaanko Movea järjestää, onko se edes turvallista… Aiemmin perustettu tiimi kokoontui uudestaan ja aika pian tuli selväksi, että KirjastoMovehan muuten järjestetään! Moven piti kuitenkin uudistua, sopeutua vallitseviin oloihin. Olemme kaikki huomanneet, kuinka Koronan aikana ihmiset ovat eristäytyneet toisistaan, ja osa on jopa kärsinyt suuria menetyksiä. Haluisimme tehdä Movesta hyvää tekevän tempauksen ja näyttää sen kautta kirjastojen alueellista merkitystä sekä palauttaa luottamusta yhteisöllisyyteen ja solidaarisuuteen.

Mistä KirjastoMOVE 2021 -kisassa on kyse?

KirjastoMOVE 2021 keskittyy parantamaan henkilöiden, yhteisöjen, yritysten tai luonnon hyvinvointia pandemia-aikana.

KirjastoMoven tavoitteena on, että osallistuvat amk-kirjastot suunnittelevat ja toteuttavat jonkin hyvän teon, joka saa liikkeelle jotain tai joka parantaa esim. jonkin yhteisön tai luonnon hyvinvointia. Jokainen osallistuva amk-kirjasto osallistuu Moveen yhdellä toteutuksella, joka voi koostua useista pienistä toteutuksista, yksilötoteutuksista tai olla yksittäinen tempaus. Painotamme toteutuksissa innovatiivisuutta, merkitystä yhteisön tai luonnon hyvinvoinnille ja alueelliselle vaikuttavuudelle.

Jotta nähdään mitä kaikkea hyvää voivat kirjastot saada aikaan, on kunkin kirjaston tarkoitus myös raportoida toteutuksensa. Esityksen muoto on vapaa, se voi olla esim. kuvaa, ääntä, videota tai tekstiä. Esitykset kerätään Facebookin KirjastoMove ryhmään kaikkien nähtäväksi ja myöhemmin syksyllä järjestetään äänestys voittajatoteutuksen selvittämiseksi! Kampanjan tuloksista myös on tarkoitus koostaa posteri, josta nähdään, ketä KirjastoMOVE 2021 liikutti. 

Tarkemmat ohjeet ilmoittautumisesta, Moven toteutuksesta sekä esitysten palauttamisesta on toimittu kirjastoille amk-kirjastot postituslistalla huhtikuun alussa. Voit kysyä ja keskustella Moveen liittyvistä asioista myös Facebookin KirjastoMOVE-ryhmässä. Koska 2021 Moven suunnittelu, toteutus ja raportointi eivät tapahdu hetkessä, annetaan Movelle tänä vuonna myös normaalia pidempi kampanja-aika: KirjastoMOVE 2021 1.4.–31.10.2021.

Mielenkiinnolla jäämme odottamaan amk-kirjastojen toteutuksia!

Kirjoittajat

Katariina Hanhisalo

Tietoasiantuntija

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Kirjoittajan muut artikkelit

Kommentit

Jätä kommentti