Kirjaston vaellusvuodet Vierumäellä

26.02.2024

Haaga-Helian Vierumäen kirjaston uusien tilojen teippaukset

Haaga-Helian Vierumäen toimipisteen kirjasto on hakenut paikkaansa kampuksella siellä tapahtuneiden monenlaisten muutosten johdosta. Syksyllä 2020 muutimme Urheiluhallin Opintokaareen, josta siirryimme vuonna 1936 valmistuneen Kaskela-rakennuksen ruokasaliin kesällä 2022. Seuraavana syksynä muutimme jälleen. Nykyinen sijaintimme on Urheiluhallin Luentokaaren aulassa. 

Kirjasto palaa lähtöpaikkaansa

Ennen Haaga-Heliaa Vierumäen kirjasto oli toiminut vuoteen 2007 asti Kaskela-rakennuksessa, jonka liikuntasalin yhteydessä toimi kirjasto. Kirjastolle löytyivät nyt tilat vanhasta ruokasalista. 

Kaskela-rakennus on arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema ja se on osa hänen voittamansa Suomen Urheiluopiston arkkitehtikilpailun kokonaissuunnitelmaa.  Rakennus valmistui osissa vuosina 1935 ja 1936. Rakentajina toimivat Lahden varavankilan vangit. Rakennus oli alkuperäiseltä nimeltään Suomen Urheiluopiston päärakennus ja Suomen Urheiluopiston täyttäessä 80 vuotta 2007 rakennus nimettiin uudelleen Kaskelaksi. Nimi tulee Opiston ensimmäisen rehtorin Akseli Kaskelan mukaan. Arkkitehtoniselta tyyliltään funktionalismia edustava rakennus suojeltiin valtioneuvoston päätöksellä vuonna 1988. (Kaikkonen 2007, 36–39, 110–111.)

Koska rakennus on tiukasti suojeltu, suuria muutoksia tilaan ei voinut tehdä. Tilaan täytyi asentaa verkko- ja pistorasioita ja lattiapinnat uusittiin, mutta muita muutoksia ei voinut tehdä. Tilassa piti säilyttää sinne asennetut valaisimet, jotka eivät valaisseet tilaa tarpeeksi. Hyllyihin piti asentaa valonauhat. Kirjasto avautui uusissa tiloissa elokuussa 2022.

Syksyn käännyttyä talveksi tuli selväksi, ettei tila toimi kovin hyvin kirjastona. Alun perin ravintolaksi tarkoitetun tilan valaistus ja lämpötila eivät vastanneet kirjaston tarpeita. Lämpöongelmia yritettiin taklata lisälämmittimillä. Muuten tila oli kyllä avara ja tilaa oli paljon. Asiakkaat eivät kuitenkaan löytäneet uuteen kirjastoon, koska se oli käytännössä katsoen ainoa toimija rakennuksessa ja syrjässä kulkureiteiltä.

Yllätys ennen kesälomaa

Pitkin kevättä 2023 keskustelimme kirjaston tilasta ja mitä tilanteelle voisi tehdä. Kiinteistön omistaja löysikin kirjastolle uudet tilat Urheiluhallista Luentokaaren aulasta, josta kuljetaan luentotiloihin. Kirjasto on nyt siis hyvin keskeisellä paikalla. Tilaan piti jälleen tehdä muutoksia, kuten asentaa verkko- ja pistorasioita. Tilassa ollut hiljaisen työn tila muutettiin kirjastonhoitajan työtilaksi. Aiemmin käytössä olleet kirjahyllyt eivät soveltuneet uuteen tilaan ja ratkaisu löytyikin Porvoon kampuksemme kirjastosta, jossa oli purettuja, valoilla varustettuja, valkoisia hyllyjä. Ne sopivat uuteen tilaan mainiosti.

Kuva 1. Urheiluhallin Luentokaaren aulatila ennen tilan remontointia kirjaston tilaksi (kuva: Matias Laurila)

Muutto toteutui syyskuussa ja muuttoavuksi saimme innokkaita opiskelijoita, joille muutto oli samalla työergonomia-koulutusta. Uusi kirjastotila on osoittautunut toimivaksi ja kävijät kirjastossa ovat lisääntyneet huomattavasti.  Kirjaston aukioloaika noudattaa Urheiluhallin aukioloaikoja, joten osa aukiolosta hoituu itsepalveluna. Kirjastossa ei ole aiemmin ollut omatoimiaikoja.

Aiemmin ”piilossa” ollut kirjasto näkyy nyt myös alueen muille asiakkaille. Kulkureittien varrella olevat kirjahyllyt houkuttelevat ohikulkijoita nappaamaan mukaan luettavaa. Kirjaston myötä myös Haaga-Helia tulee kävijöille tutuksi. Osa heistä ei ole ollut aiemmin tietoisia Haaga-Heliasta liikunnan alan kouluttajana.  
Kuva 2. Kirjasto uusissa tiloissa (kuva: Matias Laurila)

“Vierumäki library is always on move”

Kirjasto on muuttanut lyhyessä ajassa usein ja viimeisimpien muuttojen välillä aikaa ehti kulua vain vuosi ja kolme kuukautta. Yksi englanninkielisen koulutusohjelmamme opiskelija hämmästelikin syksyllä, että ”Vierumäki library is always on move”. Muutot hoituvat nyt jo rutiinilla ja valmiina on tehtävälista muuttojen varalle. Nähtäväksi jää, ovatko Vierumäen toimipisteen kirjaston vaellusvuodet nyt ohi.

Lähteet

  • Kaikkonen, K. 2007. Suomen urheiluopisto 80 vuotta : liikunnan edelläkävijä. [Suomen Urheiluopisto]. [Lahti]

Kirjoittajat

Matias Laurila

kirjastonhoitaja

Haaga-Helia

Kirjoittajan muut artikkelit

Kommentit

Jätä kommentti