Lähde mukaan suunnittelemaan amk-kirjastojen yhteistä avointa oppimateriaalia ja vastaa myös kyselyyn!

08.05.2020

Photo by LinkedIn Sales Navigator on Unsplash CC0

Uudet oppimisympäristöt verkoston webinaarissa 24.3.2020 Arcadan kirjastonjohtaja Heini Oikkonen-Kerman esitteli aluksi ajatuksia amk-kirjastojen yhteisen avoimen oppimateriaalin taustalta.

Erilaisten kokoonpanojen kanssa on noussut esiin samanlaisia käsiteitä ja ajatuksia liittyen amk-kirjaston tarjoamaan opetukseen. Keskusteluissa ovat vilisseet mm. käsitteet informaatiotaidot, MOOCit, kansalaistieto ja avoimet oppimateriaalit. Taustalla on myös ajatus siitä, mikä on amk-kirjastojen ja laajemminkin ammattikorkeakoulujen rooli esim. informaatiotaitojen ja kansalaistieteen kentässä ja opetuksessa. On hieman nähtävissä, että amk-kirjastojen rooli amkien sisällä ei ole kaikilla enää niin vahva kuin se on ollut aiemmin. 

Jatkuvana haasteena on myös informaatiotaitojen opetus ja sen kehittäminen vastaamaan jatkuvasti muuttuvaa toimintaympäristöä. Kirjastojen tarjoama opetus voi olla vielä osittain varsin kurssimuotoista, mutta opiskelijoiden tarpeet ovat monimuotoistuneet. Amk-kirjastojen resurssit vähenevät jatkuvasti, jolloin ei ole järkevää tehdä samaa asiaan moneen kertaan eri paikoissa.

Oikkonen-Kermanin mukaan voisimme nyt lähteä ratkomaan tätä asiaa yhdessä, ja hän heitti amk-kirjastolaisille haasteen osallistua yhteisen verkkokurssin suunnitteluun ja toteutukseen. Kyseessä ei välttämättä tarvitse olla MOOC (Massive Open Online Course) vaan myös muunlainen yhteinen verkkokurssi olisi hyvä tämän hetken tarpeeseen. Mukaan toivotaan aktiivisia osallistujia ja ryhmän on tarkoitus aloittaa toukokuussa. Mukaan voi ilmoittautua kyselyn kautta tai sähköpostilla amkit-jory@lists.metropolia.fi.

Pedagogiikkaryhmä toteuttaa verkkokurssin suunnittelun tueksi kyselyn ajalla 20.4. – 31.4.2020 otsikolla Mitä on, mitä tarvitaan, mitä voisin olla tekemässä?

Kyselyssä haetaan vastauksia seuraaviin teemoihin ja kysymyksiin:

  • Mitä verkko-opetusmateriaaleja kirjastoilla on tällä hetkellä käytössä? Esim. osaamismerkit, digistarttipaketit, pelit ym.
  • Mihin ja kenelle yhteisiä oppimateriaaleja pitäisi kohdentaa? Mitä tällä hetkellä puuttuu? 
  • Onko kiinnostusta yhteiseen ideointiin ja tekemiseen? 

Kyselyyn toivotaan koottuja vastauksia yksi per kirjasto. Kyselyn linkki tulee amkit-listan kautta kaikille kirjastoille.

 

Innostu siis mukaan yhteisen opetusmateriaalin suunnitteluun ja vastaa kyselyyn!

Lähteet

Kommentit

Jätä kommentti