Lainassa Laureassa ja vähän Metropoliassakin!

20.09.2017

Artikkelin kirjoittaja Metropolian Leppävaaran kampuskirjastossa.

Vaihtoon lähtö ei vaadi monimutkaista byrokratiaa vaan voi olla yllättävän helppo toteuttaa. Saatuani luvan esimieheltäni kysyin Laurean Hanna Lahtiselta voisiko heille tulla vierailulle. Hannan vastattua myönteisesti Minna Marjamaa sai tehtäväkseen rustata vierailuohjelman toiveitteni mukaisesti. Vaihtoon lähtevän on hyvä miettiä etukäteen mistä asioista on kiinnostunut; tämä helpottaa vastaanottavan tahon työtä ja omat odotukset täyttyvät paremmin.


Ohjelmasta kannattaa tehdä väljä ja joustava. Silloin jää aikaa spontaanille ihmettelylle. Otin oman tietokoneen mukaan siltä varalta että jäisi luppoaikaa, mutta aika vähän sitä tuli käytettyä. Aikaa kului yllättävän paljon keskusteluihin milloin mistäkin käytänteestä.

Jako 2 + 3 osoittautui hyväksi. Vapputauko esti infoähkyä

Olin ensin Leppävaarassa kaksi päivää, minkä jälkeen pidimme vapputaukoa. Vapun jälkeiset päivät kuluivat Tikkurilassa, Leppävaarassa ja Otaniemessä. En voinut vaihtotyöntekijänä ykskaks ottaa kenenkään työtehtäviä hoitaakseni ja siksi ohjelma koostui keskusteluista: Laurean ja Metropolian työntekijät kertoivat minulle työstään. He eivät olleet rustanneet esitelmiä vaan esittelyt perustuivat vuoropuheluun. Tästä syntyi polveilevia keskusteluja ja paljon naurua!
Laurean informaatikot tulevat apuun ja pelastavat tiedonhakusi... Leppävaaran kampus.

Sain uutta tietoa muun muassa viestinnästä ja markkinoinnista, opetuksesta ja ohjeiden teosta, tilojen käytön mahdollisuuksista ja rinnakkaistallentamisesta. Kaikenlaista ohjelmaan kuulumatontakin tuli sivuttua.

Samat työt hoituvat eri organisaatioissa eri lailla. Pienessä kirjastossa on helposti jokapaikanhöylä, kun taas hieman isommassa voi erikoistua muutamaan työtehtävään. Lisäksi isommassa organisaatiossa jo sisäisessä tiedottamisessakin on omat haasteensa.
Metropolian kekseliäät kirjastolaiset ovat luoneet viihtyisän kirjaston kierrätetyistä huonekaluista ja henkilökunnan ottamista valokuvista sekä opiskelijoiden solmimista ryijyistä. Leppävaaran kampus.

Omat käytänteet tuli moneen kertaan kyseenalaistettua ja vaihtoehtoja punnittua. Sain myös monenlaisia lukuvinkkejä ja vihjeitä ilmaisohjelmista matkaevääksi myöhempää perehtymistä varten.

Uutta potkua töihin seutulipun hinnalla

Verkkokokoukset ja webinaarit ovat yleistyneet ja tiukat budjetit vähentäneet matkustelua. Tästä syystä enää ei juuri tapaa kollegoja. Vaihto oli hyödyllinen ja edullinen tapa saada uutta perspektiiviä työhönsä. Suosittelen lämpivästi muillekin!

Tämä vierailuviikko oli hyvä alku, toimintaa voi kehittää ja laajentaa useammallekin organisaatiolle. Nu sätter jag bollen i rullning... Ottakaa koppi!

Kiitokset kaikille vierailun mahdollistajille!

Tervetuloa meille Arcadaan työkiertoon/kyläilemään!

 

 Voi kun tällä pääsis baanalle! Laurean Tikkurilan kampus.

 

Teksti ja kuvat: Ann-Kristin Åvall, Arcada

 

Kommentit

Jätä kommentti