Lapin AMKin kirjaston väki Pärnussa 6. - 9.6.2016

22.06.2016

Pärnun autiota hiekkarantaa.

Lapin ammattikorkeakoulun kirjastolaiset vierailivat Pärnussa kesäkuun alkupäivinä. Matkan mahdollisti kirjastolle myönnetty tulospalkkio. Opintomatkan kohteiksi valikoitui tietysti kirjastoja, mutta muuhunkin ehdittiin. Matkasta muodostui talven aherruksen päätteeksi mukava ja aurinkoinen kesän aloitus.  

Palvelukulttuuri näkyi kirjastoissa
Tarton yliopiston Pärnun kampuksen kirjasto (Tartu Ülikool Pärnu kolledž) toimii vanhassa teollisuuskiinteistössä. Kirjasto on pieni, mutta tila on vaikuttava: kalusteet ja kirjahyllyt on sijoitettu väljästi mutta tarkoituksenmukaisesti ja valkoinen holvikatto on korkealla. Tilassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Vaikka rakennus on vanha, se on kunnostettu toimivaksi ja esteettömäksi.

Kirjasto palvelee Pärnun toimipisteen opiskelijoita kahden työntekijän voimin. Lainaus- tai palautusautomaatteja ei ole. Sähköinen asiointi Virossa yleensä on kehittynyttä, ja myös kirjastossa e-aineistoja käytetään paljon. Kirjastokorttina käy henkilökortti. Moni yliopiston opettaja on hyvin perehtynyt aineistojen käyttöön, ja yleensäkin kirjasto toimii hyvässä yhteistyössä koulun kanssa. Saimme myös pikaperehdytyksen kirjastojärjestelmään (Sierra).

Kirjastonjohtaja Kaja Vaabel esittelee Pärnun kampuskirjastoa. (Kuva Minna Buska)Kirjastonjohtaja Kaja Vaabel esittelee Pärnun kampuskirjastoa. (Kuva Minna Buska)

Työhyvinvointia - tässä jos missä. Kaunis työpaikka ja mahdollisuus erilaisiin elämyksiin ja aktiviteetteihin. Tällä veneellä kirjastonhoitaja myös pelasti alimpien hyllyjen kirjoja tulvalta kymmenkunta vuotta aikaisemmin. (Kuva Minna Buska)Työhyvinvointia - tässä jos missä. Kaunis työpaikka ja mahdollisuus erilaisiin elämyksiin ja aktiviteetteihin. Tällä veneellä kirjastonhoitaja myös pelasti alimpien hyllyjen kirjoja tulvalta kymmenkunta vuotta aikaisemmin. (Kuva Minna Buska)

Kaikille tuttu Tutki ja kirjoita on käytössä myös Pärnun kampuksella. (Kuva Tiina Mäntylä)Kaikille tuttu Tutki ja kirjoita on käytössä myös Pärnun kampuksella. (Kuva Tiina Mäntylä)

Pärnun keskuskirjasto (Pärnu Keskraamatukogu) erottuu kaupunkikuvasta modernina, lasiseinäisenä rakennuksena, ja muutenkin kirjasto on aivan toisenlainen kuin yliopiston kirjasto. Rakennus on alun perinkin suunniteltu yleiseksi kirjastoksi, ja lasiseinien lisäksi valoa tuovat vaaleat värit ja jälleen avaruus. Asiakaslähtöisyys näkyi monissa ratkaisuissa, joihin ihastui amk-kirjastolainenkin.

Myös täällä kirjastokortiksi käy henkilökortti. Markkinointipäällikkö Krista Visas kertoi, että tavanomaisten kirjastopalveluiden lisäksi kirjastossa järjestetään mm. elokuvanäytäntöjä ja konsertteja. Henkilökuntaa kirjastossa on 44, ja suurimmalla osalla on korkeakoulututkinto.

 

Keskuskirjaston Krista Visas, asiakaspalvelu ja valo. (Kuva Minna Buska)Keskuskirjaston Krista Visas, asiakaspalvelu ja valo. (Kuva Minna Buska)

 

Lastenosasto jatkoi samaa valoisaa linjaa. (Kuva Minna Buska)Lastenosasto jatkoi samaa valoisaa linjaa. (Kuva Minna Buska)

Kun kirjastoilta ehdimme
Kesäkuun alun Pärnu oli aika hiljainen, vaikka sää oli enimmäkseen aurinkoinen ja lämmin. Moni meistä nautti kylpyläkaupungin ikivanhoista perinteistä, hieronnoista, aurinkokylvyistä ja muista kylpyläpalveluista. Pärnun upea hiekkaranta odotti vielä turistiryntäystä, mutta jokunen uimari Itämeressä nähtiin.

Vanhan kaupungin tunnelma houkutteli kahviloihin ja pieniin kauppoihin, joissa pärnulainen käsityötaito ja -perinne oli hyvin näkyvillä.

 

Maarja-Magdaleena Gild, käsityöläisten talo (kuva Tiina Mäntylä)Maarja-Magdaleena Gild, käsityöläisten talo (kuva Tiina Mäntylä)

Suht autiota hiekkarantaa. (Kuva Minna Buska)Suht autiota hiekkarantaa. (Kuva Minna Buska)

Miten matka onnistui? Onnistui!
Kirjastolle myönnetty tulospalkkio mahdollisti meille tämän hienon reissun, jonka aikana me kolmessa kaupungissa ja neljässä kirjastossa toimivat amk-kirjastolaiset saimme kerrankin olla yhdessä useamman päivän ajan ja vaihtaa ajatuksia niin kirjastoista, kaupungilla myytävistä käsityötuotteista kuin vaikkapa Pärnun hiekkarannan ruusujen värisävyistä ja tuoksuista.

Opintomatka oli toisaalta myös onnistunut miniloma, kun kirjastovierailujen jälkeen pääsimme itse kukin valitsemaamme kylpylähoitoon ja saimme kokea mm. matkan Intiaan tai  pohjoisafrikkalaisen rentouttavan hierontarituaalin tai oli mahdollista mennä hiljaiseen kylpylään vain nauttimaan. Iltasella vielä hemmottelimme makunystyröitä käymällä paikallisissa ravintoloissa. Matka oli kaikin puolin onnistunut, ja herätti mielenkiinnon palata kaupunkiin vielä uudelleenkin ja paremmalla aikaa.
Pärnun ruusuja. (Kuva Marjatta Puustinen)Pärnun ruusuja. (Kuva Marjatta Puustinen)

Kommentit

Jätä kommentti