Lappeenrannassa kirjastoon pääsee ympäri vuorokauden

11.12.2017

Kuva: Pixabay CC0

Saimaan ammattikorkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) opiskelijoilla ja henkilökunnalla on mahdollisuus käyttää Lappeenrannan tiedekirjastoa omatoimisesti 24/7.

Opiskelijoiden pitkäaikainen toive

Opiskelijat olivat toivoneet muutosta jo pitkään ja asia nousi esiin kerta toisensa jälkeen niin jokavuotisissa keskusteluissa opiskelijakuntien kanssa kuin asiakastyytyväisyyskyselyissäkin. Halusimme tarjota ympärivuorokautisen käyttömahdollisuuden esimerkiksi 18/7-käytön sijaan, jotta asiakkaan ei tarvitse muistaa milloin sisään pääsee ja milloin pitää poistua.


Ensiksi ajatus piti ”myydä” korkeakoulujen johdolle. Perusteluina käytimme muun muassa tilojen kalleutta – mitä enemmän niitä käytetään, sen parempi. Esitimme oletuksen, että tilojen, kokoelmien ja laitteiden ympärivuorokautinen käyttö auttaa opintojen edistymisessä ja valmistumisessa. Jälkikäteen ajatellen tuntuu siltä, että saimme luvan jatkaa asian edistämistä melko helposti, eikä kaikkia perusteluja edes tarvittu.

Suunnittelua ja tarvikkeiden hankintaa

Kun lähtötilanne ja toiveet olivat selvillä, aloimme miettiä yhdessä kiinteistötoimen kanssa, mitä kaikkea pitää huomioida. Aluksi piti päättää kulkureitit. Periaatteemme oli – ja on – että ensin on päästävä yliopiston rakennukseen sisään ja vasta sitten on mahdollisuus tulla kirjastoon. Sisäänkäynti tapahtuu aktivoitua kulunvalvonta-avainta käyttäen, joka annetaan kaikille ammattikorkeakoulun ja yliopiston henkilökuntaan kuuluville ja jonka opiskelijat voivat lunastaa panttia vastaan käyttöönsä.

Lappeenrannan tiedekirjasto. Kuva: Paula Savelius 

Tarvitsimme lisää sähkölukkoja ja valvontakameroita. Valaistus, turvaportit ja erilaisten hälytysraporttien toimivuus piti miettiä tarkasti. Hälytysraporttien käsittelyyn loimme käytännöt ja kirjoitimme asiakkaita varten 24/7-etiketin.

Käyttöönotto vaati tiedottamista

Käyttöönotto alkoi vuoden 2017 alussa ja aloitimme asiasta tiedottamisen. Yhteiskirjastona toimitimme tiedotteet sekä Saimaan AMK:n että LUT:n intraan, oppilaskunnille ja LUT:n opiskelijaportaaliin (UNI). Jaossa oli muun muassa flyereitä, joissa kerroimme, että kirjasto palvelee jatkossa myös yökyöpeleitä. Mainostimme asiaa kirjaston Facebook-, Twitter- ja Instagram-tileillä. Parin viikon käytön jälkeen julkaisimme kirjaston blogissa jutun ensikokemuksista ja samalla mainostimme 24/7-käyttömahdollisuutta vielä lisää.

Kävijät innostuivat heti

Kävijät löysivät meidät heti ensimmäisestä omatoimikäyttö-illasta lähtien. Yliopiston opiskelijoita käy kirjastossa palveluaikojen ulkopuolella hieman enemmän kuin ammattikorkeakoululaisia, mutta erityisesti Saimaan AMK:n ilta- ja viikonloppuopiskelijat ovat löytäneet mahdollisuuden.

 

Kokemukset ja palaute positiivista

Kokemusten kertyessä olemme muuttaneet joitain käytäntöjä matkan varrella. Tähän mennessä 24/7-käyttö on estetty vain vappuviikonloppuna ja heinäkuun alussa kahdeksi viikoksi suursiivouksen takia.

Kokemuksemme ovat hyvin positiivisia ja opiskelijat antavat jatkuvasti kiitosta käytännöstä. Yleinen siisteystaso on hieman huonontunut, mutta mitään todella vakavaa haittaa ei ole kuitenkaan tapahtunut. Julkaisimme toukokuussa blogijutun, jossa muistutimme muun muassa omatoimikäytön säännöistä.

 

Kommentit

Jätä kommentti