London calling OAMK 23.-26.5.2011

13.11.2012

Image 68
Me ja Obama Lontoossa 
Toukokuussa nousimme koneeseen kohteena Lontoo. Tämä reissu siksi, etteivät strategiassa ja toimintasuunnitelmassa olevat tavoitteet kansainvälistymisessä jäisi kuolleiksi kirjaimiksi. Kiitollisia saamme olla, että rahoituskin saatiin reissuumme. Se ei nykyään ole itsestään selvyys.Yhdistetyn koulutus- ja virkistysmatkamme tavoitteena oli tietysti saada virikkeitä työhömme ja pysyä kehityksen mukana – mielellään jopa kehityksen kärjessä. Kirjastossamme on meneillään uusien kirjastotilojen suunnitteluprojekteja, joihin erityisesti halusimme löytää ideoita.


Oamkin kirjastossa on kahdeksan erillistä kirjastoa, joten henkilökunta on hajallaan. Yhteistyötä tehdään kuitenkin päivittäin. Tämänkin takia yhteiset matkat ovat tärkeitä; pääsee paremmin tutustumaan työkavereihin ja nostamaan yhteishenkeä.  

Kohteessa ollaan  
Moni meistä oli Lontoossa ja ylipäätään Brittein saarilla ensimmäistä kertaa. Sateita ainakin ja kylmiä hotellihuoneita oli odotuksissamme. Toisin kävi, sillä hotellimme Strand Palace Hotel keskeisellä paikalla lähellä Covent Gardenia oli mitä parhain. Säätkin suosivat meitä, vain yhtenä päivänä vähän ripsautteli malliksi.

Liukuhihnalla
Ensimmäinen tutustumiskohteemme oli British Library. Nimenä tuttu kirjastoihmisille, sieltähän on paljon tilattu kaukolainoja. Nyt sitten olemme käyneet ihan paikan päällä. British Library on suurin julkinen 1900-luvulla rakennettu rakennus Britanniassa. Yhteensä siinä on 14 kerrosta, joista viisi maan alla. Sana tehdas tuli kyllä mieleen sen suuruutta ihmetellessä: kirjat varastoista lukijoille kulkivat liukuhihnoilla pitkiä matkoja. Kirjat ovat varastoissa koon mukaan, mikä säästää tilaa.

British Libraryn kokoelmista löytyy paljon harvinaisuuksia: esimerkiksi Leonardo da Vincin muistiinpanoja, Jane Austenin muistikirja ja Beatlesin käsikirjoituksia. Ihan noin vain ei kirjoja pääse lukemaan, vaan asiakkuutta täytyy anoa ja kriteerit ovat tiukat.
Moni kirjasto miettii tulevaisuuden näkymiä kävijämäärien pienentyessä. Kannattaisikohan ottaa mallia British Libraryn ’yrityshautomosta’ (Business & IP Centre), jossa autetaan yrityksiä toiminnan kaikissa vaiheissa  liikeidean keksimisestä tuotekehittelyyn.

Pinkkiä piristeenä

Seuraavaksi tutustuimme London Metropolitan Universityn kirjaston Holloway Roadin toimipisteeseen. Siellä vallitsi rento meininki. Paljon opiskelijoita näkyi tekemässä itsenäisesti hommia tai ryhmätöitä eväitä samalla nauttien. Kirjastossa on pitkät aukioloajat, ja sinne on pääsy asiakkailla myös silloin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla.
Osa tiloista on vasta remontoitu. Uudistettu alakerta on avara yhtenäinen tila. Tilaa on jaettu keveillä matalilla väliseinillä ja lasia on käytetty paljon. Ryhmätöitä varten on looseja, joissa on iso tietokonenäyttö seinällä. Moderni sisustus on hillityn harmaa, ja piristeenä ovat pinkit yksityiskohdat. Britit uskaltavat vielä käyttää kokolattiamattoja kirjastossakin! Kyllähän ne pehmentävät tilaa ja luovat viihtyisyyttä. Harmi, että niillä on haittapuolensa. Kirjaston yhteyteen oli saatu myös viihtyisä kahvila, josta voi seurata ohikulkevaa kaupunkielämää. Lainaus- ja palautusautomaatteja on paljon. Myös varausten nouto toimii itsepalveluperiaatteella. Noutoa odottavat kirjat on kääritty paperiin tietosuojan vuoksi. Academic liaison librarian –nimekkeellä toimivat kirjastonhoitajat tekevät yhteistyötä opetushenkilökunnan kanssa. Käyttökelpoinen idea on kirjastossa tehdyt tiedonhaun opetusvideot, joita opettajat voivat esittää tunneilla.

Vaihto vapaalle
Loppuaika olikin vapaata. Moni oli hankkinut etukäteen liput teatteriin, musikaaliin tai kiertoajelulle. Muutama kävi Chelsean puutarhanäyttelyyn tutustumassa, ja shoppailijat jalkautuivat enimmäkseen Oxford Streetille ihan kuten matkaoppaissa kehotettiin.

Samassa veneessä
Matkan tuloksena huomasimme, että olemme samassa vaiheessa muun maailman kanssa, jossain vähän edelläkin. Ei tarvitse ollenkaan potea perinteistä suomalaista alemmuudentunnetta! Samoja kehittämiskohteitakin löytyi, mm. yhteistyötä opetushenkilökunnan kanssa haluttiin lisätä ja edistää elektronisten aineistojen käyttöä. Joitakin brittikirjastoissa esiteltyjä ja nähtyjä hyviä ideoita ja työtapoja olemme jo ottaneet käyttöön. Osa jää hyödynnettäväksi uusissa tiloissamme.

Kun kerran Lontoossa on, niin silmät kannattaa pitää auki. Joku meistä uskoo nähneensä ihan Obaman pariskunnan tummennettujen autonlasien takana. Vielä varmempi näköhavainto oli Ritari Ässästä!

Riitta Kokko, Informaatikko
Oulun seudun ammattikorkeakoulu




Kommentit

Jätä kommentti