Me olemme AMKIT-konsortio

14.12.2021

Photo by Christos Christou on Unsplash

AMKIT-konsortion puheenjohtajan Mira Jupin puhe AMKIT-konsortion 20-vuotisjuhlassa 3.12.2021.

Meidän työmaamme ammattikorkeakoulukirjastoissa on kirjastokentässä ihan omanlaisensa. Pienestä koostamme johtuen me toimimme usein varsin laaja-alaisesti. Ei ole epätavallista, että ammattikorkeakoulun kirjastolainen hyllyttää kirjat, hakee postin, kuvailee aineistoa ja opettaa sitten opiskelijoita loppupäivän tiedonhaun saloihin.

Seuraavana päivänä hän voi edustaa AMK-kenttää kansallisessa työryhmässä ja sitten jo kohta ruuvailee löystyneitä hyllyruuveja ja selvittelee miksi jokin verkkoaineisto ei toimi ja lasku on erisuuruinen kuin sovittiin. Kolmantena työpäivänä ehkä setvitään Theseukseen väärin tallentunutta opinnäytetyötä, rauhoitellaan opiskelijaa, etsitään kadonnutta kirjaa, korjataan asiakastietoja ja neuvotellaan tietokannan hankinnasta kustantajan kanssa. Roolimme ovat todella moninaiset ja tarvitsemme monenlaisia taitoja. Olemme asiakaspalvelijoita, olemme asiantuntijoita, olemme esimiehiä, kehittäjiä ja johtajia. Olemme ohjaajia ja opettajia.

Olemme myös monessa paikassa. Olemme verkossa ja läsnä. Olemme aina muiden tukena - tuemme opetusta ja TKI:tä ja vähän hallintoakin. Autamme opiskelijaa, opettajaa, tutkijaa, hanketyöntekijää, johtajaa. Hoidamme opetukset niin luokassa kuin zoomissa, pidämme ohjaukset ja palaverit niin livenä kuin etänä.

Me hankimme ja paikannamme tietoa ja aineistoja. Kaivamme niitä verkon uumenista ja varastoista. Arvioimme, onko tieto luotettavaa ja saatamme sen käyttöön sille, joka sitä tarvitsee. Ajasta ja paikasta riippumatta, saavutettavasti ja hiilijalanjälkeä laskien. Löydämme sen punakantisen pienen kirjan ja suplementin vanhasta julkaisusta. Kaivamme esiin kolumnin Kauppalehdestä ja artikkelin Lancetista. Etsimme standardin sinkkipinnotteista. Vastaamme kummallisiin kysymyksiin. Vastaamme puhelimiin, sähköposteihin, chatteihin, facebook-viesteihin ja whatsappeihin ja asiakkaan kysymykseen kirjaston asiakaspalvelussa.

Olemme myös rahakirstun vartijoita. Käymme kuumia keskusteluja kustantajien kanssa hinnannousuista. Tutkimme erilaisia lisenssivaihtoehtoja ja luemme sopimuksia, joiden laatijat eivät ole saavutettavuudesta koskaan kuulleetkaan. Yritämme ymmärtää lakitekstit, tekijänoikeudet ja cc-lisenssit. Kun meitä pyytää sushille, ajattelemme tilastoja. 

Me olemme olleet digitalisaation etulinjassa. Olemme olleet valtavassa digiloikassa jo vuosikausia. Pyörimme erilaisissa yhteisissä järjestelmissämme kuin kotonamme ja käytämme älyä, myös tekoälyä, työkalunamme. Rakennamme järjestelmiä, otamme niitä käyttöön ja yhdistelemme niitä keskenään. Keskustelemme IT-väen kanssa sujuvasti IT-kielellä. Avaamme yhteyksiä, julkaisuja ja aineistoja, integroimme, migroimme, konfiguroimme. Ja imuroimme.

Yritämme ymmärtää miksi e-kirja ei aukea ja miksi tietokone ei suostu sammumaan. Hallitsemme tämän kaiken ja paljon muuta - vai hallitsemmeko? Ja tärkein kysymys, pitääkö meidän tosiaan hallita ihan kaikki itse?

Meitä moniosaajia AMK-kirjastolaisia on jäljellä reilut parisataa. Olemme uhanalaisuusluokituksen mukaan jo silmälläpidettävä laji. Elinvoimaa ja laaja-alaista osaamista ylläpitääksemme tarvitsemme vaikuttavaa yhteistyötä. AMKIT-konsortion toiminnan ydin on yhteistyö. Me edistämme yhdessä niitä asioita, joilla on meille kaikille merkitystä ja jotka auttavat meitä arkisessa työssämme.

Yhteisiä asioita edistetään kansallisesti työryhmissä ja verkostoissa. Me otamme kantaa, annamme lausuntoja ja kommentoimme. Meillä on lukuisia tärkeitä yhteistyökumppaneita, joiden kanssa yhdessä rakennamme toimintaympäristöä, jonka avulla opiskelijamme ja henkilökuntamme saavat aina parempaa ja nopeampaa palvelua. Yhteistyö kumppaneidemme kanssa on elinehto toiminnallemme. Olemme niin verkottuneita, että nykyisenlaista kirjastotoimintaa ei olisi olemassakaan ilman yhteistyökumppaneitamme.

Yhteisiä asioita edistetään myös konsortion sisällä järjestämällä yhteisiä tapahtumia ja eri työryhmien toiminnan kautta. AMKITin oma slack on keskusteluja varten – kuka tahansa meistä voi avata siellä keskustelua tai kysyä mieltä askarruttavia asioita - jokainen voi luoda siellä oman verkostonsa. Meillä on yhteinen Theseus-julkaisuarkisto ja oma lehti Kreodi, joka toimii erinomaisena tiedon jakamisen kanavana kaikille amk-kirjastolaisille.

Mutta kaikkein tärkeimpänä - meillä on konsortiossa toisemme. Kollegat jotka ymmärtävät ongelmamme ja joilla usein on ongelmaan myös ratkaisu. Ja vaikka ratkaisua ei heti olisikaan, saatamme sen yhdessä keksiä. Kollegaverkosto ja sen tuoma tuki onkin arvokkainta mitä AMKIT-konsortio meille kaikille antaa ja sitä meidän kannattaa vaalia.

Timanttista duunii jo 20 vuotta. Sitä AMKIT-konsortio ja sen väki on tehnyt. On meidän kaikkien yhteinen onni, että olemme tässä konsortiossa yhdessä.  Yhdessä me teemme mahdottomuuksista mahdollisuuksia myös jatkossa - tuo tulevaisuus sitten mitä vaan tullessaan!

 

Kirjoittajat

Mira Juppi

tietopalvelupäällikkö

Savonia-ammattikorkeakoulu

Kirjoittajan muut artikkelit

Kommentit

Jätä kommentti