Musiikintiedonhaku.fi -sivusto on avattu

08.06.2023

Kuva 1. Musiikintiedonhaku.fi -sivuston etusivu.

Huhtikuussa 2023 avautui usean organisaation yhteisenä tuotoksena valmistunut musiikintiedonhaku.fi -sivusto, jonka on tarkoitus toimia tiedonhaun apuvälineenä ja tiedonlähteenä musiikin harrastajille, opiskelijoille, opettajille sekä tutkijoille. Sivusto esittelee valikoituja tiedonlähteitä sekä niiden käyttämistä, näkökulmana erityisesti avoin saatavuus.

Tarve tämänkaltaiselle sivustolle on ollut jo vuosia, varsinkin kun lähes 20 vuotta sitten muutaman ammattikorkeakoulun ja yliopiston yhteistyönä valmistunut MUHAVE-sivusto ajettiin vanhentuneena alas pari vuotta sitten. Musiikin tiedonhaku on omanlaistaan ja sisältää monia musiikkiaineistolle tyypillisiä asioita, jotka alaan perehtymättömälle saattavat olla hankalia. Näistä hyviä esimerkkejä ovat vaikka opus- ja teosluettelonumerot, vaihtelevat tavat kirjoittaa säveltäjien tai teosten nimiä, tai yksinkertaisesti vain puuttuu käsitys siitä miten tiedonhaun voisi aloittaa ja aihetta lähestyä.

Sivuston takana on Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen alaisuudessa toimiva MUSKA-ryhmä, johon kuuluu kirjastoammattilaisia eri organisaatiosta. Mukana on laaja kattaus osaamista:

  • Heikki Kokko, Tampereen konservatorio
  • Ilkka Mikkola, Helsingin konservatorio
  • Jaakko Tuohiniemi, Helsingin yliopisto
  • Maaria Harviainen, Taideyliopisto
  • Maarit Koskela, Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Tapani Lehtonen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Tiina Tolonen, Oulun yliopisto

Sivuston suunnittelu käynnistyi muutama vuosi sitten Tiina Tolosen ja Maaria Harviaisen toimesta, aluksi ajatuksissa oli MOOC-verkkokurssin rakentaminen. Kun mukaan tuli tuolloin Helsingin konservatoriossa, nykyisin Yle Arkistossa työskentelevä Jaska Järvilehto, suunnitelma vaihtui Wordpressillä laadituksi sivustoksi. Sen käyttäminen osoittautui kuitenkin liian mutkalliseksi. Kun nyt koossa oleva ryhmä aloitti toimintansa, sen ensimmäinen tehtävä oli löytää sopiva alusta. Sen löydyttyä sivuston rakentaminen käynnistyi säännöllisesti pidettyjen etätapaamisten kautta. Sivustoa työstettiin myös parityönä sopivissa lohkoissa, jokaisen parasta osaamista hyödyntäen.

Koko ryhmä toimii sivuston ylläpitäjinä, ja se elää ja päivittyy koko ajan. Sivusto lanseerattiin Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen kevätseminaarissa 27.4.2023 ja se sai välittömästi paljon huomiota. Viron musiikkikirjastoyhdistyksen puheenjohtaja Heidi Heinmaa totesi, että sivustoa voidaan hyvin käyttää myös siellä, koska moni ymmärtää suomen kieltä. Sivuston selkeä ja yksinkertainen rakenne tietotulvan keskellä sai myös kiitosta. Sitä testanneet informaatiotutkimuksen opiskelijat totesivat, että se käy hyvin vaikka käsikirjaksi, musiikin tiedonhakua kun ei juuri missään enää opeteta.

Kuva 3. Graffiti talon seinässä Bostonissa Kuva: Virpi Ihlberg.

Musiikintiedonhaku.fi -sivustoa esitellään tulevana kesänä Kansainvälisen musiikkikirjastoliiton eli IAMLin vuosittaisessa kongressissa, joka tällä kertaa on 30.7.–4.8. Cambridgessä, Iso-Britanniassa. Tiina Tolonen ja Maaria Harviainen ovat paikan päällä esittelemässä aiheesta tehdyn posterin.

Sivuston tekijät ottavat mielellään palautetta ja kehittämisehdotuksia vastaan: info@musiikintiedonhaku.fi

 

Kirjoittajat

Tiina Tolonen

Informaatikko

Oulun yliopiston kirjasto

Kirjoittajan muut artikkelit

Kommentit

Jätä kommentti