OMASTA PÄÄSTÄ

30.03.2015

Kun työ kirjastossa muuttuu, tarvitaan uutta osaamista.

OKM:n hanke Avoin tiede ja tutkimus korostaa julkaisemisen avoimuuden rinnalla myös tutkimusaineistojen ja menetelmien avointa saatavuutta. Se on osa laajempaa kokonaisuutta, jolla tuetaan suomalaisen tutkimuksen ja elinkeinoelämän kilpailukykyä maailmanlaajuisesti. Samalla se on vahva kannanotto julkaisemisen ja tieteen keskittymiseen. Voi se olla voimakas yritys ylläpitää demokraattista sivistystäkin. Kirjastojen uusiin tehtäviin kuuluu tutkimusdata säilyttäminen tai ainakin osaaminen sen suhteen, että missä on saatavilla. Epäilemättä datan kuvailussa voidaan tarvita myös osaamistamme.  Tällaisia ajatuksia heräsi niin Avoin tiede ja tutkimus tiekartan kyselyä täyttäessäni kuin STKS:n seminaarissa Embedded librarianship. ATT hankkeen tiekartta toi vahingossa eteeni myös koko joukon muita asiaan liittyviä termejä kuten teollinen internet, johon maailmaan avoimet lähdekoodit, avoin julkaiseminen ja avoimen datan hallinta myös liittyvät. Seminaarissa todettiin myös kuinka tärkeätä on, että tunnemme opetusmenetelmät. Monissa taloissa kirjasto otetaankin mukaan opetusmenetelmätyöhön. Hyvä niin. Kaikesta tulee kovasti uutta kutinaa tähän työhön ja itse koen sen aina innostavana. Miten ne sitten tähän arkityöhön sujahtavat, jää nähtäväksi.

Toinen seminaari, jossa myös viime viikolla viivähdin, oli STKS:n Ketterät kokoelmat -seminaari. Muhosen Ari kiteytti opiskelijan toiveen kirjastosta kertomalla, että opiskelija tarvitsee paikan mihin mahtuvat läppäri, kirjat, kahvikuppi ja kaverit. Kokoelman näkyvyys on huolena, jos ne sujautetaan varastoihin. Samoin e-kokoelma on helposti näkymätön, vaikka sitä käytettäisiinkin. Jos haku tapahtuu google scholarilla ja aineistoon pääse, jää kirjaston välissä tekemä työ tutkijalta, opettajalta tai opiskelijalta näkemättä. No pitääkö sen näkyä, on sitten toinen kysymys. Kuitenkin oman kokemukseni mukaan hankalinta opiskelijalle on erottaa netin artikkeleiden kohdeyleisöt ja tarkoitukset ja luotettavuus. Ainakin itse aion jatkossa korostaa sitä entisestään opetuksessani.

Kevät keikkuen tulevi, vanhan surmaa on tullut taivaan täydeltä mutta eiköhän se aurinko taas kohta näy.
KirjastoMove kannustaa meitä liikkumaan, pääsiäisenä ajattelin nauttia perheestä, ulkona olosta ja levosta! Hyvää kevättä!

 

Hanna-Riina Aho

 

Kommentit

Jätä kommentti