OMASTA PÄÄSTÄ: kesämietteitä

21.06.2016

Hanna-Riina

Kesä-Kreodissa on taas monta matkakertomusta ja monenlaista muuta luettavaa. Olemme saaneet viettää Jyväskylässä amk-kirjastopäivät, joiden merkitys meille itsellemme on aina suuri. On mukava tavata kollegoita, tutustua uusiin ihmisiin ja ennen kaikkea kokea olevansa porukassa tärkeä. Amk-kirjastoissa jakaminen on arkipäiväistä työotetta ja yhteen kokoontuminen tutustuttaa ihmisiä ja silloin on taas helpompi jakaa omaa tietoa eteenpäin tai kysyä toiselta apua. Ihan ainutlaatuista yhteisöllisyyttä! Ja ohjelmahan oli mitä parhain.

Muutos tuntuu olevan joka paikassa läsnä. Kirjastoja muutetaan, yhdistetään tai haetaan uusia tapoja toimia. Opiskelijan ja amk-henkilöstön kannalta kirjaston rooli korostuu, kun haetaan tehokkuutta valmistumiseen ja opetukseen. Uusia tehtäviä kirjasto saa avoimen tieteen ja tutkimuksen kautta. Siihen tutustuminen ja palveluidemme miettiminen on meidän oma asiamme. Samalla meidän pitää myös miettiä kaikkia tekemisiämme siltä kantilta, että miten tapamme toimia edistävät opiskelijoiden opintojen edistymistä ja valmistumista. Vai edistävätkö ne? Laadusta emme kuitenkaan voi tinkiä.

Amk-kirjastojen välinen keskinäinen sopimus ilmaisista kaukolainoista on minusta juuri sellainen sopiva hyvä tapa toimia, jolla edistetään opintoja aineiston saavutettavuudella ja vähennetään samalla sitä työtä, joka ei ole kovin tuottavaa. Niiden pikkulaskujen kirjoittaminen ja käsittely organisaatiosta toiseen on kallista ja aikaa vievää. Siitä oli helppo luopua.

Työn muuttuessa omasta jaksamisesta pitää pitää huolta. Ja sen suhteen olemme itse avainhenkilöitä. Toinen ihminen ei voi tuntea, eikä aina tunnistaakaan kaverin väsymystä. Itse on vastuussa itselleen siitä, että tauottaa työtä ja elämää ja tekee asioita, joista saa uutta virtaa. Ja vaikka työ on kivaa ja siitä saa paljon, niin lepoakin tarvitaan. Mitäpä sitä kiusaamaan niin kivaa ihmistä kuin itse on! Nyt siis nauti lomasta, kesästä ja tee mitä tykkäät! Ja suunnittele syksysi niin, että siinäkin syntyy taukoja ja huilin paikkoja.

Hanna-Riina Aho
päätoimittaja
tietopalvelupäällikkö
Centria-ammattikorkeakoulu

 

Kommentit

Jätä kommentti