Opussumien kuulumisia Savoniasta

06.06.2022

Savonian kampuskirjasto Opus. Kuva: Mikko Lappalainen CC BY

Uusien tilojen tehokäyttöä, 30-vuotisjuhlavuotta, uudistuksia, onnistumisia ja poistoja. Sekä opussumeja. Niistä on Savonian kirjasto vuonna 2022 tehty.

Opuksesta Opussumiin

Koronarajoitusten hellittäessä Kuopion kampuksen juuri ennen pandemiaa valmistuneet uudet tilat ovat päässeet vihdoinkin tehokäyttöön. Opus-kirjasto kampussydämessä todellakin täyttää tehtävänsä yhteisöllisenä työskentely- ja kohtaamispaikkana. Joskus on pakko ihan vain pysähtyä katsomaan ja hykertelemään maskinsa takaa. Opiskelijatkin näyttävät entistä iloisemmilta.

Kuopion kampuskirjasto Opuksen nimi valittiin nimikilpailulla, jonka markkinoinnissa esiintyi keltainen hahmo. Kilpailun voittanut nimi, Opus, on niin lähellä pussirotta opossumia, että siitä muotoutui kuin itsestään tälle hahmolle nimeksi Opussumi. Eikä aikaakaan, kun Mira-päällikkö jo kutsui meitä kirjastolaisia rakkaiksi Opussumeiksi. Nyt Opussumista on tullut vakiintunut osa kirjaston ilmettä. Koska Opus on toisinpäin supo, niin Opussumin tehtäväkenttä on laajentunut myös Opus tutkii -vinkkaamiseen.

Villasukkia, somea ja Tuudoa

Savonian 30-vuotisjuhlavuosi käynnistyi tammikuussa ja aiomme juhlia koko vuoden 2022. Luvassa on erilaisia tapahtumia, julkaisuja ja mm. juhlavuoden neulemallisto. Ensimmäisenä kirjastossa Savonia-neulemalliston sukat ehti neuloa kässäkerhon Tanja. Opussumi pääsee juhlavuonna yhä useamman opiskelijan mukana myös haalarimenoihin. Tekeillä on nimittäin Savonian kirjaston haalarimerkki, jota varten viestintä suunnitteli Opussumille 16 eri tunnetta. Äänestyksessä saatiin 144 vastausta ja mieleisimmäksi ilmeeksi äänestettiin rakastunut Opussumi. Instagramissa kirjasto esittelee juhlavuonna tiiminsä, omat “Opussuminsa”, supervoimineen. Someseinä nostettiin myös kirjaston kotisivun ajankohtaisiin.

Kuva 2. Savonia-sukat. Suunnittelija Sanni Pauliina, kuva Tanja Savolainen. CC BY.

Savonia siirtyy vuoden käyttöönottoprojektin jälkeen käyttämään Peppi-tietojenhallintajärjestelmää tulevan lukuvuoden alkuun mennessä. Kirjastossa odotamme Tuudo-sovellusta ja etenkin automaattista kirjastokortin käyttöönottoa. Kevään ja kesän projektina onkin Alman yhdistäminen Peppiin ja Tuudoon. Vinkkejä otamme mielellämme vastaan, kiitos!

Henkselit paukkuu

Kirjaston porukka on yhdeksällä henkilötyövuodella pieni, ketterä ja joustava. Vauhtia on lisännyt AMKIT-konsortion puheenjohtajuus, joka on tuonut lisää kansallista näkökulmaa kirjaston kehittämiseen. Voisi jopa sanoa, että olemme nyt näköalapaikalla ja kansalliset asiat ovat tulleet lähemmäksi kirjastolaisten arkea.

Huhtikuun lopussa julkaistiin vuoden 2022 Great Place To Work Suomen Parhaat Työpaikat -sijoitukset. Sarjassa Suuret yritykset saavutimme sijan neljä. Sijoitus on sama kuin edelliselläkin kerralla, mutta koska osallistujia oli tänä vuonna enemmän, suhteellisesti paransimme tulostamme. Kirjastotiimillä oli sekä viime että tänä vuonna huippupisteet.

Kuva 3. Opussumilauma, kuva Savonia-amk. CC BY.

Uutta verta

Kirjastoon on saatu tänä vuonna useita TET-harjoittelijoita. Nuorille on pyritty löytämään hyllyttämisen ja muovittamisen lisäksi muitakin tehtäviä, esimerkiksi info-tv:n tiedotteiden ja Instagramin julkaisujen ja tarinoiden laadintaa. Vaikka muutaman harjoittelupäivän ohjaus voi vaatia kirjastolta kohtuullisen suuren työpanoksen, on nuorten läsnäolo tuonut virkistävää vaihtelua keski-ikäisten tätien työpäiviin.

Tänä keväänä saimme kirjastoon harjoittelijaksi Sarran, jonka äidinkieli on venäjä. Harjoittelun yhtenä tavoitteena on suomen kielen käyttö työelämässä. Sarra itse kertoo harjoittelustaan näin: 

“Savonian kirjasto toivotti minut lämpimästi tervetulleeksi harjoittelijaksi kevätlukukaudelle. Olen valmistunut Savoniasta tradenomiksi ja kiinnostunut kirjaston toiminnasta. Savonian kirjasto osoittautui niin kiinnostavaksi ja inspiroivaksi paikaksi, että haluan jatkaa kirjastoalalla ja hain kirjastotyön jatkokoulutukseen. Savonian kirjaston harjoittelijana oleminen on tarkoittanut minulle sitä, että olen voinut hyödyntää osaamistani, oppia uusia asioita ja olen ollut kannustavien työtovereiden ympäröimänä.”

Vielä tämäkin

Ensi vuonna Savoniassa uudistuksia kohdennetaan Iisalmeen, jonne suunnitellaan luontokampusta. Nähtäväksi jää, vaikuttaako toimintamalli myös Iisalmen kampuskirjastoon. Painettua aineistoa poistetaan nyt varsinkin Iisalmessa, mutta poistot jatkuvat myös muilla kampuksilla. Olemme tuumailleet, olisimmeko koko amk-kentän ahkerimpia painetun materiaalin poistajia? Vanhentuneen aineiston poistaminen on kokoelmien kehittämistä, mutta olemme joutuneet panostamaan siihen myös olosuhteiden pakosta; uuteen Opus-kirjastoon tuli hyllyjä hieman naftisti, joten poistotalkoita on tehty useampaankin otteeseen.

Pian koittavat kesälaitumet. Syksyyn katsomme luottavaisina – Opussumi voittaa aina!

Kuva 4. Rakastunut Opussumi. CC BY.

 

Kirjoittajat

Anne Mikkanen

informaatikko

Savonia

Kirjoittajan muut artikkelit

Anu Räty-Härkönen

Informaatikko

Savonia-ammattikorkeakoulu

Kirjoittajan muut artikkelit

Kirsi Rönnqvist

informaatikko

Savonia ammattikorkeakoulu

Kirjoittajan muut artikkelit

Tanja Savolainen

informaatikko

Savonia

Kirjoittajan muut artikkelit

Kommentit

Jätä kommentti