Riskienhalintaa etketti olalla :)

07.06.2021

Tree Green. Photo by Skitter Photo from StockSnap CC0.

Otsikossa mainitut kenties hieman oudonoloiset sanat löytyivät kirjastotietokannan kevätsiivouksessa. Aikojen saatossa tietokantoihin kertyy monenmoisia kerrostumia muun muassa kuvailutietueisiin. Menneinä aikakausina on noudatettu erilaisia asiasanoituksen ohjeistuksia kuin nyt. Jos kevät-aiheisilla termeillä asiaa yrittäisi kuvailla, voisi sanoa vaikkapa niin, että historian havina näkyy ja kuuluu kuvailupuussa. Sinne lennähtävät uudet tietueet, mutta puu säilyttää lehvästössään myös jo aiemmin pesäpaikan saaneet vakiasukkitietueet. Ne siirretään vain muuttojen ja muiden mullistusten koittaessa järjestelmissä uuteen osoitteeseen. Joskus joku kirjastolainen saattaa tutkiskella ja päivittää tietueita. Samalla niistä voi löytää huumorinkukkasia.

Kirjastoissa siirryttiin vähän aikaa sitten käyttämään yso-termejä asiasanoituksessa ja siirtymän myötä syntyi tarkistuslistoja sanoista, joita ei voitu konvertoida syystä tai toisesta. Tällaiset sanat voidaan jälkikäteen tarkistaa ja tallentaa nykyisten ohjeistusten mukaisesti. Kuvailussa käytetään ensisijaisesti vakiintuneista asiasanastoista löytyviä asiasanoja, mutta tarvittaessa voidaan tallentaa myös sanastoista löytymättömiä kontrolloimattomia termejä. Tietokantoihin on tallentunut myös pienen pieni, mutta kenties sitäkin hullunkurisempi, joukkio tahattomasti väärin kirjoitettuja sanoja. Epäilemättä niistä oli tarkoitus tulla ihan oikeita asiasanoja, mutta kuten huomata saattaa, ne ovat jääneet näppäilyvirheen tms. aiheuttamina hiukan muotopuoliksi.

Kyseiset sanat ovat todennäköisesti syntyneet jonkun meistä hurjassa kiireessä työn touhussa ahertaessa. Tarkoituksenani ei ole kurkotella liian korkealle tällä kirjoituksella, ei ainakaan kuuseen asti, sillä en pidä lainkaan ajatuksesta kapsahtamisesta minkään sortin piikkeihin, esimerkiksi katajan, joita sitten saisin nyppiä nolona pitkin kesää. En siis ole sen paremmin sohvan nurkassa istuskelemassa ja ohjeita jakelemassa kuin arvostelemassakaan. Totisesti teen tätä samaa työtä itsekin kädet kyynärpäitä myöten tietueissa yhteisen sorvin ääressä. Ajattelen erittäin suurella lämmöllä työtämme kuvailijoina. Nykyisin asiasanoilla kuvailuun on käytössä monenlaisia apukeinoja, jotka auttavat kuvailijaa sanantarkistuksessa sekä linkittävät sanastoista löytyvät asiasanat pysyvillä tunnisteilla. Kaikki tämä kehitys varmistaa aineiston löytymistä tiedonhaussa aina vain paremmin.

Alla muutamia poimintoja ”uusista sanoista”. Katson aikaansaannoksiamme myötätuntoisen hymyn ja lempeän katseen kera. Silmäkulmaan mahdollisesti pyrkivä kyynel toivottavasti herahtaa myös lukijoilla silkasta jakamisen riemusta. Antakaamme täysi armahdus kömmähdyksille, sillä tekeville sattuu ja tapahtuu. Myös jatkossa. Sillä hyvästä yrityksestä huolimatta jokainen, ihminen ja kone, kuitenkin liukastuu siihen banaaninkuoreen ennen pitkää. Silloin kun ei mene niin kuin Strömsössä, on muistettava, että asiasanoitusta voi aina muokata myöhemmin. Ehkä aika harvoin ollaan myöskään onneksi yhden yksittäisen sanan varassa aineiston löytymisessä. Useimmiten aineisto kuvaillaan monin sanoin ja tiedonhakija on onneksi saattanut löytää etsimänsä sattuneesta syystä huolimatta.

Toivotan mukavaa kesää kaikille ja muistetaan pitää huolta hyvästä yläpidosta esimerkiksi lomailemalla välillä :)

"uusi sana" eiku tarkoitus oli... entäs, jos uusi sana tarkkoittaisi...
postivismi positivismi postituksen (uusi) toimintamalli
yläpito ylläpito miten on, kestääkö sun pää?
pikittäistutkimus   pitkittäistutkimus piki tappaa täit -tutkimus
osakeääoma osakepääoma ää-kirjaimien osakesalkku
kasallispuvut kansallispuvut vaatteet kasassa tai kasasta -(nuoriso)muoti 
riskienhalinta riskienhallinta joko yltiöpäinen riskinottotaipumus tai vähintään vakaa aikomus punnita riskien eri puolia, aina rakkaudella 
etketti etiketti jokaihmisenelämäntaitovaruste, ystävällismielinen suhtautumistapa elämän kiemuroihin, elämän etiketti (ns. antimusketti)

Lähteet

  • Vainonen, O.; Saarikko, J. 2020. YSAsta YSOon konversion jälkityöt. Esitys kuvailun asiantuntijaryhmien työpajassa 8.9.2020. 12 sivua. Julkaisun pysyvä osoite on http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020091069227

Kirjoittajat

Heli Kolehmainen

Tietopalveluneuvoja

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Kirjoittajan muut artikkelit

Kommentit

Jätä kommentti