Savonia-ammattikorkeakoulun Opistotien kampuksella avattiin helmikuussa 2015 omatoimikirjasto

14.10.2015

Savonia-ammattikorkeakoulun Opistotien kampuksella avattiin helmikuussa 2015 omatoimikirjasto. Kirjastoon tulija ei tarvitse kulkuavaimia, –kortteja tai –koodeja. Kun kampus on auki, myös kirjasto on auki.

Opistotien kampuksella kohtaavat opiskelijamääriltään kaksi ääripäätä; Savonian suurin koulutusala eli tekniikka ja pieni kulttuurin koulutusalaan kuuluva muotoilu. Kirjaston lainausmäärillä mitattuna nämä kaksi alaa ovat perinteisesti olleet pienimpiä.

Kirjaston henkilöstömäärä on jo useamman vuoden ajan tasaisesti laskenut, joten uuden kirjastoyksikön perustaminen tuntui aluksi ylivoimaiselta. Pienessä yksikössä päädyttiin kokeilemaan omatoimikirjaston toimintaa. Se taas edellytti kokonaan uuden RFID-tekniikan käyttöönottoa. Omatoimikirjasto-nimeä pidettiin itsepalvelukirjastoa positiivisempana; asiakas on aktiivinen toimija ja käyttää ammattilaisen hoitamaa kirjastoa.

Vaikka kysymyksessä oli kustannusten leikkaaminen, niin tavoitteena oli myös kokeilla uudenlaista toimintaa ja tehostaa tilojen käyttöä mm. aukioloa laajentamalla. Tarkoitus ei ollut rakentaa koko kirjaston toimintaa omatoimisuuden varaan, vaan kirjastossa on asiakaspalvelu- ja informaatikkopäivystys kaksi kertaa viikossa yhteensä 6 tuntia. Käytännössä päivystystä on kuitenkin ollut 12 tuntia ja lisäksi yksi informaatikko työskentelee koko ajan tällä kampuksella.

 Sisäänkäynti kirjastotilaan tapahtuu kulunvalvontaportilla ja hälytysjärjestelmällä varustetun avoimen oviaukon kautta. Kirjastoon tulija ei tarvitse kulkuavaimia, –kortteja tai –koodeja. Kirjasto on auki aina, kun kampus on auki. Sisäänkäynnin yhteydessä ja kirjastotilassa on tallentava videovalvonta. Henkilökunta saa tarvittaessa lokitiedot hälytyksen aiheuttaneista niteistä. 

Omatoimikirjaston sisäänkäynti sisältäpäin katsottuna. Vasemmalla palautusautomaatti.

Lehtisalissa ovat kaikki tekniikan ja muotoilun lehdet. Lehtinimekkeitä on noin 120.

Kirjaston käsikirjojen kokoelma käsittää n. 200 nidettä. Eri tavoin kalustettuja lukupaikkoja kirjastossa on 25-30 kpl. Asiakkaat voivat käyttää kirjastossa omia tietokoneitaan kirjautumalla Savonian langattomaan verkkoon. Kirjastossa on 4 lankaverkkoon liitettyä konetta ja 2 ns. kioskikonetta kirjastotietokantoja varten.

Lainattavat kurssikirjat (2100 nidettä) muodostavat Opistotien omatoimikirjaston kirjakokoelman pääosan.


Lainaus- ja palautusautomaatit sijaitsevat uloskäynnin läheisyydessä. Vieressä on varatun aineiston noutohylly, josta asiakkaat voivat noutaa muista Savonian kampuskirjastoista varaamansa aineiston.

Kirjastotilan toisessa päädyssä on opiskelijoiden olohuone/oleskelutila/ ”peliluola”. Tila on usein pimeänä, joten taitaapa siellä joku joskus torkkuakin.

Omatoimikirjastosta saadut kokemukset ovat olleet lähes poikkeuksetta positiivisia ja asiakkaat tyytyväisiä ja ilahtuneita. Tämä tulee kuitenkin suhteuttaa siihen, että kampuksella ei ollut lähes vuoteen ollenkaan kirjastoa, joten edes jonkinlaisen kokoelman saaminen kampukselle oli asiakkaille positiivinen asia.

Osin ennakoituja, osin yllättäviä pulmiakin on tullut esiin; maksut saattavat estää lainaamiseen eikä verkkomaksaminen vielä ole käytössä, uuden asiakkaan aktivoimisen voi tehdä vain henkilökunta, asiakkaat tarjoavat lainausautomaatille totuttuun tapaan viivakoodia RFID:n sijaan ja opiskelijoiden kirjastokortit toimivat viivakoodilla koska korttien RFID-sirut ovat yhteensopimattomia.

Asiakkaat tuntevat vastuunsa; järjestyshäiriöitä ja ilkivaltaa ei ole ollut ja tilat ovat olleet kohtuullisen hyvässä järjestyksessä. Hävikkiäkään ei ole ollut, joten omatoimisuutta on otettu käyttöön myös uudessa Microkadun pääkirjastossa.

OMATOIMIKIRJASTOISTA KIRJOITETTUA

 

Kommentit

Jätä kommentti