Sju frågor till Arcadas nya bibliotekschef

19.11.2019

Arcadas biblioteksteam. Heini är klädd i helsvart. (Fotot är taget av en förbipasserande student som gav lov att använda bilden)

Arcadas långvariga bibliotekschef Maria von Hertzen gick i pension i höst.  I denna intervju berättar hennes efterträdare Heini Oikkonen-Kerman om sig själv och sin vision för biblioteket.

Vem är du? 

Jag är en 36 år gammal tvåbarnsmamma, och har nyligen börjat jobba som bibliotekschef vid Arcada. Det är fint och spännande med full rulle i både arbets- och familjeliv!

Vad gjorde du innan du började på Arcada?

Mitt intresse för utveckling och ledarskap började när jag var med i en lokal scoutgrupp, och senare som tonåring på Prometheus-läger. Jag blev så motiverad att jag var förtroendevald i över 10 år i Protu, där jag sysslade med teamwork, strategi och samarbete med utländska partners. Samtidigt studerade jag litteratur och konstteori vid Helsingfors universitet.

Allt det här gjorde att jag började jobba med utvecklingsfrågor vid Helsingfors stadsbibliotek i början av 2010-talet. Jag var projektchef i olika tjänstedesign-projekt, t.ex. Taskukirjasto, Pelin paikka, och byggde upp project office-verktyg och processer tillsammans med mina kollegor. Efter en stor organisationsförändring vid Helsingfors stad jobbade jag som bibliotekschef, service designer i en stor IT-firma och som konsult med eget företag.

Vilken är din vision för Arcadas bibliotek?

Min vision är ett så enkelt koncept som möjligt: ett öppet bibliotek som är lätt att använda. I praktiken betyder det att vi måste hitta de lösningar som fungerar bäst för våra kunder och deras livssituationer, och som motiverar dem att läsa mer, lära sig mer, eller får dem att testa nånting nytt, eller tänka i nya banor. Det är också självklart att biblioteket är en viktig del av Arcadas brand, och påverkar hur snyggt eller modernt man anser Arcada vara.

Ett första konkreta steg mot att förverkliga visionen?

Just nu jobbar vi helt konkret med att öppna upp biblioteket. Vi automatiserar processer så att kunder kan använda biblioteket självständigt hela dagen under Arcadahusets öppettider. Jag är också nyfiken på nya användarvänliga digitala tjänster med modern design.

Vilken är din största professionella dröm? 

Just nu jag är mest fokuserad på hur man förenar olika roller och behov i arbetsliv och privatliv. Exempelvis: Hur kan jag vara utvilad och begeistrad på samma gång? Just nu är det här ett akut dilemma i mitt liv – jag har exempelvis många yrkesroller – men det är också en av de största frågorna i vår tid. Jag tror att jag kommer att söka svar på dessa frågor under hela mitt liv, men jag litar på att det finns bra lösningar på hur man kan ha ett mångsidigt privat- och arbetsliv.

En otippad förmåga som du har

Improvisation (dans eller teater)

Ditt motto?

Piirrä paperi täyteen

Välkommen Heini! 

Text: Ann-Kristin Åvall, informatiker, Arcada

Kommentit

Jätä kommentti