Theseuksen 200 000. tallentaja Eetu Helakari: ”Theseus on opiskelijoiden keskuudessa hyvin tunnettu”

13.12.2021

Photo by Weston MacKinnon on Unsplash

Suomen suurimman julkaisuarkiston 200 000. tallennuksen rajapyykki saavutettiin marraskuussa 2021, kun Metropolian opiskelija Eetu Helakari tallensi opinnäytetyönsä. Eetu palkittiin tallennuksesta sadan euron lahjakortilla. Kysyimme Eetulta tunnelmia heti palkinnonjakotilaisuuden jälkeen.

Theseus on ammattikorkeakoulujen yhteinen julkaisuarkisto. Palvelu on otettu käyttöön vuonna 2008 ja vähitellen kaikki Suomen ammattikorkeakoulut ovat liittyneet mukaan.  Julkaisuarkisto sisältää opinnäytetöitä, ammattikorkeakoulujen julkaisusarjojen julkaisuja sekä henkilökunnan tekemien artikkeleiden rinnakkaistallennuksia. Palvelu on hyvin hakukoneoptimoitu ja sen käyttö on runsasta: vuonna 2020 Theseuksen latausmäärä oli noin 20,5 miljoonaa.

Ammattikorkeakoulujen kirjastokonsortio AMKIT koordinoi Theseuksen kehitystyötä. Tänä vuonna järjestettiin AMKIT-konsortion 20-vuotisjuhla ja siellä Eetu Helakari palkittiin sadan euron lahjakortilla. Eetu oli paikalla tapahtumassa, joka järjestettiin verkossa.

Miltä nyt tuntuu – tuliko AMKIT-konsortion yhteydenotto yllätyksenä?

– Yhteydenotto tuli todella isona yllätyksenä. Piti pyytää toistamaan, että mitä nyt olinkaan voittanut.

Eetu Helakarin opinnäytetyö Juoksijoiden rasitusvammat ja niiden syntyyn vaikuttavat ulkoiset tekijät on valmistunut Metropolian jalkaterapian koulutusohjelmassa marraskuussa 2021. Opinnäytetyö on narratiivinen kirjallisuuskatsaus, jonka tulosten perusteella voidaan sanoa, että optimoimalla ja mukauttamalla harjoittelu sopivaksi oma juoksutausta huomioon ottaen sekä huomioiden tunnistetut riskitekijät voidaan rasitusvamman riskiä pienentää.

Eetu kertoo opinnäytetyöprosessista näin:

– Opinnäytetyö oli tosiaan toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Ohjaavilta opettajilta tukea tuli riittävästi, mutta pääasiassa minulla oli aika vapaat kädet tehdä tätä. Kirjastolta en pyytänyt apuja.

– Minulla oli alusta asti aika selkeä ajatus siitä, millaisen viitekehyksen haluan tehdä ja millaiseksi opinnäytetyö muodostuu. Tai ainakin jossain määrin. Jonkin verran työ muokkautui, kun prosessi eteni.

Entä kuinka tallennus sujui, oliko Theseuksen käyttöliittymä ja tallennusprosessi hankala?

– Opinnäytetyön tallentaminen Theseukseen oli helppoa ja ohjeet olivat hyvät. Uskoisin että Theseus on opiskelijoiden keskuudessa hyvin tunnettu alusta.

AMKIT-konsortio onnittelee vielä Eetua 200 000. tallennuksesta sekä valmistumisesta!

Kirjoittajat

Minna Marjamaa

asiantuntija

Laurea-ammattikorkeakoulu

Kirjoittajan muut artikkelit

Kommentit

Jätä kommentti