Theseuksen käyttöliittymä uudistuu: "Ei yhtään liian aikaisin"

11.11.2013

Pitkään lupailtu Theseus-uudistus tapahtuu 12.11. -13.11.2013. Graafinen ulkoasu raikastuu, sivujen logiikka vaihtuu ja samalla palvelu siirtyy Kansalliskirjaston palvelimelle. Theseus-koordinaattorit kertovat, mistä on kyse.

Palvelu luotettavaksi
Theseus-koordinaattorit ovat pari vuotta valmistelleet uudistusta. Tiistaina 12.11.2013 palvelu on koko päivän poissa käytöstä ja keskiviikkona 13.11. aukeaa uusi Theseus. "Ei tule yhtään liian aikaisin", kommentoi Theseus-koordinaattori Tiina Tolonen Oamk:ista muistellen viime kevään katkoksia.

Theseuksen nykyinen etusivu on ollut viime aikoina turhan usein alhaalla. Sisällönhallintajärjestelmä Liferay on raskas järjestelmä ja muutosten teko on vaatinut leiskan uudelleen tekemistä. Näistä syistä päädyttiin rakentamaan staattinen html-sivu, jota on helppo päivittää ja jonka toiminta on varmaa. Jatkossa sekä tallennussivu että etusivu ovat Kansalliskirjaston palvelimella, mikä myös omalta osaltaan helpottaa ylläpitoa ja vähentää katkoja.

Palvelun logiikan muutos
Theseuksen käytettävyys on koettu hankalaksi siksi, että palvelun etusivu on ollut oma erillinen sivusto, josta johtaa linkki varsinaiselle DSpace-tietokannan hakusivulle. Nyt palvelun logiikkaa muutetaan niin, että se palvelee ensisijaisesti tiedonhakua tekemään tulevia. Osoite www.theseus.fi johtaa jatkossa DSpace-tietokannan etusivulle. 

Opinnäytetöitä ja julkaisuja tallentamaan tuleviakaan ei ole kokonaan unohdettu: Ohjeet ja tallennuslinkki löytyvät erilliseltä tallennussivulta submissions.theseus.fi -osoitteesta.  Tätä sivua voi linkittää talon omiin ohjeisiin ja ohjata opiskelijat suoraan tallennussivulle etusivun sijaan. Kumpikin sivu on linkitetty toisiinsa.

Graafinen ulkoasu yhtenäiseksi
Theseuksen etusivun ja DSpace-tietokannan ulkoasujen eroavuus on koettu harhaanjohtavana. Käyttäjä ihmettelee, siirtyykö hän kokonaan Theseuksesta pois, kun vihreä etusivu vaihtuu siniseksi DSpace-tietokantasivuksi. Jatkossa tätä ongelmaa ei enää ole, sillä graafinen ulkoasu muuttuu yhtenäiseksi. Ulkoasun on suunnitellut graafikko Petra Boije, jonka idea graafisissa elementeissä on ollut toisaalta  Minotauroksen labyrinttissä harhaileva tiedonhakija tai opinnäytetyöntekijä – ja toisaalta karttalehti, jonka avulla umpikujasta pääsee ulos.

Theseuksen graafiseen ulkoasuun yhteensopivaksi on tehty myös Power Point -pohja, jota kirjastot voivat käyttää tiedottaessaan Theseuksesta omille asiakkailleen ja sidosryhmilleen.  

“Toivottavasti jatkossa palvelu on selkeä ja ulkoasu tyylikäs”, toivoo syksyllä uudeksi Theseus-koordinaattoriksi valittu Anna-Liisa Holmström LAMK:ista.

 

Kommentit

Jätä kommentti