Tieteellinen tutkimus amk-kirjastolaisista

18.02.2019

#amkkirjastolife #hyvinmenee #muistatägätä

Millainen on ammattikorkeakoulussa työskentelevä kirjastoihminen? Päätimme ottaa tästä selvää. Pääasiallisena tutkimusmateriaalina meillä oli Instagramiin, Facebookiin ja Twitteriin laitetut kuvat, jotka tägättiin #amkkirjastolife2018-haasteeseen.

 

Meille kaikille tuttu arkinen vipeltäjä on tietysti kirjastolaisten (Pilcutus Maximus) alalaji amk-kirjastolainen (Pilcutus Maximus Academicus).

Ihmisen tapaan myös amk-kirjastolainen on monisoluinen aitotumallinen eliö, joka koostuu noin 100 biljoonasta solusta ja noin 70-prosenttisesti vedestä. Metamorfoosi kirjastolaiseksi ja amk-kirjastolaiseksi alkaa tyypillisesti jossain vaiheessa aikuisikää. Kehitysvaihe kestää yleensä noin 3–5 vuotta, ja sisältää usein harjoitteluvaiheen jossain alan työpaikassa.

 

 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

#amkkirjastolife2018 #kreodi #seamkkirjasto #seamk #harjoittelijanprojekti #vanhustenviikko

Henkilön SeAMK Kirjasto - SeAMK Library (@seamkkirjasto) jakama julkaisuLoka 8, 2018 kello 12.01 PDT

Työllistymisen myötä lajityypilliset piirteet vahvistuvat. Toisaalta täytyy huomioida, että myös toisenlaisia tarinoita eriytymisestä Pilcutus Maximus Academicus -alalajiin tunnetaan. Kanta uusiutuu enimmäkseen luonnollisen eläköitymisen myötä, kun arvostetut kanssakollegat siirtyvät viettämään ansaittuja vapaapäiviä.

 

Lajia tavataan eri puolilla Suomea. Tyypillinen ympäristö amk-kirjastolaiselle on vilkas kampuskirjasto.

Se näyttäytyy herkimmin opiskelijalle tai henkilökunnan jäsenelle tilanteissa, kun he ovat eksyksissä hyllyjen välissä tai heidän hakemansa aineisto on hukassa.

 

Amk-kirjastolainen on luonnostaan lajityypillisestä yhteisöstä nauttiva laumaolento, vaikka se voi viihtyä pitkiä aikoja yksinkin. Laji esiintyykin yleensä pienissä laumoissa, joita johtaa useimmin kutsumuksellinen alfanaaras, vaikka tiedetään myös muutamia koiraita, jotka ovat tarvittaessa omaksuneet alfanaaraan roolin. Kirjastolaislaumoissa muutenkin naaraiden määrä on perinteisesti suurempi koiraisiin nähden, mutta ekosysteemin vääjäämätön muuttuminen näyttää pikkuhiljaa ohjaavan sukupuoliosuuksien tasoittumiseen.

 

Yksilöt vetäytyvät iltaisin omaan pesäänsä, josta ne taas ilmestyvät seuraavana päivänä jatkamaan keskeneräisiä työtehtäviä laumansa kanssa. Laumat ovat yleensä hyvin tasa-arvoisia ja tiiviitä yhteisöjä, joissa kaikki osallistuvat kirjastotoiminnan pyörittämiseen. Havaitsimme myös, että eri puolilla Suomea olevat yksilöt myös vierailevat ahkerasti toistensa luona.

 

 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Kajaanin amkista vieraita: Airi kirjastosta ja Eija opintotoimistosta. #yllätysvieraat #amkkirjastolife18 #kivakunkävitte #kollegat

Henkilön Centria-kirjasto (@centriakirjasto) jakama julkaisuHuhti 5, 2018 kello 2.04 PDT

Amk-kirjastolainen tarvitsee elääkseen säännöllisesti ruokaa ja juomaa – erityisesti kahvia. Lajin tiedetään olevan lähes kaikkiruokainen. Viimeaikaisten kuvatodisteiden perusteella kirjastolaiselle näyttävät maistuvan erityisesti kaikenlaiset herkut. Siis kakkua, karkkia, pitsaa ja sipsejä sekä sirkkoja – tutkimusryhmämme pohti, että pitäisiköhän tästä olla huolissaan? Lajin ryhmäytymisen kannalta erityisesti kahvitauot ja ruokahetket näyttävät olevan keskeisiä.

 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Yes, it"s a #cake. And loads of #macarons 😍 #toughdayatwork #newcampus #LAMK #amkkirjastolife2018

Henkilön Johanna (@ituhippiainen) jakama julkaisuTouko 18, 2018 kello 2.48 PDT

 

Amk-kirjastolaisella on kehittyneet aivot, joiden ansiosta ihminen kykenee abstraktiin ajatteluun, kieleen ja itsetarkkailuun. Pilcutus Maximus Academicus on erityisen kyvykäs käyttämään viestintää ja kieltä ideoiden välittämiseen sekä menneisyyden ja tulevaisuuden pohtimiseen.

 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Siivouspäivä. Tästä vihkosta ei passaa luopua! #luclibrary #lapinkorkeakoulukirjasto #amkkirjastolife2018 #kreodi2018 #kirjastotyö

Henkilön Lapin korkeakoulukirjasto (@luc_library) jakama julkaisuTouko 29, 2018 kello 5.20 PDT

https://www.instagram.com/p/BjXHN1MHFFl/

 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Opetusten suunnittelua. #hackmycourseturku #amkkirjastolife2018

Henkilön Pirjo (@pirjopk) jakama julkaisuSyys 27, 2018 kello 12.32 PDT

 

 

Tämä on yhdessä pystyasennon ja esineiden käsittelyyn kykenevien yläraajojen kanssa antanut lajille kyvyn käyttää työkaluja monipuolisemmin kuin mikään toinen eläinlaji.

 

 

 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Counting puzzle pieces during a Skype meeting. #amkkirjastolife2018 #töissä

Henkilön Pirjo (@pirjopk) jakama julkaisuElo 9, 2018 kello 3.37 PDT

 

 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Amkit-konsortion peda-tiimissä tuotettu posteri on tänään Oulussa esillä #ecil2018 konferensissa #amkkirjastolife2018 #kreodi #yhteistyössäonvoimaa

Henkilön Oamkin kirjasto (@oamk_kirjasto) jakama julkaisuSyys 25, 2018 kello 2.08 PDT

 

Kuvien perusteella työhön sisältyy monenlaista suunnittelutyötä ja vaihtelevia työtehtäviä.  Amk-kirjastolainen onkin hyvin työteliäs ja perfektionistinen pieni pipertäjä, jolle kaikki kirjaston toiminta on yhtä arvokasta, tärkeää ja korvaamatonta. Palvelujen ylläpitoon suhtaudutaan hartaalla pieteetillä eikä pieninkään askare, ohjeteksti tai asiakaspalvelutilanne ole liian mitätön suoritettavaksi täydellisesti. Ohjaus ja opetus ovat myös Pilcutus Maximus Academicukselle lähellä sydäntä.

 

 

Tietotekniikka näyttääkin kuva-aineiston perusteella olevan yksi Pilcutus Maximus Academicus –lajin tyypillinen työväline – tutkimuksen mukaan se näyttelee työssä merkittävää roolia. Amk-kirjastolainen on erityisen tunnettu siitä, että sen työtehtävät ja työtilat uusiutuvat tasaiseen tahtiin vuosien varrella: lajin piirissä tunnetaankin hyvin lause ”vain muutos on pysyvää”.

 

 

 

 

Laji raportoi herkästi sosiaaliseen mediaan myös kaikesta muusta arkitoiminnoista poikkeavasta toiminnasta, kuten kerroista, jolloin he pääsevät poistumaan kampusten tai kirjastojen rajaaman neljän seinän ulkopuoliseen maailmaan.

 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Kehon huoltoa ja ravitsemusta asiapitoisen päivän ohessa. #kehittämispäivä #libraryclosed #jopakymmenenastetta #tuulee #puntittutisee #amkkirjastolife2018

Henkilön Centria-kirjasto (@centriakirjasto) jakama julkaisuKesä 6, 2018 kello 3.13 PDT

Tyypillisesti kesäaikaan lauma saattaa hajaantua, joidenkin ahkerien työmuurahaisten kuitenkin ahertaessa tiedonnälkäisten asiakkaiden kutsuun vastaten. Hiljaisina kesäkuukausi työ onkin usein yksin puurtamista, mutta onneksi lukukauden alkaessa laji pääsee taas omiensa pariin. Toisaalta lämpimät ilmat tuntuvat karkoittavan myös asiakkaat kirjastojen uumenista.

 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

#kamkkirjasto #amkkirjastolife2018

Henkilön KAMK Kirjasto - Library (@kamkkirjasto) jakama julkaisuHeinä 5, 2018 kello 3.44 PDT

 

Kesäloma tuntuu siis olevan amk-kirjastolaisen tärkeä. Suomen kesän lyhyessä mutta ah niin kiihkeässä kesälaidun-ajassa (jota kesälomaksikin kutsutaan) amk-kirjastolaisia on bongattu monista eri paikosta, kuten rokkifestaaleilta ja veden ääreltä – lukemasta! Toisaalta kesän jälkeen koittaa aina uusi lukuvuosi…

 

Ulkomuodon suhteen kirjastolaisista liikkuu sitkeästi huhuja, että he olisivat harmaaseen pukeutuvia silmälasipäisiä hyssyttelijöitä. Kuvien perusteella tämä ei näytä pitävän paikkaansa. Selvää leikillistä suhtautumista on havaittavissa. Huomattavaa on amk-kirjastolaisen kiinnostus laittaa kirjoja kasvojensa eteen häshtägillä bookface. Tutkijoille jäi nyt hieman epäselväksi, onko tämä jokin lajityypillinen piirre.

 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Lapsi on terve kun se leikkii... #kreodi #amkkirjastolife2018 #kirjastoelämää #librarylife #academiclibrary #saimaanamk #unilut #LAMK

Henkilön Lappeenranta Academic Library (@academiclibrary) jakama julkaisuKesä 21, 2018 kello 12.57 PDT

 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

#vähänhiljaistaon vielä täällä hallilla, mutta esittelijät viihtyvät. #oamkkylä #oamkavajaiset #oamk_ouas #amkkirjastolife2018 #kreodi

Henkilön Oamkin kirjasto (@oamk_kirjasto) jakama julkaisuSyys 6, 2018 kello 2.47 PDT

 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Bookface practising, strictly for work purposes! #bookface #amkkirjastolife2018

Henkilön Pirjo (@pirjopk) jakama julkaisuMarras 13, 2018 kello 6.15 PST

Voiko meitä siis korvata? Onneksi vielä kirjastoihin haetaan töihin ihmisiä.

 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

Voiko meitä korvata? Onneksi vielä kirjastoihin haetaan töihin ihmisiä😊 #uudetkirjat #amkkirjastolife18

Henkilön Centria-kirjasto (@centriakirjasto) jakama julkaisuMaalis 21, 2018 kello 12.38 PDT

Lähteet: Haasteeseen tägätyt kuvat, jotka löytyvät palveluista Instagram, Facebook ja Twitter sekä Wikipedian artikkeli Ihminen.

 

Haaste päättyi vuoden 2018 loppuun. Kuvahaasteessa oli mukana haastajatahon eli Oulun ammattikorkeakoulun kirjaston lisäksi kymmenen amk-kirjastoa. Lämmin kiitos osallistumisesta Centria-kirjasto, Haaga-Helian kirjasto, Karelia-ammattikorkeakoulun kirjasto, Lapin korkeakoulukirjasto, Kajaanin ammattikorkeakoulukirjasto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kirjasto (XAMK), Lahden ammattikorkeakoulun kirjasto, Lappeenrannan tiedekirjasto, Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjasto sekä Turun ammattikorkeakoulun kirjasto

Haluatko nähdä enemmän kuvia? Katso #amkkirjastolife2018 @ Facebook, Twitter & Instagram

 

Kommentit

Jätä kommentti