Toimituskunta esittäytyy jälleen

15.12.2019

Kreodin toimituskunta on ollut yhdessä nyt noin 1,5 vuoden ajan. Tänä aikana on ilmoille putkahtanut monta tuhtia numeroa, joiden jutuista on riittänyt iloa lukijoille kautta Suomenmaan. Lehteämme luetaan monilla tahoilla, juttumme ovat poikineet mukavasti palautetta ja kysymyksiä. Erään jutun ansiosta toimituskunta pääsi jopa tapaamaan Arene ry:n toiminnanjohtaja Petri Lempistä, joka vieraili myös Kreodin 20-vuotisjuhlaseminaarissa Oulussa. Toimituskunnan kokoonpano on kokenut muutoksia toimintakautensa aikana, joten on varmaan aika esittäytyä uudelleen!

Kesäkuussa 2017 toimituskunnassa aloittivat päätoimittaja Minna Marjamaan lisäksi aluetoimittajat Hellevi Hakala, Terhi Kaipainen, Pirjo Kangas, Tiina Mäntylä, Marjo Pekola, Riikka Sinisalo, Tiina Tolonen sekä Ann-Kristin Åvall. Syksyllä 2018 toimituskunnan jätti Centrian vahvistus Marjo Pekola siirtyessään uusiin tehtäviin omassa ammattikorkeakoulussaan, ja hänen alueensa eli Keski- ja Etelä-Pohjanmaa liikahtivat pykälää pohjoisemmaksi eli Oamk-lähtöiselle aluetoimittaja Tiina Toloselle. Tämän seurauksena suoritettiin vielä yksi siirto, eli Tiina Mäntylä Lapin amkista otti vastaan Tiina-kaimansa alun perin luotsaaman Kajaanin ammattikorkeakoulun. Tässä vaiheessa aluetoimittajien siirtoikkuna sulkeutuikin ja jäimme rauhallisin mielin valmistautumaan kauden 2019 käynnistymiseen.

Vuosi 2019 osoittautuikin olevan tuulinen vuosi toimituskuntarintamalla. Jouduimme hyvästelemään hetken ajaksi aluetoimittaja Pirjo Kankaan, joka vaihtoi pelipaikkaa Humanistisesta ammattikorkeakoulusta Fulbright -stipendin turvin suoraa ison veden taakse Marylandin yliopistoon. Pirjon pelikausi Yhdysvalloissa oli neljän kuukauden mittainen ja ensi vuonna saamme hänet takaisin taas toimituskunnan aktiivijäseneksi. Pitemmän loikan, ainakin ajallisesti, teki Tiina Mäntylä, jonka syksyn tuulet veivät Saamelaiskirjaston erikoiskirjastonhoitajaksi Rovaniemen kaupungin palvelukseen. Tiinan kuulumisia uudessa tehtävässä saamme varmasti vielä lukea Kreodin palstoilta.

Toimituskunnan onneksi Lapista löytyi Tiinan työn jatkajaksi aluetoimittajaketjuun hieno uusi vahvistus, Annamari Pudas, joka työskentelee tietoasiantuntijana Lapin korkeakoulukirjastossa Kemi-Tornion kampuksella.

Annamari Pudas

Tiedonhankinnan opetus ja e-aineistot ovat Annamarin työn ydintä, mutta pienehkössä kirjastoyksikössä saa olla monena, kuten moni meistä tietääkin. Asiakaspalvelu, Theseus, viestintä, kokoelmatyö, muutot ja remontit – kaikki käy. Vaihteleva työnkuva sopii pohjattoman uteliaalle ja vähän kaikesta kiinnostuneelle Annamarille, joka tarttui tilaisuuteen hypätä mukaan Kreodin toimituskuntaan.

Kirjoittaminen kulkee mukana niin työ- kuin siviilielämässä, Annamari kokee kirjoittamisen olleen hänelle aina luonteva tapa ilmaista itseään. Töihin liittyviä artikkeleita hän kirjoittelee aika ajoin, välillä myös Kreodiin. Siviilielämän puolella Annamari on aikoinaan kunnostautunut myös blogikirjoittajana, mutta se ura on tällä hetkellä tauolla. Lasten harrastustoiminnan myötä hän on ajautunut myös urheiluseuran viestintähommiin; mitäpä sitä äiti ei lastensa puolesta tekisi. Lapsia löytyy kolme, kaikki vielä kotona asuvia. Kotoa löytyy myös puoliso, kissa ja alituiseen pientä nikkarointia vaativa rintamamiestalo.  Pihapiirissä on myös saippuapaja, jossa Annamari iltapuhteina valmistaa luonnonmukaista palasaippuaa. Saippuaharrastuksen myötä hänestä on kuoriutunut sivutoiminen yrittäjä.

Tekemistä siis riittää, mutta Annamari toteaa osaavansa kyllä ottaa myös lunkisti: löhötä sohvalla elokuvia katsellen, joogata tai lenkkeillä. Välillä hän hemmottelee itseään oikein kunnolla ja kävelee Perämeren rantaan haistelemaan merituulta. Tuon saattaa ymmärtää vain toinen rannikkokaupungin asukki.

Uusin tulokas

Syyskuussa 2019 AMK-kirjastojen sähköpostilistalla julkaistiin ilmoitus: Hae mukaan tekemään meidän omaa lehteämme Kreodia. Muutosten ja jäsenten poistumisten vuoksi oli syntynyt akuutti tarve saada uutta verta toimituskuntaan. Toimituskunnan onneksi tähän huutoon vastattiin, ja uusi jäsen löytyi Hämeen ammattikorkeakoulusta.

Erika Kallinen

Tietopalvelusihteerinä toimiva Erika vastaa työssään Hämeen ammattikorkeakoulussa kirjaston sisäisestä ja ulkoisesta viestinnästä. Tämän lisäksi hän toimii asiakaspalvelussa Hämeenlinnassa ja Valkeakoskella, osallistuu HAMKin Finnan käytettävyyden, ulkoasun ja monenlaisten kirjaston palveluiden kehittämistehtäviin sekä erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Kirjaston oma blogi on Erikalle erityisen tärkeä viestintäkanava, sinne hän on julkaissut asiantuntijahaastatteluita ja juttuja kirjaston tapahtumista. Aiempaa kokemusta viestinnästä Erikalla on erityisesti Tampereen yliopiston ainejärjestölehti UDK:n kansikuvittajana sekä peliaiheisen PlayLab! Magazine:n kirjoittajana.

Vapaa-ajallaan Erika piirtää ja maalaa vesiväreillä sekä rentoutuu populaarikulttuurin parissa, erityisesti häntä kiinnostavat videopelit ja sarjakuvat. Välillä Erikan voi bongata myös taidenäyttelystä, museokierrokselta tai luontopolulta.

Erika lähettää terveisiä, joihin koko toimituskunta mielellään yhtyy:

- Haluan kannustaa kaikkia osallistumaan rohkeasti juttujen kirjoittamiseen, sillä kirjastoissa ja ammattikorkeakouluissa on hurjasti piilossa mitä moninaisempaa asiantuntemusta ja erilaisia vahvuuksia, joiden toivoisin tulevan entistä paremmin ihmisten tietoisuuteen. Arvokasta tietoa ja osaamista syntyy esimerkiksi opetushenkilöstön, tutkimusyksiköiden, järjestöjen, yritysten sekä muiden yhteistyökumppaneiden kanssa käydystä yhteistyöstä. Näistä tiedoista, taidoista ja kokemuksia voi kuka vain saada ahaa-elämyksiä omien työtehtävien, palveluiden ja yhteistyökuvioiden kehittämiseen.

Toimituskunta 2017-2020

Tässä siis vielä tämänhetkinen toimituskunta, johon ensi vuonna on tulossa taas muutoksia. Ann-Kristin Åvall on jäämässä virkavapaalle ja hänen alueensa mahdollisesti jaetaan muun toimituskunnan huolehdittavaksi. Tästä tiedotamme sitten ensi vuoden puolella.

Minna Marjamaa, Laurea, päätoimittaja (pääkaupunkiseutu, Turku)
Hellevi Hakala, Metropolia (vastuualue kirjastonjohtajat ja jory)
Terhi Kaipainen, Xamk  (Itä-Suomi, JAMK, Humak, Karelia, Savonia)
Erika Kallinen, HAMK ja TAMK
Pirjo Kangas, Humak  (Turku, Humak, SAMK, Diak),
Annamari Pudas, Lapin korkeakoulukirjasto (Pohjois-Suomi ja Kainuu)
Riikka Sinisalo, Lamk (SAMK, LAB)
Tiina Tolonen, Oamk (Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa)
Ann-Kristin Åvall, Arcada (ruotsinkieliset ammattikorkeakoulut ja Ahvenanmaa, Diak)

Kirjoittaja:

Tiina Tolonen, palvelupäällikkö, Oamk kirjasto

Kommentit

Jätä kommentti