Tutustumista tutkimuspalveluihin ja ideoita markkinointiin – viikko Valenciassa

14.10.2015

Osallistuin Universitat Politècnica de Valèncian (UPV) järjestämälle Erasmus-henkilökuntaviikolle viime huhtikuussa keväisessä Espanjassa. Sain mahdollisuuden tutustua kahteen erilaiseen kampukseen, UPV:n laajoihin kirjastopalveluihin sekä uusiin kollegoihin eri puolilta Eurooppaa. Kotiinviemisiksi lähti paljon uusia ajatuksia.

Universitat Politècnica de Valèncialla eli UPV:llä on kampukset Alcoissa, Gandiassa sekä Valenciassa ja opiskelijoita yli 36 000. UPV:n kirjasto tarjoaa paikallispalveluja kaikilla kampuksilla 11 eri kirjastossa.

Vietimme kaksi ensimmäistä päivää noin 90 km Valenciasta etelään sijaitsevassa pienessä Alcoin kaupungissa, jonka reilun parin tuhannen opiskelijan kampuksella meille esiteltiin kirjastotilojen lisäksi mm. robotti- ja pelikehitystä sekä esimerkkejä augmentoidun todellisuuden sovelluksista. Kampuksen uudet liikuntatilat tekivät vaikutuksen: kuntosalin lisäksi opiskelijoiden käytössä on spinning- ja tanssisali ja jopa tatami.

Alcoin kampuskirjastossa

Loppuviikon ohjelma järjestettiin Valenciassa, jonka vehreällä, laajalle alueelle levittäytyneellä kampuksella tutustuimme kolmeen eri kirjastoon sekä videostudioon ja kuulimme mielenkiintoisia esityksiä UPV:n kirjaston tarjoamista kirjasto- ja tutkijapalveluista.

Kuhinaa kampuksella ja pääkirjastossa
Paikallispalveluita tarjotaan Valencian Vera kampuksella pääkirjaston lisäksi kahdeksassa kirjastossa. Kirjastot palvelevat aamukahdeksasta iltayhdeksään tai -kymmeneen. Kirjastoihin saa tulla paikalle myös korkeakoulun ulkopuoliset, mutta aineistoja lainataan vain korkeakoulun opiskelijoille ja henkilökunnalle.

UPV:n pääkirjasto sijaitsee ihanteellisella paikalla: keskeisellä aukiolla lounaspaikkojen ja viheralueen kupeessa. Kirjasto vaikutti hälinästä päätellen suositulta opiskelupaikalta. Kirjaston tilat onkin jaettu äänekkäisiin, puoliäänekkäisiin ja täysin hiljaisiin tiloihin. Meille kerrottiin, että tilojen jaottelu oli onnistunut muutos jo iäkkääseen rakennukseen, sillä sen jälkeen kirjasto ei ole enää saanut palautetta äänien häiritsevyydestä. Pääkirjasto tarjoaa yli 1000 työskentelypaikkaa ja 24 ryhmätyöhuonetta, jotka vieraillessamme näyttivät olevan kovassa käytössä.

Pääkirjasto Valenciassa
E-kirjoja on kirjaston kokoelmissa suomalaisen silmin vähän verrattuna painettuun aineistoon: e-kirjoja 19 600 ja painettuja 571 500. Opiskelijat kuulemma suosivat espanjankielistä kirjallisuutta, mitä ei e-muodossa ilmeisesti juurikaan ole tarjolla.

Lainoja tehdään vuodessa yli 500 000 ja käyntejä kirjastoon yli 2 000 000. Pääkirjastossa oli jonoa erityisesti palvelupisteessä, jossa lainattiin kannettavia tietokoneita. Niitä onkin tarjolla yli 400 kappaletta eripituisilla laina-ajoilla.   

Kirjaston monipuoliset palvelut
Kirjaston alaisuuteen kuuluvat palvelut ovat laajat. Kirjasto tarjoaa kokoelmien ja tilojen lisäksi tietopalvelua paikan päällä, puhelimitse ja verkossa. Sekä kirjaston asiakaspalvelussa että verkon kautta tulleet kysymykset tilastoidaan samaan järjestelmään. Tilastoitavaa riittää - viime vuoden kysymysmäärä oli jopa yli 11 000.

Pääkirjaston asiakaspalvelupisteellä
Kirjasto tarjoaa myös tiedonhankinnan ohjaustunteja sekä varaa kirjastonhoitaja -palvelua. Idea varaa kirjastonhoitaja -palveluun oli muuten saatu porukkaamme ansiokkaasti luotsanneen kirjastonhoitajan Evan Erasmus-vaihtoviikolta Suomesta! Lisäksi kirjasto tarjoaa tekijänoikeuksiin liittyvää neuvontaa, tutkimuksen arviointiin liittyviä palveluita sekä tukea julkaisemiseen sekä viitteidenhallintaan. Kirjaston vastuulle kuuluu myös RiuNet-julkaisuarkiston ylläpito sekä Polipapers, UPV:ssa tuotettujen tieteellisen lehtien julkaiseminen.

Kirjastojärjestelmänä on kolmen viime vuoden aikana toiminut Primo, PoliBuscador, jota on muokattu UPV:hen sopivaksi. Kirjastonjohtaja esitteli Primoa ja sen käyttöönottoa: Primoa oli tarjottu aluksi pelkällä googlemaisella haulla, koska tavoitteena oli yksinkertaisuus. Tätä ei kuitenkaan koettu riittäväksi, vaan myöhemmin hakupalkkia monipuolistettiin haun kohdistamismahdollisuuksilla. Kuulimme myös, että Primo Central Indexin käyttöönoton jälkeen joidenkin yksittäisten tietokantojen käyttö on vähentynyt rajusti.

E-kirjat esille

Tietojenkäsittelyyn erikoistuneessa kirjastossa näimme, miten e-kirjoja pyritään tuomaan esille eri tavoin: uusista e-kirjoista otetaan väriprintti, joka askarrellaan kiinni vanhaan VHS-koteloon ja kanteen lisätään QR-koodi. Nämä ”fyysiset” e-kirjat laitetaan uutuushyllyyn kuten mitkä tahansa muut kirjat.

Hyllyssä olevien painettujen kirjojen välissä näkyi hyllystä ulos tulevia liuskoja, joissa mainostettiin hyllyluokkaan kuuluvia e-kirjoja. Myös painettujen kirjojen kansissa oli tarroja, joissa kerrottiin kirjan verkkoversiosta, ja seinillä näkyi e-kirjojen kansia ja QR-koodeja sisältäviä julisteita.

E-kirjamarkkinointia
Video-ohjeita tekemässä
Yksi viikon mielenkiintoisimmista osioista runsaan ohjelman joukossa oli tutustuminen korkeakoulun kehittämään Polimedia-studioon, jossa kuvataan ja tuotetaan lyhyitä videoita erilaisiin ohjaus- ja opetustarkoituksiin. Polimedia-studiolla saimme kuulla seikkaperäisen esityksen, miten videoita tehdään ja jopa hiukan testata esiintymistä. Ideana videoissa on puhuva henkilö, puhujan sopivasti kohdistuva katse ja puhujan vieressä näkyvä iso tietokoneen näyttöruudun sisältö. Lisäksi videoihin voi lisätä tekstityksen vaikka käännöstä varten. Tehokasta!

Videoita voi katsoa UPV:n poliMedia-sivustolta, josta löytyy myös paljon kirjaston ohjevideoita mm. RefWorksin ja PoliBuscadorin eli kirjaston kokoelmatietokannan käyttöön.

Kaikki kirjaston ohjeistukset, muodosta riippumatta on koottu BiblioGuias-sivustolle, josta tarpeen mukaan linkitetään oppaita eri paikkoihin.

Hyvä kokemus
Viikko oli kokonaisuudessaan antoisa: ohjelmaa ja esityksiä oli runsaasti ja nähtävää paljon. UPV olikin vastaanottanut yhteensä yli 100 hakemusta kv-henkilöstölle räätälöityyn ohjelmaan ja kirjasto-ohjelmaan, jotka järjestettiin osittain yhdessä. UPV:n kirjastopalveluiden ja tilojen lisäksi kollegat Ruotsista, Belgiasta, Saksasta, Kreikasta, Iso-Britanniasta, Portugalista ja Itävallasta kertoivat omista organisaatioistaan sekä viikon esitysten teeman mukaisesti kirjasto- ja tutkijapalveluistaan tai muista innovatiivisista palveluistaan. Vastavuoroisesti muut saivat kuulla Turun ammattikorkeakoulun kirjastopalveluista, Theseuksesta, Finnasta ja kirjastoyhteistyöstä Suomessa.

Esitysten lomassa käydyt antoisat keskustelut ja kokemusten vaihto osoittivat, että kirjastopalveluihin liittyvät ydinkysymykset ovat samankaltaisia maasta riippumatta ja arkipäivän haasteet e-kirja-alustojen monimuotoisuudesta yksittäisten e-kirjojen hankintaan ovat yhteisiä.

Tervetulotilaisuuden tapaspöytä Alcoin kampuksen takapihalla upeissa maisemissa
UPV:läisten vastaanotto oli lämmin ja sydämellinen. Iltaohjelmina toimineet illalliset olivat mielenkiintoisia ja hauskoja: keskustelimme vapaamuotoisesti useamman kirjastolaisen kanssa ja aiheet liikkuivat kirjastomaailman lisäksi myös arkielämässä ja eri maiden kulttuureissa – ja aina herkullisten tapaspöytien äärellä! Henkilökuntaviikolta saatujen ideoiden ja ajatusten lisäksi siis myös kollegoiden verkosto laajeni pitkin Eurooppaa.

Liisa Tiittanen
suunnittelija
Turun ammattikorkeakoulu

Kommentit

Jätä kommentti