Voittajan on helppo hymyillä!

19.06.2014

Kansainvälinen julkaisuarkistoalaan keskittyvä Open Repositories  –konferenssi  järjestettiin tällä kertaa Suomessa 9. – 13.6. ja se toi Helsinkiin lähes 500 osallistujaa 40 eri maasta. OR2014 on suurin koskaan Suomessa järjestetty tämän alan tapahtuma ja se sisälsi runsaasti avoimeen tutkimusdataan, open access –julkaisuihin ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin sisältyvää ohjelmaa. Konferenssin teemaksi tänä vuonna oli valittu ”Towards Repository Ecosystems”. Tapahtuman suomalaisina järjestäjinä toimivat yhteistyössä Helsingin yliopiston kirjasto ja Kansalliskirjasto. Theseus-asiantuntijat Tiina Tolonen, Minna Marjamaa ja Anna-Liisa Holmström osallistuivat tapahtumaan omalla posterillaan, joka otsikoitiin enteellisesti ”Open Repository Theseus – Success Story of 24 Finnish Universities of Applied Sciences”.

Posteria suunnittelemaan
Theseus-asiantuntijat saivat viime tammikuussa Kansalliskirjastosta vinkin, että tulevan kesän tapahtumaan haluttaisiin saada mukaan esityksiä ja kokemuksia erilaisista kansallisista näkökulmista avoimeen julkaisemiseen. Ammattikorkeakoulujen yhteinen julkaisuarkisto Theseus on tässä tapauksessa oikein oivallinen esimerkkitapaus, onhan se 24 ammattikorkeakoulun yhteinen. Jätimme ehdotuksemme posterista tapahtuman ohjelmatoimikunnalle helmikuussa ja jäimme jännittyneinä odottamaan tietoa mahdollisesta valinnasta tapahtumassa esitettäväksi.

Viimein huhtikuun alussa tuli odotettu viesti. Sen alussa kerrottiin ensin että tämänvuotiseen tapahtumaan oli tullut ennätysmäärä erilaisia esitysehdotuksia. Varsinainen kohtalomme oli piilotettu viestin loppuosaan, jossa Program Committee  ilmoitti, että ehdotuksemme oli hyväksytty. Arviot ehdotuksestamme olivat loistavia, ”overall recommendation”  -arvosana oli täysi kymppi!

Minuutin hulluudesta Kaisa-taloon

Kaikkiaan konferenssissa esiteltiin 68 posteria, ensin ns. Minute Madness –tilaisuudessa, jossa jokaiselle valitulle oli annettu vain yksi minuutti aikaa esitellä oman posterinsa pääkohdat ja lopuksi varsinaisessa posterisessiossa Kaisa-talossa, joka kesti 2,5 tuntia. Posterisession yhteydessä järjestettiin äänestys, jossa oli mahdollisuus äänestää parasta posteria esillä olleiden joukosta. Äänestyksen tulos julkistettiin konferenssin päätössessiossa torstaina, ja tänä vuonna oli päädytty tasatulokseen kahden posterin välillä. Toinen näistä oli oma Theseus-posterimme.

Jaettu 1. tila on suuri kunnia meille ja erityisesti Suomen ammattikorkeakouluille, jotka ovat yhdessä aikaan saaneet hienon järjestelmän, joka herätti kiinnostusta tässä kansainvälisessä tapahtumassa. Toiveenamme onkin, että Theseuksen käyttäminen henkilökunnan rinnakkaisjulkaisujen tallennuspaikkana lähtisi samanlaiseen nousuun kuin mitä opinnäytetöiden kohdalla on nähty ja erilaisten tutkimus- ja kehittämisprojektien tulokset saataisiin vapaasti käytettäviksi opinnäytetöiden tapaan. Vuonna 2013 Theseukseen tallennettuja julkaisuja ladattiin yli 13 miljoonaa kertaa. Se on vakuuttava luku, jota ihmeteltiin monen osallistujan suulla!


PS: AMK-kirjastot voivat halutessaan painattaa posteria omaan käyttöönsä. Leiska löytyy wikistä.

Kommentit

Jätä kommentti