Yritysystävälliset kaupungit

23.11.2016

Hangossa elokuisena lauantaina senaatinkokouksen ohjelmassa oli kaikille avoin seminaari, jonka esiintyjiä olivat Hangon kaupunginjohtaja Denis Strandel, Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja tulossa olevan merikylpylän vetäjä, ”pääkylvettäjä” Christian Beckman.

Strandelin taustat ovat finanssialalla ja hänestä tuli kaupunginjohtaja viime vuoden syksyllä. Hän toimi aikaisemmin yrittäjänä. Strandel aloitti puheenvuoronsa toteamalla, että historia pitää tuntea, jotta ymmärtää nykypäivää. Hanko liittyy sotilaisiin, jotka 1600-luvun lopulla ja 1700-luvun alussa siis Ruotsin vallan aikaan ymmärsivät niemen strategisen merkityksen: luontainen hyvä satama kaikille tarvitseville. 1714 oli Riihilahden taistelu. Se oli iso meritaistelu, joka oli Venäjälle ensimmäinen puhdas voitto ja jota Venäjällä pidetään ylpeyden aiheena edelleen. Suomen armeijalle Hanko tuli sotilaalliseksi kohteeksi 99 vuotta sitten eli silloin kun itsenäistyttiin. Russarö on edelleen elävä sotilaallinen kohde. Hankoa pommitettiin lähes jokaisena talvisodan päivänä. Venäläiset vuokrasivat Hangon talvisodan jälkeen. Tilanne muistutti Porkkalaa  mutta jäi lyhyeksi eli vuokrasopimus kesti  noin 1,5 vuotta. Koko Tammisaari oli täynnä hankolaisten mööbeleitä. Vesitorni ja kaupungintalo tuhottiin, kirkko säilyi. Vuonna 1873 keisarin käskystä perustettiin satama. Hanko on etelämpänä kuin Ahvenanmaa, meri jäätyy viimeisenä ja sulaa ensimmäisenä.

Vuonna 1874 perustettiin kaupunki. Ensin rakennettiin yksityinen rautatie, sitten siitä tuli osa julkista rataverkkoa. Hangon Regatta sai alkunsa, kun havaittiin, että ollaan sopivasti puolivälissä Helsingin ja Turun purjehtijoiden tapaamiseen. Satama ja turismi ovat edelleenkin kantavia bisnestoimintoja. Autojen tuontiin liittyvä satama ja konttisatama ovat olemassa. Nyt avataan  ”uusi satama” joka painottuu bulkkiin (so. kuljetusta ruumassa irtonaisena). Hangon yrityksissä tuotetaan mm. makkarankuoria, sairaalasänkyjä, jopoja ja kaapeleita offshoreteollisuuteen. Hanko on Uudenmaan teollistuneimpia kaupunkeja. Helsinki-Rostock -kaapeli haaroittuu Hangon edustalla ja sillä on merkitystä, kun mietitään datakeskusta Hankoon. Ruotsista tulee toinen kaapeli eli olemme risteyskohdassa. Hanko on digitaalisessa maailmassa kuin Riihimäki aikoinaan rautatieristeyspaikkana, vertasi Strandel ja jatkoi: Hangolla on tavoitteena olla myös aurinkoenergian pääkaupunki Suomessa, muuttua täysin hiilineutraaliksi vuoteen 2025 mennessä.

Luottamus

Pentikäinen aloitti Suomen yrittäjien toimitusjohtajana vappuna tänä vuonna. Pentikäinen avasi oman puheenvuoronsa: Jos kunta ei kykene olemaan yritysystävällinen niin sen käy huonosti. Suomen Yrittäjissä on 400 paikallisyhdistystä, se merkitsee Pentikäiselle paljon kiertämistä. Voi olla kaksi vierekkäistä pitäjää, joissa toisessa on virkeää elinkeinotoimintaa ja toinen meinaa kuolla pystyyn. Mistä se johtuu? Tuuri tietysti vaikuttaa osaltaan. Hanko noussee jatkossa kun kaupunginjohtaja on täällä kuulolla. Yrittäjät painottavat, että yritysystävällisyyteen kuuluu: avoin vuoropuhelu, hankintapolitiikka, kuntastrategia, monituottajamalli, yritysvaikutusten arviointi. Menestyvän yrittäjyyden kolmiyhteys vaatii kaikkia kolmea osapuolta: luottamusmiesjohtoa, virkamiesjohtoa ja yritysten johtoa. Jos yksikin noista pettää, niin systeemi lakkaa toimimasta ja yrittäjä investoi jonnekin muualle.  Luottamuksen puute hidastaa toimintaa ja lisää kustannuksia. Vahva luottamus vauhdittaa ja helpottaa kaikkea. Tarvitaan integriteettiä, tahtoa, uskottavuutta, tuloksia, taidot ja avoimuus.


Hankintalaki on muuttumassa. Pienilläkin on mahdollisuuksia. Ei voi rakentaa sille ajatukselle, että ostetaan vain omalta paikkakunnalta. Kuntastrategia on otettava uusien valtuustojen tehtäväksi. Jokaisen kunnan pitää löytää oma tiensä. On otettava kantaa strategisiin kysymyksiin. Pentikäinen avasi monituottajamalli-ajatusta toteamalla, ettei ole olemassa sellaista julkista palvelua, jota ei voitaisi tuottaa yksityisin voimin. Pohdittavana ovat esimerkiksi parempi palvelu, innovaatiot, valinnan vapaus. Myös pieni yritys voi pärjätä. Yritysvaikutusten arviointi (YRVA) on asia, johon yrittäjäjärjestö kannustaa kuntia ja kaupunkeja. Elinvoimaan vaikuttavia asioita ovat mm. työpaikat ja työvoima, toimitila- ja maankäyttöpolitiikka ja lupakäytännöt, yritysten sijoittuminen, päätöksenteko ja organisaation toimintakyky, yrityspalvelut yhdeltä luukulta, kumppanuusyritystoiminta (luottamus), logistinen sijainti, perheiden vetovoimatekijät.

Beckmanin tähtäimessä on merikylpylä, mutta Hangon taustoilla on siihen oleellinen vaikutus. Hangon satama on kaiken alku. Täällä on Suomen parhaat rannat. Tennis ja purjehdus saivat Beckmanin puheessa lisämääreen Mekka. Golfkenttää luonnehdittiin sanalla loistava. Luonto ja lintumaailma ovat ainutlaatuisia. Tämä on myös talviurheilukeskus silloin, kun on jäätä noin joka neljäs vuosi. Kylpylän rakentaminen on aloitettu marraskuussa 2015 ja se luovutetaan käyttäjille joulukuussa 2016. Vapaa-ajan asuntojen rakentaminen alkoi tammikuussa 2016 ja niistä on myyty jo yli 80%. Toimintaidea on se, että kylpylä on osakkaiden käytössä kesäkauden ja muun ajan markkinaehtoisesti. Majoituskapasiteettia tarvitaan lisää, jotta voidaan järjestää hieman isompia tilaisuuksia. Yhteys kaupunkiin on nyt olemassa eli aiemmin hankkeita merkittävästi hankaloittanut kitka on kadonnut. Nyt mennään luottamuksella eteenpäin.

Kommentit

Jätä kommentti