Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  4 / 2001 

 Artikkelit


Sopimuksilla kohti ammattikorkeakoulujen yhteistä kirjastojärjestelmää 

Katri Vänttinen

  

Ammattikorkeakoulujen yhteinen Voyager-sopimus allekirjoitettiin Helsingissä 12.12.2001. Allekirjoittaminen päätti projektin ensimmäisen vaiheen, joka oli alkanut keväällä 2001. Projektipäällikkö Katri Vänttinen on verrannut projektia matkaan ja toteaa edelleen matkustamisen termejä käyttäen, että 'liput on ostettu, matka voi alkaa!'

Kuluvan kesän aikana päädyttiin neuvottelemaan ammattikorkeakoulujen omasta Voyager-konsortiosta. Vaihtoehtona ollut Linnea2-konsortioon liittyminen hylättiin Linnea2:n, Endeavorin ja oman projektimme välisten keskustelujen jälkeen. Keskusteluissa todettiin, että Linnea2-konsortion säännöissä määritellyt liitännäisjäsenyyden ehdot eivät ole houkuttelevia tällaiselle suurelle monen organisaation muodostamalle konsortiolle. Lisäksi kävi ilmi, että Linnea2-konsortion palvelimen mitoitus on suunniteltu vain pääkonsortiota varten. Tarvittaisiin siis vähintäänkin ammattikorkeakoulujen oma palvelinkonsortio. Myös Endeavorin hinnoittelu osoittautui sellaiseksi, että liitännäisjäsenyydellä ei saavutettaisi kustannussäästöä ohjelmiston hankinnassa. Yksimielisiä oltiin siitä, että joka tapauksessa tulee rakentaa tiivis yhteistyö ammattikorkeakoulujen ja Linnea2-konsortion välille.

Endeavor teki ammattikorkeakouluille elokuussa tarjouksen pääosin Linnea2-sopimuksen mukaisin ehdoin. Tarjouspyyntövaiheessa oli pyydetty hintaa erilaisille tietokantaratkaisuille oletuksena, että mitä vähemmän tietokantoja, sitä halvempi on hankintahinta. Endeavor kuitenkin hinnoitteli tarjouksensa siten, että vain osallistuvien organisaatioiden määrällä on merkitystä, ei tietokantojen määrällä. Keskusteluissa todettiin myös, että kirjastoille olisi valtaisa haaste yhdistää eri ammattikorkeakoulujen tietokantoja samalla kun otetaan uutta järjestelmää käyttöön. Päädyttiin esittämään ammattikorkeakouluille ratkaisua, jossa jokaiselle tulee ainakin aluksi oma tietokanta.

Ammattikorkeakoulujen päätökset ja sopimusneuvottelut

Pienen harkinta-ajan jälkeen peräti 28 opetusministeriön alaista ammattikorkeakoulua ilmoitti osallistuvansa yhteiseen järjestelmähankintaan. Samalla ne hylkäsivät vaihtoehdon omien erillisten järjestelmien säilyttämisestä ja Voyager-yhteistyön rakentamisesta eri järjestelmien välisin linkityksin. Mukaan ilmoittautui myös Mikkelin ammattikorkeakoulu, joka jo nyt käyttää Voyager-ohjelmistoa omalla erillisellä sopimuksellaan. Projektin aikana Mikkelin amk liittyy ammattikorkeakoulujen yhteiseen sopimukseen ja siirtää tietokantansa ammattikorkeakoulujen yhteiselle palvelimelle. Vain Sydväst yrkeshögskola jättäytyi tässä vaiheessa yhteishankinnan ulkopuolelle. Sekin on kuitenkin allekirjoittanut sopimuksen ammattikorkeakoulujen kirjastoyhteistyöstä, eli se liittyy rakennettavaan yhteisluetteloon ja voi myös halutessaan liittyä ammattikorkeakoulujen Voyager-ohjelmistosopimukseen.

Syksyn aikana kymmenien sivujen mittaista Voyager-sopimustekstiä hiottiin ja täsmennettiin puolin ja toisin. Linnea-palvelujen pääsuunnittelija Annu Jauhiaiselta saatiin arvokasta apua sopimustekstin viimeistelyssä, ja sopimus saatiin allekirjoituskuntoon joulukuun alussa.

Voyager-sopimukseen sisältyy myös palvelinratkaisu. Ammattikorkeakoulut hankkivat yhteisen palvelimen, joka on malliltaan SunFire 4800. Palvelimen sijoituspaikasta ja palvelimen käyttöpalvelujen järjestämisestä ei ole vielä päätöksiä. Hankinta toteutetaan alkuvuonna 2002.

Kohti käyttöönottoa ja koulutusta

Vuodenvaihteessa päästään etenemään kohti Voyager-ohjelmiston käyttöönottovaihetta, joka suunnitellun aikataulun mukaan jatkuu joulukuuhun 2003 asti. Aikataulu on laadittu ammattikorkeakoulujen toiveiden mukaisesti, ja siitä muodostui seuraavanlainen:

Aalto 1: elokuu 2002 Hamk, Jamk, Kyamk, Samk
Aalto 2: joulukuu 2002 Etelä-Karjala, Helia, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Stadia, Turku
Aalto 3: kesäkuu 2003 Diak, Kajaani, Oulu, Rovaniemi, Svenska yh, Vaasa
Aalto 4: elokuu 2003 Arcada, EVTEK, Kemi-Tornio, Keski-Pohjanmaa, Lahti, Laurea, Mikkeli, Pirkanmaa, Seinäjoki
Aalto 5: joulukuu 2003 Haaga, Humak


Tammikuussa 2002 Endeavor järjestää kirjastojen projektivastaaville yhteisen kaksipäiväisen projektisuunnittelutilaisuuden, jossa käydään läpi käyttöönottoprosessin vaiheet ja annetaan perustyökaluja konversioihin valmistautumiseen. Samaan aikaan järjestetään kotimaisin voimin yhden päivän mittaisia luettelointi- ja marc-formaattipäiviä, joihin osallistuu noin 200 henkilöä ammattikorkeakoulukirjastoista. Myös ammattikorkeakoulujen yhteiset Voyager-työryhmät on jo suurimmaksi osaksi nimetty, ja niiden työskentely käynnistetään vuodenvaihteessa.

Ensimmäisen käyttöönottoaallon kirjastojen johdantokoulutus (Orientation) järjestetään heti perään helmikuussa. Sen aikana Endeavorin kouluttajat esittelevät yksityiskohtaisemmin Voyagerin eri toimintoihin ja itse ohjelmistoon liittyviä määrityksiä. Tässä vaiheessa keskustellaan myös datan konversioista ja laaditaan kirjastokohtaiset aikataulut ensimmäisen ja toisen aallon kirjastoille. Myöhempien aaltojen johdantokoulutus järjestetään tuonnempana.

Kevään aikana järjestettäneen myös ensimmäiset nelipäiväiset ohjelmiston toimintokohtaiset koulutukset (Functional training). Tähän koulutukseen osallistuu projektin kuluessa suuri joukko kirjastohenkilöstöä kaikista ammattikorkeakouluista. Koulutuksen aikana jokainen pääsee oman työaseman ääressä harjoittelemaan ohjelmiston käyttämistä hyvissä ajoin mutta ei liian aikaisin suhteessa oman kirjaston käyttöönottoaikatauluun.

Uuteen järjestelmään siirtyminen on haastavaa, koska ammattikorkeakoulujen lähtöjärjestelmät ovat keskenään niin erilaisia. Erilainen lähtötilanne vaatii yksilölliset konversio- ja/tai tietueiden poimintasuunnitelmat, joiden laatimisessa pyritään hyödyntämään paitsi Endeavorin myös kotimaisten järjestelmätoimittajien ja kansalliskirjaston osaamista.

Ammattikorkeakouluissa on käytössä yhdeksän eri järjestelmää (joista yksi Voyager), ja tietokantojakin on vielä tällä hetkellä 63 kpl. Näistä Voyageriin on siirtymässä 50. Ainakin osa tietokannoista yhdistetään yksittäisten ammattikorkeakoulujen sisällä ennen järjestelmän vaihdosta, koska Voyager-ympäristöön rakennetaan jokaiselle ammattikorkeakoululle yksi oma tietokanta. Tulevaisuus mahdollistaa monenlaisten tietokantayhteenliittymien synnyn niin ammattikorkeakoulujen kesken kuin myös yliopistokirjastojen kanssa.

Nykyinen järjestelmä
(tietokantoja yhteensä 54)
Aalto 1 (elokuu 2002) Aalto 2 (joulukuu 2002) Aalto 3 (kesäkuu 2003) Aalto 4 (elokuu 2003) Aalto 5 (joulukuu 2003)
Gemini (1) Svenska yrkeshögskola
Kirjasto3000 (1) Pirkanmaa
Kirma (1) Turku (Mynämäki)
PrettyLib3 (15) Turku (Kaarina, Uusikaupunki) Pirkanmaa Humak (12)
PrettyLib4 (18) Häme, Jyväskylä, Kymenlaakso, Satakunta, Tampere Helia, Stadia, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Karjala Diak, Oulu, Vaasa Arcada, EVTEK, Laurea, Pirkanmaa Haaga
Pallas (8) Turku (Raisio) Kajaani, Oulu (2), Rovaniemi Keski-Pohjanmaa, Seinäjoki, Kemi-Tornio
Primas (5) Turku (Loimaa, Salo) Keski-Pohjanmaa (2), Pirkanmaa
Riimi (1) Lahti
Voyager (4)
(jo käytössä)
Satakunta (Tekniikka/
Liiketalous Pori TutCatissa)
Turku (Turun yksikköjen Aura-tietokanta) Stadia (musiikki, taide ja viestintä Arscassa) Mikkeli

Taulukko1. Voyageriin siirtyvien ammattikorkeakoulujen nykyiset järjestelmät ja käyttöönottoaallot

Yhteistyön organisointi

Voyager-ohjelmiston ja palvelimen hankintaa sekä muuta erikseen suunniteltavaa kirjastoyhteistyötä varten on perustettu ammattikorkeakoulujen konsortio, joka pitää ensimmäisen yleiskokouksensa tammikuussa. Yleiskokous päättää ammattikorkeakoulujen välisen kirjastoyhteistyön linjauksista ja periaatteellisista asioista.
Ensimmäinen yleiskokous valitsee lisäksi konsortiolle johtoryhmän, jonka tehtävänä on mm. organisoida käytännön yhteistyö. Jollain foorumilla olisi hyvä keksiä tälle ammattikorkeakoulujen kirjastoyhteistyökonsortiolle helposti muistettava ja ennen kaikkea lyhyempi nimi. Se vähintäänkin helpottaisi käytännön työtä.

Oman konsortion sisäisen organisoitumisen lisäksi on tärkeää huolehtia yhteistyön organisoimisesta myös Linnea2-kirjastojen kanssa. Yksittäisten henkilöiden ja organisaatioidenkin välillä on jo pitkään ollut toimivaa yhteistyötä ja erilaisia paikallisia sopimuksia. Myös konsortioiden välinen yhteistyö tulee kuitenkin virallistaa sopimuksin niin pian kuin mahdollista.

Jo Voyagerin käyttöönottovaiheessa olisi luontevaa palvelusopimuksen turvin hyödyntää Linnea2-kirjastojen ja kansalliskirjaston työpanoksella rakennettua tietovarantoa ja Voyager-osaamista. Käytännön palveluina haluttaisiin ostaa esimerkiksi asiantuntija- ja koulutuspalveluja sekä ohje- ja koulutusaineistoja. Lisäksi voidaan sopia esimerkiksi ammattikorkeakoulujen liittymisestä LINDA-yhteisluetteloon ja järjestää kirjastojen yhteislainaus (Universal Borrowing), mutta kaikki tämä vaatii vielä paljon neuvotteluja ja ehdoista sopimista.

Kaiken urakoinnin keskellä kannattaa pitää mielessä hankkeen isommat tavoitteet. Yhteisen matkamme päässä häämöttää esimerkiksi kirjastojen yhteys virtuaalisiin oppimisympäristöihin sekä näkyvyys yhteisluetteloissa ja portaaleissa. Kirjastojen kannalta positiivisinta on päällekkäistyön välttäminen ja voimavarojen yhdistäminen. Viime kädessä voittajana on tietenkin kirjastojen asiakas, joka saa käyttöönsä monipuoliset tiedonlähteet aiempaa helpommin.



Katri Vänttinen, projektipäällikkö, ARENE r.y, katri.vanttinen@arene.fi 

 

Lähteet:

Lisätietoa

Voyager-järjestelmäyhteistyöprojektin kotisivu. URL: http://www.arene.fi/ -> Kirjasto- ja tietopalvelut -> Voyager

Ammattikorkeakouluille tuleva palvelin: Sun Fire 4800.
URL: http://sun.fi/products/fire/4800.html 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku