Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  1 / 2002 

 Ajankohtaista


Ammattikorkeakoulututkimuksen kehittäjäverkko 

Mervi Friman

  

Ammattikorkeakoulukentälle on alkanut vuoden alusta syntyä uusi verkosto, amk-kehittäjäverkko. Sen piiriin kutsutaan ammattikorkeakouluihin kohdistuvaa tutkimusta tekeviä henkilöitä. Myös muut tutkimuksesta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Tavoitteena on yhteisten keskustelujen käyminen, tiedon jakaminen sekä tutkimustiedon ja arkipäivän toiminnan yhteen saattaminen.

Verkoston tavoitteena on tukea tutkimuksen tekijöitä mm. luomalla erilaisia yhteistyösuhteita. Tutkimuksen tekijöitä löytyy varmasti jokaisesta ammattikorkeakoulusta. Monet tekevät tutkimustaan kasvatustieteen alueella, mutta yhtälailla on omien substanssialojensa puitteissa tutkivia. Yhteisten keskustelujen luominen toimija-tutkijoiden ja ammattitutkijoiden välille tulee varmasti jatkossa olemaan yksi mielenkiintoinen haaste.

Tutkijoita löytyy ammattikorkeakoulujen lisäksi yliopistoista. Muun muassa Jyväskylän yliopiston yhteydessä toimii Koulutuksen tutkimuslaitos, jossa toteutetaan monivuotista ammattikorkeakoulujen opiskelijavirtoihin liittyvää tutkimushanketta. Turun yliopiston koulutussosiologian tutkimusyksiköstä on puolestaan vastikään ilmestynyt asiantuntijaksi oppimista käsittelevä julkaisu, jossa on kartoitettu mm. opiskelijoiden näkemyksiä omasta asiantuntijuudestaan.

Verkoston organisoitumisesta

Verkoston toimintaa linjaa ohjausryhmä, johon kuuluvat rehtori Pentti Rauhala Laureasta (puheenjohtaja), rehtori, Arenen puheenjohtaja Tapio Varmola Seinäjoen ammattikorkeakoulusta, kehittämispäällikkö Hannele Salminen opetusministeriöstä, professori Pekka Ruohotie Tampereen yliopiston ammattikasvatuksen koulutus- ja tutkimuskeskuksesta, kehitysjohtaja Pertti Puusaari Hämeen ammattikorkeakoulusta sekä sihteerinä ja esittelijänä allekirjoittanut.

Opetusministeriö rahoittaa amk-kehittäjäverkoston käynnistämistä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että allekirjoittanut on verkostoväen yhteinen työntekijä. Tässä vaiheessa suurin haasteeni on löytää ammattikorkeakoulukentältä tutkimusta tehneet, tekevät ja amk-tutkimuksesta muuten kiinnostuneet.

Verkoston kautta voidaan järjestää myös yhteisiä tapaamisia, niin laajempia kokoontumisia kuin pienryhmätapaamisiakin.

Tietoverkkopalvelut

Tavoitteena on luoda tietoverkkoon erilaisia kehittäjiä kiinnostavia ja tukevia palveluita. Näitä ovat asiantuntijapankki, lähdetietopankki, keskustelupalsta ja yhteinen verkkolehti. Asiantuntijapankkiin on jo nyt ilmoittautunut kolmisenkymmentä tutkimuksen tekijää. Aiheet käsittelevät mm. järjestelmäkehitystä, johtamista, pedagogiikka, opettajuutta ja eri alojen asiantuntijuutta.

Lähdetietopankkiin kootaan ammattikorkeakouluja koskevia tutkimuksia niin kotimaasta kuin kansainvälisestikin. Väitöskirjoja ja lisensiaatintöitä on viime vuosina kertynyt jo varsin runsaasti. Mutta myös ammattikorkeakoulujen omista sarjoista löytyy mielenkiintoisia julkaisuja.

Kehittäjäverkostolle on ideoitu myös yhteistä verkkolehteä, jonka tehtävänä on sähköisen keskustelupalstan ohella käynnistää ja ylläpitää ajankohtaista ajatusten vaihtoa sekä tarjota kanava tutkimustulosten julkistamiseen.

Lähitulevaisuuden tavoitteet

Alkukevät on kiivaan tiedottamisen aikaa, jotta tieto verkostosta leviäisi valtakunnallisesti kattavasti. Ensimmäinen yhteinen seminaari on tarkoitus pitää toukokuussa, mahdollisesti viikolla 19 Hämeenlinnassa. Seminaaritapaamisen tuloksena syntyy varmasti teemakohtaisia pienryhmiä, jotka voivat lähteä suunnittelemaan omaa toimintaansa. Ryhmille pyritään joko nimeämään oma mentor tai ryhmätapaamisiin voidaan saada paikalle eri alustajia, miten kukin ryhmä parhaaksi näkee.

Miten mukaan?

Verkostoon pääsee mukaan ilmoittamalla yhteystietonsa sekä tutkimusaiheensa (jo tehdyt sekä meneillään olevat hankkeet) allekirjoittaneelle. Tässä vaiheessa tiedotuksia ajankohtaisista seminaareista, konferensseista ja julkaisuista tulee sähköpostitse. Jatkossa ne löytyvät hankkeen verkkosivuilta.

Kaikenlaiset kysymykset, ehdotukset ja ideat ovat myös erittäin tervetulleita.

Yhteistyöterveisin Mervi Friman



Mervi Friman, tutkija, Hämeen ammattikorkeakoulu, mervi.friman@hamk.fi 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku