Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  2 / 2002 

 Ajankohtaista


Uusia yhteistyökuvioita ammattikorkeakoulujen Voyager-hankkeessa 

Katri Vänttinen

  

Kulunut kevät on ollut kouluttautumisen ja käyttöönoton aloittamisen aikaa. Ammattikorkeakoulujen Voyager-käyttöönottoprojektin ensimmäinen aalto elää keskellä datan testiajoja, ja toinen aalto on aloittelemassa omaa käyttöönottovaihettaan. Prejktipäällikkö Katri Vänttinen tuo kirjoituksssaan myös tuoreet kuulumiset Suomen Voyager-kirjastojen ensimmäisestä yhteisestä kokouksesta Turussa 27.-28.5.2002.


Ammattikorkeakoulujen kirjastoyhteistyökonsortio toteutti palvelinhankinnan huhtikuussa. Samalla solmittiin palvelimeen liittyvät sopimukset. SunMicrosystems Oy:ltä hankittiin SunFire4800-palvelin ja allekirjoitettiin tukipalvelusopimus, joka takaa palvelimen huollot. Palvelin sai erisnimekseen Armas. Ylläpitosopimus solmittiin CSC Tieteellinen laskenta Oy:n kanssa ja Armas-palvelin sijoitettiin CSC Oy:n konesaliin, Linnea2-konsortion Sanni-palvelimen viereen.

Palvelin on ollut käyttökunnossa huhtikuun viimeiseltä viikolta alkaen, ja Endeavor on perustanut sille ensimmäisen käyttöönottoaallon tietokannat.

Konversioita, kokeiluja

Ensimmäisen aallon kirjastojen (HAMK, JAMK, KYAMK, SAMK, TAMK) Voyager-käyttöönotto on alkanut datan konversiotestauksilla, joiden tekemisessä päävastuu on ollut kirjastoilla itsellään ja järjestelmätoimittaja Endeavorilla. Kirjastot ovat tulostaneet bibliografiset tietueensa PrettyLibistä Finmarc-tiedostoksi. Tietueet on konvertoitu Marc21-Fin-formaattiin Usemarcon-apuohjelmalla, ja sen jälkeen Endeavor on ajanut datan kunkin kirjaston omaan Voyager-tietokantaan kirjastojen tarkistettavaksi ja kommentoitavaksi. Testien tässä vaiheessa voidaan todeta, että Finmarc-muotoisen aineiston ulosluku PrettyLibistä onnistuu hyvin, kiitos ensimmäisen aallon kirjastojen panoksen ja PrettyBit Oy:n tekemän tuotekehityksen.

Parhaillaan tehdään asiakas- ja lainatietojen testikonversioita, ja niistäkin saadut ensikokemukset vaikuttavat lupaavilta: tiedot ovat siirrettävissä PrettyLibistä Voyageriin ilman teknisiä hankaluuksia.

Lisäresursseja

Edellisessä Kreodin numerossa kerrottiin yhteistyöneuvotteluista kansalliskirjaston kanssa. Ensimmäinen konkreettinen yhteistyösopimus on tätä kirjoitettaessa neuvoteltu valmiiksi. Sen perusteella Helsingin yliopiston kirjaston tietoverkkopalveluihin on rekrytoitu kaksi sovellussuunnittelijaa ammattikorkeakoulujen Voyager-käyttöönottovaiheen ajaksi. Sovellussuunnittelijat Eija Kumanto ja Maarit Saaresto työskentelevät yhdessä ammattikorkeakoulujen Voyager-projektipäällikön kanssa. Heidän tehtäviinsä kuuluu kirjastojen tukeminen ja ohjaaminen käyttöönottoprosessin eri vaiheissa, esim. datan konversioissa ja tarkistamisessa sekä tietokantojen ja www-hakuliittymän määrittelyissä. Tavoitteena on, että kirjastot voivat ulkoistaa osan käyttöönottovaiheen tehtävistä sovellussuunnittelijoille. Heidän työpanoksensa alkaa näkyä enemmän syyskuussa 2002, jolloin molemmat valitut henkilöt ovat aloittaneet työnsä.

Koulutusta ja käyttäjien kokouksia

Edellisessä numerossa kuvattiin järjestelmätoimittaja Endeavorin tarjoamaa Voyager-koulutusta. Maalis-toukokuun aikana Endeavor on toteuttanut ensimmäisen aallon johdantokoulutuksen (Orientation) ja kolme nelipäiväistä Voyagerin toimintoihin perehdyttävää koulutusta (Functional training). Voyagerin toimintokoulutusta on kesä-elokuussa tulossa vielä neljä jaksoa. Niitä ennen toteutuu toisen käyttöönottoaallon johdantokoulutus. Näistä ja tulevista koulutuksista tiedotetaan tarkemmin ammattikorkeakoulujen Voyager-projektipäälliköiden kautta.

Kotimaassa toteutettavien koulutusten lisäksi ammattikorkeakoulujen Voyager-projekti järjesti ryhmämatkan Voyagerin käyttäjäkokoukseen (VUGM, Voyager Users Group Meeting) Chicagoon huhtikuussa. Matkalle osallistui yhdeksän henkilöä ensimmäisen aallon kirjastoista ja projektihallinnosta. Vuosittain järjestettävissä VUGM-kokouksissa virallinen käyttäjäkokous ja käyttäjäryhmän hallituksen jäsenten vaali ovat vain yksi osa tapahtumaa. Pääosassa on koulutus: Voyager-kirjastot eri puolilta maailmaa esittelevät omia Voyager-ratkaisujaan ja kehittämiään oheisohjelmia. Lisäksi järjestelmätoimittaja Endeavor järjestää koulutusta ohjelmiston ominaisuuksista ja esittelee tulevia Voyager-ohjelmaversioita ja muita tuotteitaan. Kolmipäiväisen konferenssin aikana järjestettiin yhteensä yli 90 luentoa tai demoa. Yhteen kokouspäivään mahtui viisi peräkkäistä koulutusrupeamaa ja samanaikaisesti oli tarjolla yhdeksän rinnakkaista tapahtumaa. Päivät olivat pitkiä ja informatiivisia. Matkalle osallistuneiden laatimia luentoreferaatteja on ollut luettavissa ammattikorkeakoulujen Voyager-keskustelufoorumilla http://point.tokem.fi/~voyager. Kaikki VUGM-luennot löytyvät tiedostoina Endeavorin SupportWebistä http://support.endinfosys.com/, jonne kaikilla Voyager-kirjastoilla on pääsy.

Toukokuu tehokäytössä

Ammattikorkeakoulujen 10-vuotista taivalta juhlistaneiden AMK-päivien, kuudensien ammattikorkeakoulukirjastopäivien, TYT:n järjestämien luettelointipäivien ja HYK:n järjestämän FinElib-päivän lisäksi toukokuuhun ajoittui myös Suomen Voyager-kirjastojen kaksipäiväinen kokous. Turussa järjestettyyn tapahtumaan osallistui yhteensä n. 150 henkilöä suomalaisista Voyager-kirjastoista. Ohjelman suunnittelussa olivat mukana Linnea-palvelut pääsuunnittelija Annu Jauhiaisen johdolla, Linnea2-kirjastot sekä ammattikorkeakoulujen Voyager-projekti. Vastuun käytännön järjestelyistä kantoivat turkulaiset Voyager-kirjastot eli Turun ammattikorkeakoulu, Turun kauppakorkeakoulu, Turun yliopisto ja Åbo akademi.

Ensin osallistujille tarjottiin tietopaketti Suomen Voyager-konsortioista ja niiden välisestä yhteistyöstä, Voyager-järjestelmän teknisistä tukipalveluista sekä seuraavan ohjelmistoversion toiminnoista.

Lisäksi kuultiin Voyagerin eri modulien käyttökokemuksia ja esiteltiin Voyageriin räätälöityjä lisäohjelmistoja ja -palveluja kuten kopiointiluettelointi siihen liittyvine formaattikonversioineen, lainaukseen liitetyt mobiilipalvelut sekä uutuusluettelo. Käytännön neuvoja saatiin Voyagerin WebVoyage-käyttöliittymän ja lainaustoiminnon määrittelyistä sekä hankintamodulin käyttöönotosta.

Turun kokouksen antina ammattikorkeakoulukirjastoille oli Linnea2-kirjastojen kanssa tehtävän yhteistyön tiivistyminen. Konkreettisena esimerkkinä mainittakoon Helsingin yliopiston kirjaston ylläpitämät Voyager-postituslistat, joiden kautta löytyy nopea apu aloittelevia Voyager-käyttäjiä askarruttaviin kysymyksiin. Ammattikorkeakoulujen kirjastohenkilökunta on tervetullut ilmoittautumaan jäseniksi näille listoille. Ohjeet löytyvät Linnea2-kirjastojen www-sivuilta http://www.lib.helsinki.fi/linnea2/kirjastot.

Täsmennettäköön tässä yhteydessä, että Suomen Voyager-kirjastojen kokous toimii keskustelu- ja koulutusfoorumina. Varsinaiset järjestelmään ja sen kehittämiseen liittyvät päätökset tehdään konsortioissa ja niiden jäsenorganisaatioissa sekä virallisissa Voyager-käyttäjäryhmissä (Voyager Users Group, VUG). Suomen Voyager-kirjastot ovat jäseninä kansainvälisen VUG:n lisäksi myös Euroopan käyttäjäryhmässä (EVUG).

Kesäkuun lopussa järjestettävään Euroopan Voyager-käyttäjien kokoukseen (EVUGM) Cardiffiin matkustaa 25 henkilöä ammattikorkeakouluista. Matkan kokemuksia referoidaan Voyager-keskustelualueillamme.

Kysymyksiä koulutuksesta

Koulutuksen tavoitteena on "oppia tarpeeksi, että pärjää". Myös ulkomaisten kollegojen kokemuksien perusteella voidaan todeta, että Voyageria käytetään mielekkäillä tavoilla niin isoissa kuin pienissäkin kirjastoissa. Jotkut käyttävät kaikkia ohjelmiston toimintoja perustasolla, toisissa kirjastoissa työt on organisoitu osittain keskittämällä, eli vain osa henkilöstöstä on perehtynyt syvällisemmin tiettyihin toimintoihin.

Kannattaa muistaa, että vaikka uusi järjestelmä ei pakotakaan töiden uudelleenorganisointiin, se tarjoaa luontevan mahdollisuuden pohtia kirjaston toimintoja ja työnjakoa kirjaston sisällä. Uuden omaksumisessa on aina kysymys myös vanhasta luopumisesta: kumpi mahtaa olla vaikeampaa?

Ammattikorkeakoulujen siirtyminen Voyageriin luo uuden mahdollisuuden pohtia tehtävien uudelleenorganisointia koko kirjastoverkossa. Voitaisiinko osa tehtävistä hoitaa ammattikorkeakoulujen tai kenties laajemmankin verkoston yhteisillä resursseilla?


Lisätietoa:

Voyager-järjestelmäyhteistyöprojektin kotisivu. URL: http://www.arene.fi/ Kirjasto- ja tietopalvelut Voyager

Ammattikorkeakoulujen Voyager-keskustelufoorumi. URL: http://point.tokem.fi/~voyager
(tunnukset ja salasanat on jaettu ammattikorkeakoulujen Voyager-yhdyshenkilöille, vierailijakäyttäjillä lukuoikeus osaan sivustosta)

Linnea2-kirjastojen sivut. URL: http://www.lib.helsinki.fi/linnea2/kirjastot
(kirjastoissa on tiedossa tarvittava tunnus ja salasana)



Katri Vänttinen, ammattikorkeakoulujen Voyager-hankkeen projektipäällikkö, katri.vanttinen@arene.fi 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku