Kreodi arkisto


 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku



Kreodi  2 / 1999 

 Artikkelit


Itätieto : Itä-Suomen tietopalveluverkkohanke 

Jarmo Saarti

  

Itäsuomalaisten kirjastojen yhteishanke

Vuoden 1998 aikana itäsuomalaisten kirjastojen parissa syntyi ajatus konkretisoida alueella jo pitkään jatkunut kirjastojen tiivis yhteistyö hankkeiksi. Lopullisena sysäyksenä tähän oli Agenda 2000 ohjelman myötä toteutuva Itä-Suomen tavoite 1 -ohjelma, jonka kautta alueelle saadaan lisäresursseja sekä palveluiden että infrastruktuurin kehittämiseen. Ohjelmassa varataan osa resursseista alueen yhteishankkeisiin.

Suunnittelussa oli mukana jo loppuvuodesta kaikkien tavoite 1 -ohjelman kattamalle alueelle kuuluvat suurimmat kirjasto- ja tietopalvelulaitokset eli Joensuussa, Kajaanissa, Mikkelissä ja Kuopiossa sijaitsevat yliopistojen kirjastot, ammattikorkeakoulujen kirjastot sekä maakuntakirjastot. Lisäksi jo suunnitteluvaiheessa on mukana ollut myös muita alueen tietopalveluorganisaatioita, mm. Varastokirjasto.

Alueen maakuntien liittojen myönnettyä projektin esiselvitystyöhön tarvittavan osarahoituksen - osa rahoituksesta saatiin kuluvan ohjelmakauden EU-rahastoista - se käynnistettiin kuluvan vuoden maaliskuussa, jolloin projektin henkilökunta aloitti työnsä.

Tavoitteena tietoverkkoaineiston välittäminen, järjestäminen ja luominen

Modernissa tiedonvälityksessä korostuvat verkottuminen ja digitaalisten kanavien välityksellä jaettavat tietopalvelut. Tällä hetkellä Suomessakin ollaan luomassa kansallisella tasolla keskitettyjä palveluita. On kuitenkin luultavaa, että myös paikallisten ja alueellisten tietopalvelujen käyttö ja tarve kasvavat tietoverkkojen käytön tullessa tutuksi ja jokapäiväiseksi kaikkien kansalaisten keskuudessa. Tietoverkkopalveluissa onkin aika selvittää alueellisten ja valtakunnallisten sekä kansainvälisten palveluiden työnjako sekä niiden kunkin edut ja haitat.

Niinpä maakuntien tietoyhteiskuntastrategioissa etsitään mahdollisuuksia kansalaisten ja elinkeinoelämän tietotekniikan sekä tietoverkkojen käyttömahdollisuuksien kehittämiseksi. Tavoitteena on saada konkreettisia toimenpide-esityksiä tietoyhteiskuntapalvelujen tuottamiseksi ja tarjoamiseksi tasavertaisesti kaikille kansalaisille näiden asuinpaikasta riippumatta.

Digitaalisen tiedon ja verkkopalveluiden määrä kasvaakin jatkuvasti. Tällä hetkellä on internetin välityksellä käyttäjien saatavilla erilaisia tietokantoja, rekistereitä ja kokotekstiaineistoa. Verkossa oleva tieto on kuitenkin hajanaista ja tuon informaation löytäminen on usein sattumanvaraista. Digitaalisen aineiston järjestäminen ja sen tiedonhaun mahdollistavien järjestelmien luominen on vasta alussa. Loppukäyttäjien ja heidän alueellisten tarpeiden huomioon ottaminen edellyttää sitä, että tämä järjestäminen tapahtuu paikallisten toimijoiden työn tuloksena. Lisäksi jatkossakin tarvitaan paikallisia organisaatioita ja osaajia auttamaan ja opastamaan kansalaisia näiden tiedonlähteiden käyttäjänä.


Itäsuomalainen digitaalinen kirjasto

Projektin lopputuloksena syntyvä Itä-Suomen digitaalinen kirjasto tulee olemaan kattava tietoverkko, joka sisältää mm. Itä-Suomessa toimivien eri tyyppisten oppilaitosten, tutkimuslaitosten, arkistojen, museoiden, viranomaisten ja elinkeinoelämän kokoelmaluettelot, tutkimusrekisterit ja vastaavat tietopankit. Tietoverkko ja sen käyttömahdollisuuksien tarjoaminen kaikille kansalaisille toteutetaan olemassa olevaa kirjastoverkkoa - alueen ammattikorkeakoulujen-, kunnan- ja yliopistojen kirjastoja - hyödyntäen. Näin luodaan alueellinen digitaalinen kirjasto, jossa järjestetään ja tallennetaan aineistoa käytettäväksi tietoverkkojen välityksellä.

Itätieto-hanke toimii kansallisten ja maakunnallisten tietoyhteiskuntastrategioiden mukaisesti. Syntyvän digitaalinen kirjaston avulla tarjotaan Itä-Suomessa toimivien tiedontuottajien luomat tietokannat ja kirjastoissa jo olemassa oleva aineisto käyttäjille yhtenäisen ja käyttäjiä ohjaavan käyttöliittymän kautta. Näin alueella olevat tietovarannot saadaan tietopalveluverkon kautta kaikkien itäsuomalaisten käyttöön asuinpaikkakunnasta riippumatta. Samalla luodaan edellytyksiä kansalaisten elinikäiselle opiskelulle, ammatissa toimivien kouluttautumiselle sekä uuden tiedon saannille kaikille sitä tarvitseville. Tietoverkko tukee myös uusien innovaatioiden syntymistä sekä toimii julkishallinnon tiedon jakelukanavana. Projekti edistää lisäksi uusien verkkoaineistojen ja -palvelujen tuottamista alueen tarpeita varten. Samalla Itä-Suomi -tietous ja alueella tehtävä tutkimus leviää internetin välityksellä maailmanlaajuisestikin.


Palveluiden ja tarpeiden esiselvitys

Kuluvana vuonna on tavoitteena selvittää alueen nykyinen tietopalveluinfrastruktuuri eli ne laitteistot, ohjelmistot, palvelut ja järjestelmät, joita osallistujakirjastoilla sekä muilla yhteistyökumppaneilla on käytössään. Lisäksi tehdään alustava käyttäjä- ja tarveanalyysi, jossa selvitetään alueella olevat käyttäjäryhmät sekä mahdolliset käyttäjät tai erityisryhmät (esim. yrittäjät, haja-asutusalueiden asukkaat), joita digitaalinen kirjasto voisi palvella. Tarveanalyysissä selvitetään olemassa olevien palveluiden aukkokohdat sekä mahdolliset lisäpalvelut, joita projektien avulla voitaisiin kehittää sekä ne palvelut, jotka tuotetaan muualla, mutta jotka voidaan ottaa käyttöön alueellisen tietopalveluverkon välityksellä.

Erään ongelman muodostavat tekijänoikeudelliset sekä käyttölisensseihin liittyvät oikeudelliset ja taloudelliset seikat. Näiden selvittäminen, kuten myös hankkeilla toteutettavien palveluiden ylläpidosta ja kustannuksista vastaamisen sopiminen projektikauden jälkeen on eräs esiselvityksen tehtävistä.

Selvitystyön lopputuloksena on alueen tietopalvelut ja -palvelutarpeet sekä käyttäjä- ja tuottajatahot mahdollisimman kattavasti kuvaava raportti, joka sisältää ehdotukset varsinaiseksi ohjelmakokonaisuudeksi. Hanke-ehdotuksissa korostetaan projektien alueellista kattavuutta, itäsuomalaisuutta sekä niiden tuottamaa lisäarvoa alueen elinkeinoelämälle ja koulutusorganisaatioille.

Projektin päällikkönä toimii Jarmo Saarti, jonka toimipaikkana on Kuopion yliopiston kirjasto. Lisäksi kunkin maakunnan alueella toimivat alueelliset toimintaryhmät, joissa on edustaja kunkin alueen osallistujakirjastoista. Projektista, sen vastuuorganisaatioista sekä mahdollisuuksista osallistua hankkeeseen saa lisätietoa myös sen www-sivuilta.



Jarmo Saarti, projektipäällikkö, jarmo.saarti@uku.fi 

 

 




 Etusivu

 Artikkelit

 Lehdet

 Kirjoittajat

 Haku